Problemen na compromis de vente? Hier is wat u moet weten

Mikel de Rooij,  dinsdag 17 juli 2018

Deur met 2 sloten 

Wat gebeurt er in de praktijk als er in uw toekomstige Franse woning een technisch probleem naar voren komt in de periode tussen het tekenen van de Compromis de Vente en de overdracht? Welke positie heeft u als koper? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de eigenaar de beloofde werkzaamheden niet uitgevoerd heeft?

Onlangs maakten we mee dat één dag voordat de akte getekend zou worden de waterleiding in de tuin kapot vroor. De Compromis de Vente kan juridisch nog zo goed dichtgetimmerd zijn, in de praktijk reageren de Franse makelaar, eigenaar en zelfs de Franse notaris vaak anders dan u hoopt en verwacht. De verkoper is nog eigenaar en dus is hij er verantwoordelijk om de woning op te leveren in de staat waarin hij die verkocht heeft.

Maar wat te doen indien hij weigert mee te werken? U staat met uw verhuiswagen klaar om uw huis in te richten en u weet bij voorbaat al dat u kosten gaat maken waar u niet op gerekend heeft. U kunt twee dingen doen.

1) U accepteert de schade en tekent de akte.

2) U zorgt ervoor dat de notaris een bedrag in depot houdt totdat duidelijk is wie de schade gaat betalen.

Het probleem is dat te vaak, de notaris niet bereid is mee te werken. Als u niet met een eigen juridisch adviseur werkt, kan het in sommige gevallen beter zijn een ‘eigen’ notaris in te schakelen. Bijvoorbeeld in het geval dat de verkoper nog werkzaamheden moet uitvoeren in de periode tussen de Compromis de Vente en het tekenen van de akte. Of als er vragen zijn betreffende onduidelijke erfdienstbaarheden. Een tweede notaris vertraagt de afhandeling vaak maar als u de koop echter helemaal alleen wenst te doen, kan het toch verstandig zijn. Het kost u in ieder geval niets.

Beter kunt u uiteraard meteen een aankoopmakelaar inschakelen. Die kan niet voorkomen dat de waterleiding knapt of dat de verkoper niet bij de overdracht komt opdagen of dat een storm de tuin vernield heeft, maar hij zorgt er wel voor dat het probleem snel, kosteloos en definitief opgelost wordt.

Mikel de Rooij aankoopmakelaar
Mikel de Rooij
Aankoopmakelaar in Frankrijk sinds 2001
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Brood, wijn en kaas Wil je je tweede huis in Frankrijk nalaten? Lees deze gids voor het begrijpen van het Franse erfrecht en het opstellen van je testament. Bescherm je erfgenamen en voorkom problemen bij de verdeling van je nalatenschap. Must-read voor iedereen met een tweede huis in Frankrijk. 
More articles