Ontwikkelingen in de bouwsector

Lars de Jong,  donderdag 5 oktober 2023

Architecten op Bouwplaats 

Ontwikkelingen in de bouwsector
De bouwsector staat altijd in beweging en er zijn altijd ontwikkelingen in de manier van bouwen en de bouwsector. Alle bouwvakkers, fabrikanten, aannemers, schilders, stukadoors en tegelaars hebben hiermee te maken. Er zijn een aantal opvallende ontwikkelingen die al jaren spelen en de komende jaren nog verder zullen ontwikkelen. In deze blog gaat het over een aantal van deze ontwikkelingen.

Digitalisering
Een ontwikkeling die eigenlijk in veel sectoren speelt is digitalisering. Hierbij hoort in de bouw ook BIM. Dit staat voor ‘building information modeling’ en houdt in dat er 3D-modellen van kunnen worden gemaakt en snel aangepast kan worden. Op deze manier heeft iedereen een goed beeld van het project en kan het gemakkelijk aangepast worden. BIM wordt de laatste jaren bij bijna verschillende projecten gebruikt.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is ook een belangrijk thema in de bouwsector. Ze gebruiken milieuvriendelijke manieren als in plaats van stucen. Dit gaat een stuk sneller en het is milieuvriendelijker. Ook is een milieuvriendelijke manier. Het is behang dat altijd over kan worden geverfd zodat je geen nieuw behang nodig hebt. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van groene daken, zonnepanelen en ervoor zorgen dat er minder afval is. Ze willen in de bouwsector over het algemeen de CO2-uitstoot verminderen.

Modulaire en geprefabriceerde constructie
Het wordt steeds populairder om een modulaire en geprefabriceerde constructie te gebruiken. Dit houdt in dat onderdelen al in de fabriek worden gemaakt en het getransporteerd wordt naar de locatie. Dit vermindert de tijd van de bouw en ook de kans op fouten in de bouw wordt kleiner.

3D-printen
Nog een populaire trend is 3D-printen. Dit zorgt ervoor dat onderdelen worden gemaakt zonder verspilling van veel materialen. Er zijn zelfs al experimenten geweest om een huis in het geheel 3D te printen.

Robots en automatisering
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van automatisering en dus ook robots. Robots worden gebruikt om te metselen, te lassen of grond te verzetten. Echte mensen kunnen in diezelfde tijd andere dingen doen om zo tijd te winnen. Ook kan het helpen om personeelstekort op te vullen.

Betere bouwmaterialen
Bouwmaterialen ontwikkelen zich constant en dit leidt tot duurzamere en efficiëntere constructies. Alle verbeterde materialen leiden gaan langer mee en zorgt voor energiebesparing.

Slimme technologie
Er wordt veel gebruik gemaakt van automatisering en controle door technologie te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld verwarmings- en koelsystemen die van een afstand te bedienen zijn of een beveiligingssysteem. Ook hoort hierbij bijvoorbeeld lampen die op afstand bedient kunnen worden.

Regelgeving
Alle voorschriften voor de bouwsector worden constant bijgewerkt doordat er veel regels zijn voor duurzaamheids- en veiligheidsproblemen. Dit gaat vaak over het efficiënte gebruik van energie, brandveiligheid, toegankelijkheid en milieuvriendelijkheid. Omdat de regels altijd worden aangepast, worden de maatregelen ook vaak veranderd. De bovenstaande maatregelen zullen wel blijven, maar zullen zich wel blijven ontwikkelen.

Niet alleen de bouwsector veranderd, maar heel veel andere sectoren ook. Alles wordt steeds milieuvriendelijker om zo de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden en goed te zorgen voor de natuur.