De 'Nota Simple' onmisbaar document bij kopen van huis in Spanje.

Huizeninspanje.nl,  donderdag 1 oktober 2020

Het dorp 
Deia op Mallorca 

Waarom je bij de aankoop van je huis in Spanje altijd de " Nota Simple" moet inzien lees je in dit artikel.

Waarom is de "Nota Simple" zo'n belangrijk document bij het kopen van een huis in Spanje?

Eerst even dit, de "Nota Simple" is een document dat bestaat uit niet meer dan 3 kantjes A4 formaat waarin je alles kunt vinden over de woning die je wilt gaan kopen. Daarom is dit document zo'n belangrijk controle instrument voor de koper.

Hoe eerder, hoe beter.

Als je een huis in Spanje gaat kopen zou je de "Nota Simple" al in een heel vroeg stadium in je bezit moeten hebben of in ieder geval inzage in dit document kunnen hebben. In veel gevallen komt "Nota Simple" pas in een later stadium op tafel.

Waarom kreeg ik het document pas later te zien?

Dit kan om meerdere redenen gebeuren:

 • De verkopende makelaar heeft nog niet alle informatie over de woning ontvangen van de verkoper. En daarom heeft hij de "Nota Simple" nog niet kunnen aanvragen in het eigendomsregister.
 • Een andere reden kan zijn dat de verkopende makelaar het document al wel in zijn bezit heeft, maar nog niet aan de aspirant koper wil laten zien. De aspirant koper zou aan de hand van de informatie uit het document rechtstreeks contact met de verkoper kunnen zoeken. In dat geval is de verkopende makelaar bang dat hij zijn courtage misloopt.
 • De meest kwalijke reden dat je de "Nota Simple" later te zien krijgt, is dat er in de "Nota Simple" zaken staan die de verkopende makelaar liever nog niet bekend wil hebben bij de aspirant koper. Hij wacht totdat de voorlopige koopovereenkomst getekend is en de koper een aanbetaling heeft gedaan.

De inhoud van een "Nota Simple".

Wat staat er in de "Nota Simple" ? Heel veel, of beter gezegd alles.

Alle informatie die je moet hebben over het onroerend goed dat je gaat kopen vind je in de "Nota Simple". Die informatie is op te delen in 3 gedeelten; juridische informatie; financiële informatie en bouwkundige informatie.

Juridische informatie.

 • Wie is de rechtsgeldige eigenaar.
 • Sinds wanneer heeft de huidige eigenaar de woning in zijn bezit.
 • Hoe heeft hij of zij de woning in bezit gekregen. Bijvoorbeeld door aankoop of erfenis.
 • Bij welke notaris is de koopakte gepasseerd.

Financiële en fiscale informatie.

 • Is er een hypotheek op de woning gevestigd.
 • Is er door een rechtelijke uitspraak beslag op de woning gelegd omdat iemand iets te vorderen heeft van de eigenaar.
 • Kunnen er vanuit de gemeente aanspraken op de eigenaar van de woning worden gedaan omdat de urbanisatie waar de woning staat nog niet helemaal afgewerkt is.
 • Zijn er nog openstaande belastingen die gevorderd kunnen worden.

Bouwkundige informatie.

 • Een exacte beschrijving van de indeling van de woning.
 • De oppervlakte van het perceel waarop de woning staat.
 • De oppervlakte van de woning.

Doe altijd een laatste controle.

Op het moment dat je de notariële koopakte tekent zal de notaris dit document zeker op tafel leggen. Zorg er dan voor dat je het document even in de hand neemt. Controleer de inhoud in alle rust, of laat het doen door een deskundig iemand die je bij je hebt. De notaris heeft daar geen probleem mee.

logo huiskopenspanje.nl
Huizen in Spanje
Mobiel : (+34) 699 775 233
E.
I.

witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Boten in haven Je koopt een woning in Spanje en op de woning rust nog een hypotheek die moet worden afgelost. Iets wat vrij normaal is en daarom regelmatig voorkomt. Maar ook iets waar je zelf als koper zeer alert op moet zijn. Je neemt namelijk ook de bestaande hypotheek over als die niet correct wordt afgelost. 
More articles