Nieuwe 'Turkije' boeken - bijgewerkt t/m 26 augustus 2021

Jos Deuling,  donderdag 26 augustus 2021

Cyprus, 1974. Kostas, een Grieks-Cyprioot, en Dephne, een Turks-Cyprioot, ontmoeten elkaar stiekem in de plaatselijke taverne. De stille getuige van deze gelukkige ontmoetingen is een vijgenboom, die midden in dit knusse restaurant staat en door een holte in het dak omhoog groeit. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd en Dephne blijft achter. Jaren later keert Kostas, inmiddels botanicus van beroep, terug om haar op te zoeken. Ze houden nog steeds van elkaar en hij overtuigt Dephne ervan met hem mee naar Londen te gaan - tegen de wens van haar familie in. Maar eerst keren ze terug naar de plek waar ooit de taverne stond, om daar een stek van 'hun' vijgenboom te halen. Deze vijgenboom is het enige houvast dat hun dochter Ada vele jaren later, na de dood van haar moeder, heeft aan haar familiegeschiedenis. Lukt het Ada om decennia aan geheimen te ontrafelen?


In dit boek gaat Kenan Akyil op zoek naar zijn geschiedenis. Alles begon bij Baardman. Om aan de diepe armoede te ontsnappen, komt Mükremin Akyil in de jaren 1960 als mijnwerker vanuit Turkije naar België. Kenan reist zijn grootvader achterna en beschrijft de smeltkroes van culturen in de Limburgse cités. De integratie verliep er niet altijd even gemakkelijk en de gevolgen werken tot vandaag door. Dan slaat het noodlot toe. In korte tijd moet de familie tot driemaal toe onnoemelijk verlies verwerken, zoals op Nieuwjaardag 2017, wanneer Kenans broer Kerim om het leven komt bij een terreuraanslag in een discotheek in Istanboel. Datzelfde jaar raakt opa verlamd bij een auto-ongeval. Nooit miste hij een gebed, maar nu kan hij alleen nog met zijn ogen bidden. In mei 2020 overlijdt hij door een complicatie die tijdens de coronacrisis niet snel genoeg behandeld kan worden. Baardman is het hartverscheurende verhaal van een Limburgse mijnwerkersfamilie en een authentieke getuigenis over drie generaties Turkse Belgen.


Turks is een taal die in grote delen van de wereld wordt gesproken. Naar schatting zijn er 250 miljoen sprekers van het Turks. Voor Nederlanders is het Turks geen makkelijke taal om te leren. De woorden klinken niet bekend en de grammatica lijkt niet op die van het Nederlands of andere talen die ons wel bekend zijn.Dit boek is een praktisch leer- en werkboek voor het leren van het Turkije-Turks. Hierin wordt de basis van de grammatica overzichtelijk en stap voor stap uitgelegd. Om de woordenschat op te bouwen staan in de lessen teksten en woordenlijsten. Door het maken van de oefeningen leert de cursist de grammaticaregels toe te passen. In het boek staat ook informatie over de Turkse cultuur en geschiedenis.Dit boek is geschikt voor iedereen die Turks wilt leren, ongeacht het niveau, en het kan zowel in klassikaal verband als voor zelfstudie gebruikt worden. Cursisten die dit boek hebben doorgewerkt, beschikken over een redelijke woordenschat, hebben een goed beeld van hoe de taal in elkaar zit, kunnen een simpele conversatie voeren en kunnen constructies en woorden herkennen in een gesprek tussen Turks-sprekenden.Derde druk juni 2021: In deze derde druk zijn foutjes uit de eerdere drukken gecorrigeerd en verschillende aanvullingen aangebracht ter verduidelijking van de behandelde grammatica.


De sleutel tot een goed begrip van de opkomst van het moderne Turkije ligt volgens Erik-Jan Zürcher in het verbinden van de processen van oorlog, gedwongen migratie, de imperiale erfenis en natievorming in de 19de en 20ste eeuw. Het huidige Turkije is een verscheurd land dat is voortgekomen uit een tweetal belangrijke ontwikkelingen in de 19e eeuw. Enerzijds was er de groeiende invloed van Europa die het toenmalige Ottomaanse Rijk en haar territorium bedreigde. Anderzijds was de opkomst van het politiek nationalisme een gevaar voor de eenheid en stabiliteit van het multi-etnische en multiculturele rijk.

Zürcher laat zien in welke staat het Ottomaanse Rijk zich bevond in de 19e eeuw en hoe het uiteindelijk in 1922 uiteenviel. Hij behandelt hoe Turkije worstelde met periodes van oorlog, genocide en gedwongen migratie in de vroege 20e eeuw en hoe de Turkse republiek voor deze erfenis een oplossing zocht. Mustafa Kemal en zijn volgelingen dachten de moderniteit te kunnen vinden in secularisme en integratie met het Westen. Daar tegenover stond een groep die de modernisering juist wilde koppelen aan authenticiteit en religie. De strijd tussen deze twee opvattingen heeft de ontwikkeling van Turkije in de tweede helft van de 20e eeuw, maar ook nog in de 21ste eeuw grotendeels bepaald, met als voorlopige winnaar Recep Tayyip Erdogan en zijn AK partij..

Appartementencomplex Zuid Turkije
Zoek naar huizen en appartementen te koop in Turkije. Goedkope woningen in Altinkum, Bodrum, Fethiye, Dalyan, Side of Kusadasi. Huizen te koop in Turkije direct van eigenaar en via makelaars. 

Uitzicht op Alanya De Turkse vastgoed markt is de afgelopen jaren transparanter geworden en er is meer controle. Wetgeving is verbeterd en er is meer informatie beschikbaar. Daardoor zijn cliënten veel mondiger geworden en komen ze beter beslagen ten ijs. 
More articles


Links