Onderzoeksrapporten voor het kopen van een woning in Frankrijk

James Mansfield,  dinsdag 27 juni 2017

Sfeervolle woning in Frankrijk 

De verkoper van een woning in Frankrijk is wettelijk verplicht een aantal onderzoeken te laten uitvoeren. De verzamelnaam voor alle verschillende onderzoeken is het zogenaamde Dossier de Diagnostic Technique (DDT).

De verkoper moet het Dossier de Diagnostic Technique overhandigen aan de notaris die de verkoop afhandelt. Het Dossier de Diagnostic Technique wordt als bijlages bij het voorlopig en definitief koopcontract opgenomen. Als de verkoper niet een compleet rapport overhandigt dan moeten de ontbrekende onderzoeken alsnog worden uitgevoerd voordat het definitieve koopcontract wordt ondertekend.

De Franse overheid is van plan om de komende jaren het aantal verplichte onderzoeken uit te breiden. De druk op de verkoper neemt dus toe, zowel wat betreft de hoeveelheid informatie die hij moet verstrekken als ook de kosten die dit met zich meebrengt. Maar het is een wettelijke verplichting en de verkoper is juridisch aansprakelijk dus hij kan er niet onderuit. Als het Dossier de Diagnostic Technique foutieve informatie bevat dan kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld om de ‘verborgen gebreken’ te herstellen. Ook kan de koper besluiten zich terugtrekken uit de koop als het Dossier de Diagnostic Technique ontbreekt of onvolledig is. De koper kan in dat geval ook besluiten om te onderhandelen over een lagere verkoopprijs.

Alhoewel de notaris verplicht is er op toe te zien dan aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan, kan het natuurlijk voorkomen dat hij nalaat om de koper erop te wijzen dat het Dossier de Diagnostic Technique afwezig of onvolledig is. Als deze situatie zich voordoet moet je aan de bel trekken. Je moet er ook op letten of alle individuele rapporten nog geldig zijn. Bepaalde onderzoeken moeten namelijk om de zoveel tijd opnieuw uitgevoerd worden.

Je kunt vraagtekens zetten bij de professionele bekwaamheid van de personen die de onderzoeken uitvoeren en bij de onafhankelijkheid van de onderzoekers. De Franse regering heeft daarom de regels aangescherpt voor personen die de onderzoeken uitvoeren. Ze mogen ook geen banden hebben met de notaris en de verkopende makelaar.

Personen die onderzoeken mogen uitvoeren moeten een certificaat hebben van het Comité d’accreditation français (COFRAC). Er is ook een beroepsorganisatie van bedrijven die dit soort onderzoeken aanbieden, de Chambre Syndicale des Experts Immobiliers de France (CSEIF). Je kunt zelf nog controleren of de onderzoeksrapporten uit het Dossier de Diagnostic Technique zijn opgesteld door gecertificeerde personen en of de bedrijven die de onderzoeken hebben uitgevoerd lid zijn van de vakorganisatie.

Om helemaal zeker te zijn van de aankoop kun je ook zelf een onafhankelijk onderzoeksbureau inhuren. Er zijn in Frankrijk twee Nederlandstalige bedrijven die aankoopsbegeleiding aanbieden. Zij kunnen je helpen een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren. Het gaat om de volgende bedrijven:
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten onderzoeken :

  • Asbest
  • Lood
  • Termieten
  • Energie-efficiëntie
  • Natuurlijke of industriële risico’s
  • Gasinstallaties
  • Elektrische bedrading
  • Septische Tanks


Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Aardappelen oogsten op het platteland Ik ben nog maar net op weg door dit eindeloos gevarieerde land van gerechten en wijnen als ik een zijweggetje zie dat ik met geen mogelijkheid links kan laten liggen. Ik denk trouwens denk dat ik er u een groot plezier mee doe als ik nieuwsgierig linksaf sla, want daar staat een bordje “Bistrot de Pays”. 
More articles