Eigen huis wordt voor gewone Griek onbetaalbaar

Jos Deuling,  donderdag 13 oktober 2011

Traditionele Griekse huizen op het eiland Simi
Traditionele Griekse huizen op het eiland Simi 

Het aantal huizen dat in Griekenland van eigenaar wisselt kan dit jaar wel eens zakken tot een dieptepunt van 50.000. De gewone Griek koopt voorlopig geen huis meer, hij krijgt een lager loon, moet meer belasting betalen en hij loopt het risico om zijn baan te verliezen.

Volgens de Bank van Griekenland zijn er in het tweede kwartaal van 2011 slechts 11.400 huizen verkocht. Hierdoor komt het totaal voor de eerste helft van dit jaar op 23.800. De bank verwacht voor de rest van het jaar een verdere daling. In Nederland werden er alleen al in het tweede kwartaal 29.532 huizen verkocht. Mede door een verlaging van de overdrachtsbelasting.

In 2010 werden er in Griekenland 74.000 huizen verkocht. In 2008, toen er nog geen economische crisis was, stond het aantal huizenverkopen op 116.000. Vergeleken met 2008 zijn de huizenverkopen in Griekenland dus meer dan gehalveerd. Buitenlandse kopers zijn de laatste tijd wat voorzichtiger geworden. Zij vragen zich af of de Griekse overheid de huiseigenaren nog extra gaat belasten en zij krijgen daarnaast ook steeds meer te maken met onfrisse verkooppraktijken.

Men gaat de nieuwe . Als je niet betaalt dan wordt de electriciteit afgesloten. Huiseigenaren gaan nu 2x zoveel betalen voor het bezitten van een eigen huis. Dit is natuurlijk geen stimulans voor de huizenmarkt.

De belasting zou in eerste instantie tijdelijk zijn en alleen gaan gelden voor 2011. Maar zij is inmiddels verlengd tot en met 2012 en men vreest dat deze belasting permanent zal worden. In de praktijk komt het erop neer dat huiseigenaren jaarlijks tussen de 400 en 1000 euro extra onroerend goed belasting moeten gaan betalen. Dat is een hard gelag als je salaris al naar beneden gaat, de pensioenleeftijd omhoog gaat en als je ook nog een geconfronteerd wordt met een verhoging van de inkomstenbelasting van 1%.

De Griekse overheid verwacht jaarlijks zo’n 2 miljard dollar binnen te halen via de nieuwe belasting. Veel Grieken zijn echter van plan om niet te betalen. Deskundigen zeggen dat de Griekse overheid jaarlijks zo’n 20 miljard aan belastinginkomsten misloopt omdat zij niet in staat is om de belastingontduikers aan te pakken. De vraag is dus hoeveel er werkelijk gaat binnenkomen van die 2 miljard.

Op de Griekse huizenmarkt is de laatste maanden een nieuwe tendens zichtbaar. Veel huiseigenaren met een hypotheek proberen juist nu hun huis te verkopen. Door de nieuwe onroerend belasting en de slechte economische situatie wordt het bezitten van een eigen huis eenvoudigweg te duur. In het begin kwamen vooral vakantiehuizen en percelen op de markt, maar de laatste tijd zijn er ook steeds meer huizen te koop op de gewone huizenmarkt. Men verwacht dat deze trend zich doorzet in 2012. Steeds meer gewone Grieken zullen hun huis willen verkopen omdat de kosten alleen maar gaan toenemen. De Griekse overheid heeft voor 2012 weer nieuwe belastingmaatregelen op stapel staan. Ze moeten wel. De , het (IMF) en de (ECB), , eist van Griekenland dat ze keiharde maatregelen neemt zodat Griekenland niet failliet gaat en de buitenlandse schuld kan afbetalen.


Vakantiehuis in Griekenland
Huizen en appartementen te koop in Griekenland. Een vakantiehuis op Kreta of op één van de andere Griekse eilanden. Renovatieobjecten en opknappers in het binnenland of aan de kust. 

Groeten uit Griekenland Overzicht van boeken met informatie over emigreren naar Griekenland, een huis kopen in Griekenland, wonen en werken in Griekenland, Griekse gewoontes, Griekse buren. Kortom alle info die je nodig hebt om bijvoorbeeld op één van de vele Griekse eilanden te gaan wonen. 
More articlesLinks