Huis kopen Marokko : beschrijving koopproces

Nadia Sadak,  zaterdag 21 december 2013

water on 
harbour 
steps 

We weten allemaal dat we voordat we een woning kopen goed op de hoogte moeten zijn van het hele koopproces. Het zou perfect zijn om vooraf te weten wat je te wachten staat. Het kopen van onroerend goed in Marokko verloopt ook via bepaalde stappen. In dit artikel krijg je een beeld van het Marokaanse koopproces. Het kan een steuntje in de rug zijn als je wat achtergrondinformatie hebt bij deze belangrijke stap in je leven.

Stap 1 : Op zoek naar de juiste woning

Nauwkeurig uitzoeken of een woning wel geschikt is lijkt op zich wat overdreven. Veel mensen hebben er spijt van dat ze deze eerste stap min of meer hebben overgeslagen. Een huis kopen doe je namelijk niet omdat de woning een koopje is of omdat de woning er zo mooi uitziet. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren die ervoor zorgt dat een huis geschikt is voor jou.

Om een geschikt huis te vinden kun je het beste beginnen met een zoektocht op Internet. Als je een idee hebt naar welk type woning je voorkeur uitgaat, neem dan contact op met een makelaar die gespecialiseerd is in het bij elkaar brengen van kopers en verkopers. Met de hulp van een makelaar heb je meer kans om de perfecte woning in Marokko te vinden.

Stap 2 : Op de juiste verkoopprijs uitkomen

Als je de huizen die je interessant vindt bekeken hebt en een keus hebt gemaakt, dan is het moment gekomen dat jouw makelaar contact opneemt met de verkoper om te onderhandelen over de prijs. Meestal lukt het wel om de verkoopprijs te verlagen als je onderhandelt over de koop van een woning. Maar als de vraag naar woningen hoger is dan het aanbod lukt dit natuurlijk niet. Praten en onderhandelen is de belangrijkste activiteit tijdens deze fase.

Stap 3 : Een eigen bankrekening in Marokko

Elk jaar kopen meer en meer buitenlanders een woning in Marokko. Dit komt omdat het land vele pluspunten heeft en ook omdat het een enorme groei doormaakt. Een bankrekening bij een Marokkaanse bank is handig tijdens het koopproces. Als je nieuw bent in Marokko en nog geen bankrekening hebt, dan kan het koopproces langer duren (in het bijzonder bij een hypotheekaanvraag). Als je als buitenlander nodig hebt, ga dan op zoek naar de juiste bank omdat Marokkaanse banken gewoonlijk geen hypotheken verstrekken aan buitenlanders. Bij de hypotheekaanvraag moet je verschillende documenten tonen en tevens kunnen aantonen dat je een inkomen geniet. Als je het op de juiste manier aanpakt dan kun je best wel een hypotheek krijgen om jouw droomhuis in Marokko te kopen.

Stap 4 : Het kooproces

Het zal je opvallen dat het Marokkaanse koopproces grote overeenkomsten vertoont met de koopprocedure in Frankrijk, hetgeen ondermeer betekent dat de notaris een centrale rol speelt. De notaris stelt het voorlopig koopcontract op waarin de koper aangeeft dat hij wil kopen en de verkoper toezegt te verkopen. In dit document beloven beide partijen eerlijk met elkaar om te gaan gedurende het koopproces. De koper wordt vervolgens gevraagd om een aanbetaling te doen van rond de 10% van de woningwaarde. Als bewijs dat hij echt geïnteresseerd is in de woning. De verkoper moet de woning daarna van de markt halen zodat de koper niet het risico loopt dat de woning verkocht wordt aan een ander. De notaris is verantwoordelijk voor verschillende zaken : onderzoek doen naar het eigenaarschap van de grond, of de verkoper wel de eigenaar is, of de perceelgrenzen kloppen en of er geen schulden rusten op de woning.

Stap 5 : Het definitieve koopcontract

Zo gauw koper en verkoper het eens zijn geworden kan het definitieve koopcontract ondertekend worden en gaat de woning over naar de nieuwe eigenaar. Op dit moment zal de koper ook het document met de hypotheek informatie tonen aan de notaris. Het definitieve koopcontract kan ook per volmacht ondertekend worden door de advocaat als de (buitenlandse) koper niet aanwezig kan zijn bij de overdracht. Dit is op zich een eenvoudige procedure maar er kunnen haken en ogen aan zitten. Daarom is het verstandig om professionele hulp in te roepen in dit soort gevallen. Als je tijdens het hele proces teveel vragen hebt en twijfelt of het allemaal wel goed zal aflopen, huur dan een advocaat in.

Bijzonderheden bij de ondertekening van het definitieve koopcontract

Het is vrij gebruikelijk dat de notaris een lagere verkoopprijs opneemt in het verkoopcontract om op die manier de belasting te verlagen voor zowel koper als verkoper. Hoewel dit illegaal is in veel landen, zorgt de Marokaanse notaris voor een extra document waarin staat dat het verschil alsnog betaald zal worden. Maar in het definitieve contract staat dus een lagere prijs.

Externe links

. Chaabi Bank Nederland maakt onderdeel uit van de Banque Populaire du Maroc Groep, marktleider in de Marokkaanse bankensector.
. Engelstalige pagina op Affidata.co.uk met informatie over Marokkaanse makelaars.


Marokkaans interieur
Woningen en appartementen te koop in Marokko. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen in Tanger en Oujda. Vakantievilla’s aan de kust. 

x De Marokkaanse auteur Nadia Sadak beschrijft in dit artikel de documenten die je nodig hebt bij de koop of verkoop van een woning in Marokko. Je leest in dit artikel ook wat je als buitenlander moet doen bij het kopen en verkopen van Marokkaans vastgoed. 
More articles