Essentiële Gids voor de Nota Simple bij Onroerend Goed Transacties in Spanje

Elise Beekman,  dinsdag 21 november 2023

Het dorp Deia op Mallorca 

Wat is de Nota Simple ?De Nota Simple in Spanje is een officieel document van het Spaanse Kadaster (Registro de la Propiedad) dat geactualiseerde informatie bevat over een onroerend goed. De volledige naam is Nota Simple Informativa, en het dient als een landregistratierapport​​. Het rapport biedt een korte juridische beschrijving van het eigendom, zoals een garage, woning of berging, en wordt verkregen bij het Kadaster

De Nota Simple geeft een beknopte omschrijving van het onroerend goed, de grenzen, de eigendomsdetails en of er lasten of beslagen op rusten. Het is een vereiste document bij het kopen, verkopen, verhuren van onroerend goed, het aanvragen van een hypotheeklening, vermogensonderzoek en huwelijksprocedures​​.

In het Spaanse vastgoedrecht certificeert de Nota Simple het eigendomsrecht van land of vastgoed in Spanje. Het bevat een beschrijving van het onroerend goed in de breedste zin van het woord en is een essentieel document dat wordt gebruikt in het Spaanse overdrachtsproces van onroerend goed​​.

Daarnaast geeft het rapport aan of het onroerend goed schuldenvrij is of belast met schulden of andere belemmeringen, en dit is cruciaal voor de koper om te weten voordat hij zich tot de aankoop verbindt.

Wat maakt de "Nota Simple" een essentieel document bij de aanschaf van een woning in Spanje?De "Nota Simple" is een cruciaal document bij het kopen van een huis in Spanje om verschillende redenen:


 1. Eigendomsverificatie: Het certificeert de titel van eigendom en bevestigt wie de huidige eigenaar(s) van het onroerend goed is of zijn​​.
 2. Beschrijving van het onroerend goed: Het biedt een nauwkeurige beschrijving van het onroerend goed, inclusief de grenzen en de structuur, wat essentieel is voor de koper om precies te weten wat hij koopt​​.
 3. Lasten en belemmeringen: Het rapporteert of er lasten, zoals hypotheken, of andere juridische belemmeringen, zoals beslagen, op het onroerend goed rusten. Deze informatie is belangrijk omdat deze lasten overdraagbaar zijn en de nieuwe eigenaar zou kunnen aansprakelijk worden gesteld voor oude schulden​​.
 4. Transparantie: Het zorgt voor transparantie in de overdracht van onroerend goed door relevante informatie beschikbaar te stellen aan potentiële kopers, waardoor zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen.
 5. Juridische zekerheid: Het is een essentieel document in het overdrachtsproces van onroerend goed dat juridische zekerheid biedt aan zowel de koper als de verkoper door de juridische status van het onroerend goed te bevestigen​​.
 6. Financiering: Voor het verkrijgen van een hypotheek is de Nota Simple nodig om de bank te informeren over de staat van het onroerend goed en eventuele bestaande schulden. Banken gebruiken deze informatie om het risico te beoordelen alvorens een lening goed te keuren​​.

Daarom is het verkrijgen van een recente Nota Simple een van de eerste stappen die een koper moet nemen bij het overwegen van de aankoop van onroerend goed in Spanje. Het zorgt ervoor dat de koper volledig geïnformeerd is over de juridische en financiële staat van het onroerend goed.

Waarom wordt de Nota Simple vaak te laat verstrekt ?Bij de aankoop van een woning in Spanje is het raadzaam om al vroeg toegang te hebben tot de "Nota Simple", of op zijn minst de mogelijkheid om dit document in te zien. Toch wordt de "Nota Simple" vaak pas later in het koopproces verstrekt. Wat is de reden achter deze gang van zaken?

