Overdrachtsbelasting Andalucía naar 7%

Claus van Mierlo - NICLA,  zondag 9 mei 2021

Dorp in 
Andalucia 

De autonome regering van Andalucía heeft besloten de overdrachtsbelasting (ITP) te verlagen van 8% naar 7%.

Uit onderzoek en berekeningen is gebleken dat deze belastingvermindering 223 miljoen euro verlichting brengt onder de Andaluciërs. De ITP, die per autonome regio een verschillend percentage heeft, wordt berekend over de koopsom van een onroerende zaak zoals deze in de escritura (eigendomsbewijs) vermeld staat. Andalucía had met 8% al een veel lager tarief dan bijvoorbeeld in de Comunidad Valenciana (Costa Blanca) waar de overdrachtsbelasting 10% bedraagt. De btw (IVA) op nieuwbouw blijft overigens wél ongewijzigd op 10% staan.


Verlichting belastingdruk

Deze maatregel, die van kracht is tot en met 31 december 2021, is bedoeld om de belastingdruk bij de aankoop van een woning te verlichten. Op deze manier kunnen meer mensen een eigen woning kopen, waardoor de investering in onroerend goed aantrekkelijker wordt en de vastgoedsector verder aan zal trekken.


Rekenvoorbeeld

Om een en ander inzichtelijker te maken een klein rekenvoorbeeld voor de aankoop van een bestaande woning met een koopsom van € 180.000.
Tot nu toe betaalde de koper 8% overdrachtsbelasting over dit bedrag, zijnde € 14.400. Tegen het nieuwe ITP-tarief van 7% bedraagt de belasting € 12.600, een besparing van € 1.800.

Omdat er altijd veel kosten gepaard gaan bij de aankoop van een woning, is elke besparing uiteraard mooi meegenomen en hierdoor worden de woningen in het zuiden van Spanje ook weer aantrekkelijker voor buitenlandse kopers.


Vergelijking woningaanbod

Wellicht is het u al eens opgevallen, maar indien u zich er niet eerder in verdiept heeft, is het nu een goed moment om het aanbod in de diverse Spaanse regio’s eens te vergelijken. Neem gewoon eens een kijkje op websites van makelaars (bijv.

of op portals als , of en voer voor verschillende Costa’s of provincies eens dezelfde zoek-criteria in. U zult versteld staan van de onderlinge verschillen. Het woningaanbod aan de Costa de Almería, dat altijd al een van de voordeligste van Spanje was, wordt met deze belastingverlaging nu nóg aantrekkelijker.

Onder de Junta de Andalucía vallen de provincies Almería, Granada, Jaén, Málaga, Córdoba, Cádiz, Sevilla en HuelvaNICLA Property Consultancy
Ronda de las Buganvillas 22, 04621 Vera (Almería) – España
Mobiel : (+34) 628 585 538
E.
I.


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Restaurant mallorca In Andalucía wordt regelmatig gesproken over een AFO als het gaat om oudere woningen, cortijos of andere gebouwen. Er komen dan ook veel vragen over, dus daarom even een uitleg over deze zogenaamde ‘gedoog-vergunning’. De AFO (Asimilado Fuera de Ordenación) zorgt ervoor dat illegaal gebouwd onroerend goed in Andalucía gereguleerd wordt. Een AFO wordt door de gemeente verstrekt en verschaft de eigenaar van het gebouw de schriftelijke zekerheid dat de onroerende zaak zowel juridisch als adm 
More articles