Oriëntatiefase huis kopen Italië

Ronald de Rooy,  zondag 6 maart 2016

Toscane Italiaans restaurant 

In dit stuk willen we graag een fase in het aankoopproces behandelen waarvan we merken dat die toch door veel (aspirant) kopers wordt onderschat. We hebben het hier over de oriëntatiefase. De oriëntatiefase is een zeer belangrijk moment voor kopers die graag hun inspanningen beloond zien worden met het vinden van een woning die optimaal is afgestemd op hun wensen en budget. Vaak zien wij mensen al naar Italië afreizen zonder dat ze weten of ze bijvoorbeeld de woning van hun dromen gefinancierd krijgen en dat kan voor alle partijen vervelende gevolgen hebben. In de oriëntatiefase moet een aantal essentiële stappen worden gezet.

Als eerste is het belangrijk om een keuze voor een gebied te maken. Of een gebied van eerste keuze en een tweede keuze. Italië is een zeer groot land, van noord naar zuid meer dan 1.000 km en het is volstrekt zinloos om in het hele land te gaan zoeken. Daarnaast is het karakter van de diverse Italiaanse regio's enorm verschillend. Als u nog niet precies weet waar uw voorkeur ligt, plan dan een of meerdere bezoeken aan het land in om te onderzoeken waar u zich prettig voelt.

Bepaal vervolgens welk type huis bij u past. Wilt u vrijheid en privacy? Dan zal een vrijstaande woning vermoedelijk het beste passen. Maar wilt u de zorg voor zwembadonderhoud en de tuin niet alleen op u nemen, dan kan een woning die deel uitmaakt van een groter geheel een ideale oplossing. Italië kent hierin vele mogelijkheden: in Toscane, Umbrië en Le Marche zijn prachtige borgo's te vinden, vaak gebaseerd op oude boerenhoeve's of kleine dorpjes die op fraaie wijze zijn gerestaureerd en voorzien zijn van een mooie gemeenschappelijk zwembad. De locaties voor dergelijke projecten zijn vaak adembenemend mooi en de zorg voor onderhoud wordt gedeeld.

Dan is het van belang om vooruit te bepalen hoe u uw droomhuis gaat betalen. Kan dit geheel uit eigen middelen, of wilt u voor een deel van de investering een hypotheek afsluiten. Als dit laatste het geval is, kan het raadzaam zijn om al in uw woonland met een financiëel adviseur de mogelijkheden te onderzoeken, of om eens bij een (Italiaanse) bank binnen te lopen.

Als laatste moeten alle voorkeuren worden getoetst aan de werkelijkheid. Stel uzelf de vraag, is wat ik voor ogen heb te realiseren in het gebied van mijn voorkeur. Of moeten er op enig vlak concessies worden gedaan? Waarbij wij van mening zijn dat de kwaliteit van de locatie liever niet ter discussie mag staan: kies liever voor een wat kleiner huis op een goede locatie dan een zeer groot huis in een gebied waar nog weinigen van hebben gehoord. Denk immers ook aan de wederverkoopbaarheid van uw woning.

Na het doorlopen van bovenstaande stappen bent u waarschijnlijk klaar om de markt te betreden. Bij het aangaan van een koopcontract zult u immers al uw eerste aanbetaling aan de koper moeten doen. Zie op dit blog over de borg die u betaalt bij het aangaan van een koopcontract.

Ronald de Rooy Italiacasa
Ronald de Rooy - ItaliaCasa

 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Straat in Siena met geparkeerde Italiaanse scooters Handige tips voor als je van plan bent een hypotheek in Italie af te sluiten. Wist je bijvoorbeeld dat je als niet-ingezetene niet zo gemakkelijk een hypotheek krijgt voor een opknapper of voor een huis ergens afgelegen op het platteland ? En bij welke Italiaanse bank kun je het beste je hypotheek afsluiten ? 
More articles