Het tijdstip waarop een "Nota Simple" beschikbaar komt tijdens het aankoopproces van een huis in Spanje kan variëren om verschillende redenen:


 1. Toegang tot Informatie: De Nota Simple is een document dat bij het Kadaster verkregen moet worden, en hoewel het een openbaar document is, kan het enige tijd duren om het op te vragen en te ontvangen. Verkopers verstrekken het soms niet onmiddellijk omdat zij zelf de meest recente versie moeten opvragen.
 2. Kennis van het Proces: Niet alle verkopers zijn zich misschien bewust van het belang van de Nota Simple, of ze kunnen onervaren zijn met het verkoopproces en niet begrijpen dat kopers het document vroeg in het proces willen inzien.
 3. Strategische Overwegingen: In sommige gevallen kunnen verkopers opzettelijk wachten met het verstrekken van de Nota Simple om strategische redenen, bijvoorbeeld als er onopgeloste juridische kwesties zijn die ze eerst willen aanpakken.
 4. Marktdynamiek: In een verkopersmarkt kunnen eigendommen snel van eigenaar wisselen, en verkopers voelen misschien niet de noodzaak om direct met documentatie over de brug te komen, vooral als er veel belangstelling is voor hun eigendom.
 5. Juridische en Financiële Raadpleging: Kopers worden vaak geadviseerd door hun advocaten of makelaars om een Nota Simple op te vragen zodra ze serieuze interesse hebben in een eigendom. Dit kan vertraging veroorzaken als de koper pas in een later stadium van het proces professionele hulp inschakelt.

Ondanks deze variabiliteit is het aan te raden voor kopers om zo vroeg mogelijk in het proces inzicht te krijgen in de Nota Simple, omdat het essentiële informatie bevat over de juridische en financiële status van het onroerend goed. Het is een belangrijke stap in due diligence om te verzekeren dat er geen verborgen juridische problemen zijn die later tot problemen kunnen leiden. Het verkrijgen van dit document in een vroeg stadium kan de koper beschermen en helpen bij het maken van een geïnformeerde beslissing.

Wat staat er precies in de Nota Simple vermeld ?Juridisch:


 • Identificatie: Volledige beschrijving van het onroerend goed, inclusief locatie en type (bijv. woning, garage, opslagruimte).
 • Eigenaarschap: Naam van de huidige eigenaar of eigenaren en de aard van het eigendomsrecht.
 • Grenzen en Afmetingen: Gedetailleerde beschrijving van de grenzen en de afmetingen van het onroerend goed.
 • Registernummer: Het unieke nummer van het onroerend goed in het landregister.

Financieel:


 • Lasten en Hypotheken: Informatie over bestaande hypotheken of andere financiële lasten die op het onroerend goed rusten.
 • Beslagen en Beperkingen: Eventuele beslagen, voorkeursrechten, erfdienstbaarheden of andere beperkingen die op het onroerend goed zijn ingeschreven.
 • Prijs bij Laatste Overdracht: Soms bevat het de verkoopprijs van de laatste overdracht.

Fiscaal:


 • Kadastrale Referentie: Het kadastrale referentienummer, wat belangrijk is voor fiscale doeleinden.
 • Waarde voor Belastingen: De kadastrale waarde die gebruikt wordt voor de berekening van onroerendgoedbelastingen.

Bouwkundig:


 • Bouwvergunningen: Informatie over bestaande bouwvergunningen of recente bouwwijzigingen.
 • Bestemmingsplan: Informatie over de stedelijke bestemming en mogelijke restricties voor het gebruik van het onroerend goed.

De Nota Simple biedt een overzicht van de juridische, financiële, fiscale en bouwkundige status van een onroerend goed, maar het gaat niet in detail over technische bouwkundige aspecten zoals de constructieve staat van het onroerend goed. Hiervoor zou een technische keuring of bouwinspectie nodig zijn. Het is belangrijk op te merken dat de Nota Simple een officieel document is dat door het Spaanse Kadaster wordt verstrekt en een momentopname biedt op het moment van uitgifte; wijzigingen na die datum worden niet weergegeven tenzij een nieuwe Nota Simple wordt opgevraagd.


 


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Masia Catalonien Wanneer in Spanje op Allerheiligen, een nationale feestdag, de doden worden herdacht, is het niet altijd een droevige gelegenheid: Op sommige plaatsen wordt deze christelijke feestdag zelfs met uitgesproken goed humeur, grappige gebruiken en nachtelijke feesten gevierd. Net als overal zijn er bloemen voor de graven, maar ook muziek, dans, carnaval en veel lekker eten. 
More articles