Waar kun je in Frankrijk een goedkope woning kopen?

Jos Deuling,  zondag 17 november 2013

Franse platteland 

Op zoek naar een goedkope woning in Frankrijk. Wat kun je Frankrijk kopen met een budget van 150.000 euro?

De Franse huizenmarkt is redelijk stabiel gebleven onder de internationale kredietcrisis. Dit komt omdat men in Frankrijk niet gewend is om hoge hypotheken af te sluiten. Het is zelfs zo dat veel Franse huiseigenaren helemaal geen hypotheek hebben.

. Met drie tot vijf procent. Maar er zijn geen spectaculaire koopjes te vinden zoals je die tegenkomt in Spanje of Portugal. In het zuiden zijn de prijzen zelfs licht gestegen. Zuid Frankrijk is o.a. voor buitenlanders een aantrekkelijke regio om een woning te kopen.

De gemiddelde huizenprijs in Frankrijk ligt onder die van Nederland. Met een budget tot 150.000 euro heb je een ruime keus. Echte koopjes vind je, afgezien van een paar uitzonderingen, vooral in het binnenland. Van vervallen boerderijen tot compleet gerenoveerd cottages en boerderijen. De overheid investeert bovendien veel in nieuwbouwwoningen. De Franse overheid wil van Frankrijk een land van huizenbezitters maken.

In en krijg je waar voor je geld. Renovatieobjecten zijn hier al te koop voor rond de 25.000 euro. De prijs van een gerenoveerde woning ligt rond de 100.000 euro. Wat krijg je voor dat bedrag? Voor 80.000 euro bijvoorbeeld een 17-eeuwse stenen woning met 2 slaapkamers en een zolder die nog verbouwd kan worden tot een extra slaapkamer. Inclusief een groot stuk land erbij en vlak aan zee gelegen. Je moet zo'n woning dan nog wel wat renoveren.

In centraal Frankrijk kun je goed terecht in de . Het is er wel wat duurder dan in Bretagne of Normandië. Opknappers zijn er te koop voor rond de 50.000 euro. Een boerderij waar je direct in kunt trekken gaat al gauw richting de 150.000 euro.

Iets meer naar het zuiden in kun je ruim onder de 150.000 euro al een vrijstaande 4-slaapkamer woning kopen. Bijvoorbeeld een traditionele en karaktervolle woning in de met 2 slaapkamers en 2 badkamers, gelegen op het terrein van een 15e eeuws kasteel. Met schitterend uitzicht op het kasteel en een meer. De woning heeft een aangebouwde schuur plus een extra woning die gerenoveerd moet worden. Voor rond de 142.000 euro. Gewoon een voorbeeld van wat je in deze regio kunt kopen.

In Zuid-West Frankrijk zijn de huizen aan de kust vrij prijzig. Met een budget van 150.000 euro doe je hier niet veel. Je kunt je dan beter richten op het noorden van de . Als je er wat tijd in stopt en nauwkeurig zoekt, kun je bijvoorbeeld een gerenoveerde woning vinden met 2-3 slaapkamers, tuin en garage. Ideaal als tweede woning.

Voor iets meer dan 100.000 euro heb je in de een mooi gerenoveerd vakantiehuisje. Er zijn in deze streek overigens veel renovatieobjecten te koop. Vaak met 1 of meerdere gites erbij. Om een indruk te geven van wat er in deze regio op de markt is kun je bijvoorbeeld in de een stenen huis vinden met 2 slaapkamers, met veel grond rondom, rustig gelegen en vlak in de buurt van een beroemd kasteel. Voor ongeveer 150.000 euro. Je moet de woning dan nog wel renoveren.

In de kun je met je budget verrassend genoeg hele leuke ski appartementen kopen. Een 1-slaapkamer appartement vlakbij een ski piste kost rond de 120.000 euro.

Als je in Frankrijk op huizenjacht gaat, hou er dan rekening mee dat de huizenprijzen de afgelopen jaren redelijk stabiel zijn gebleven. Je kunt natuurlijk altijd proberen om 30% onder de vraagprijs te gaan zitten maar verwacht dan niet dat je de woning hiervoor krijgt. De vraagprijzen in Frankrijk zijn over het algemeen heel realistisch.

De onroerend goed markt in Frankrijk is gezond. Men heeft relatief weinig last gehad van de kredietcrisis en er is een goede balans tussen vraag en aanbod. In het eerste kwartaal van 2011 is met name de vraag vanuit Groot-Brittannië weer toegenomen. Dat zal op korte termijn wel niet leiden tot een stijging van de huizenprijzen. Met een budget tot 150.000 euro kun je in Frankrijk voorlopig nog een hele leuke woning 'scoren'.  


foto van oude Citroën H  HY bus
Cottages, boerderijen en dorpswoningen te koop in Normandië, Bretagne, Poitou-Charentes, Limousin en in de Dordogne. Te koop van particulieren en makelaars. 

Renovatie Maison de Maitre Frankrijk Leer de belangrijkste financiële factoren kennen die gepaard gaan met het kopen van een kasteel in Frankrijk. Ontdek de verborgen kosten en belangrijke aspecten van de financiering en bespaar tijd en geld bij het kopen van jouw droomkasteel. 
More articles