Problemen bij het kopen van een chalet in de Franse Alpen

Mireille Bosscher,  dinsdag 9 januari 2018

Ski resort Frankrijk 

Belegging in de Alpen kent grenzen

Laat je niet met een kluitje in het riet sturen

De deal leek geweldig, en de koop was zo goed als beklonken. Dirk Jan zag zichzelf al vanuit het riante chalet de Alpen in skiën, en heerlijke bergwandelingen maken. De rest van het jaar wilde hij het gaan verhuren. Dat hij van de lokale gemeente niet langer dan twee weken per seizoen in zijn eigen vakantiewoning zou mogen verblijven, was hem niet bekend. En bijna spatte zijn droom uiteen.

‘Zo’n uitzicht zie je nergens!’ Dirk Jan* schuift mij de foto’s toe van het fenomenale panorama dat het chalet biedt. ‘Bij helder weer zie je zelfs de Mont Blanc liggen!’ Ik wil zijn enthousiasme niet temperen, maar ik wil ervoor waken dat hij straks echt zorgeloos van zijn nieuwe aankoop kan genieten. En ik weet dat er bij soort kleinschalige vakantieparken nog wel eens een addertje onder het gras schuilt.

BTW-teruggave

Op tafel ligt de wervende brochure van de projectontwikkelaar met niets dan voordelen voor de koper. Zo wordt er melding gemaakt van teruggave van TVA, de Franse BTW, die onder bepaalde voorwaarden plaatsvindt. Het is voor velen een belangrijke reden om een chalet aan te kopen, en daarmee te beleggen in Frankrijk. Zo ook voor Dirk Jan. ‘Tja, ik zal er niet omheen draaien’, zegt hij, ‘dat belastingvoordeel komt mij erg goed uit. Een nadeel vind ik dat er sprake is van leaseback, waarbij een touroperator het beheer en de verhuur regelt. Daardoor krijg ik het gevoel dat ik gast ben in mijn eigen huis.’

Gul gebaar?

Als ik dit aanhaal bij de makelaar, is hij bereid mijn cliënt tegemoet te komen. Zonder meer belooft hij dat de touroperator pas op de plaats gaat maken. Het heeft wat voeten in de aarde, maar enkele dagen later staat zwart-op-wit dat Dirk Jan zelf de verhuur van de woning mag regelen. Weliswaar met behulp van een makelaar die het beheer van het chalet op zich neemt. Dirk Jan is verguld.
‘Dit geeft mij de vrijheid waarnaar ik op zoek was. Als ik een periode niet wil verhuren en er zelf een aantal weken wil gaan zitten – met of zonder vrienden – dan kan dat op deze manier.’ De notaris bij wie we dit willen laten vastleggen, toont zich echter hoogst verbaasd over deze voorkeursbehandeling. De gemeente heeft immers een overeenkomst met diezelfde touroperator afgesloten, en dat kan de makelaar niet zomaar aan de kant schuiven. Ook ik stel mijn vraagtekens bij het gulle gebaar.

Kleine lettertjes

Als ik een exemplaar van de overeenkomst in mijn mailbox ontvang, blijkt dat de burgemeester een aantal bindende afspraken met de touroperator op papier heeft gezet. Het uitgangspunt: het vakantiepark is toegestaan mits dit het toerisme in de regio stimuleert. De woningen dienen hiervoor gedurende het hele skiseizoen 24/7 bewoond te zijn. Er mag in die periode dan ook geen sprake van leegstand zijn. Om dit te realiseren neemt de touroperator – en niemand anders – de verhuur op zich, zo staat in de overeenkomst. De kleine lettertjes vermelden bovendien dat chaleteigenaren van december tot en met april slechts twee weken in hun eigen vakantiewoning mogen verblijven. Dirk Jan staat perplex. ‘Het gaat dus om een pure belegging’, concludeert hij uit het veld geslagen, ‘maar ik wil er zelf ook woonplezier aan beleven.’

Afkopen met mooie inboedel

De makelaar, die wel inziet dat mijn cliënt de koop dreigt af te blazen, belooft op de valreep dat Dirk Jan geen B- of C-kwaliteit inboedel krijgt, maar een A-kwaliteit. Dit scheelt enkele duizenden euro’s. Een genereus gebaar, zo lijkt het, maar op de aanschaf van een chalet van bijna een miljoen euro zet het niet veel zoden aan de dijk. Dirk Jan gaat er dan ook niet voor overstag. In een laatste poging hem van de koop te overtuigen, biedt de makelaar aan met de burgemeester te gaan praten. In de sessie waarbij zowel de notaris als de touroperator aanschuiven, kiest de burgemeester uiteindelijk eieren voor zijn geld. Er komt een uitzondering voor het chalet van Dirk Jan. En niet lang daarna vindt de ondertekening van het reserveringscontract plaats. Dirk Jan is opgelucht. Het winterseizoen kan wat hem betreft beginnen!

Voorkomen beter dan genezen

De aankoop van een chalet waarbij op het eerste gezicht geen vuiltje aan de lucht leek, kende dus een lastig traject. De voordelen waren vanaf het eerste moment duidelijk in kaart gebracht, denk aan het belastingvoordeel. De nadelen waren echter vermeld in de kleine lettertjes.
De les: lees bij dit soort aankopen dus niet alleen de brochure, maar neem de tijd om de hele overeenkomst tot je te nemen. En laat je niet zomaar met een kluitje in het riet sturen, want uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. En zoals blijkt uit het voorbeeld van Dirk Jan: niets is onmogelijk.

*de naam uit dit artikel is gefingeerd

Mireille Bosscher
Juridische Adviespraktijk Bosscher
Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag
T. 00 31 (0)642661075
E.
I.


Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!

 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Bloembakken Franse Alpen Denk je eraan om een camping te kopen in de Franse Alpen? Lees onze tips en ontdek waar je op moet letten bij de aankoop van een camping in deze regio. 
Meer artikelen