Reisinformatie de Marken (Marche): geografie, de inwoners, veiligheid en criminaliteit

wikipedia.org,  woensdag 24 januari 2018

Heuvelachtig landschap 
in de Marken 

Marche (of in het Nederlands de Marken) is een regio aan de Italiaanse oostkust, bestaande uit glooiende heuvels en vruchtbare vlaktes aan de voet van het Apennijnengebergte. Het grenst aan de Adriatische Zee in het oosten, Umbrië, Toscane en Lazio in het westen, Emilia-Romagna en San Marino in het noorden en Abruzzo in het zuiden.

Mooie Adriatische stranden en oude stadjes op heuveltoppen bieden reizigers een echt ‘Midden-Italiaanse’ ervaring.

Twee belangrijke snelwegen langs de kust vergemakkelijken het transport naar de grotere steden van deze en andere regio' s. Een van de meest aantrekkelijke eigenschapen van de Marken is het rijden door het binnenland, het bezoeken van kleine steden en het verkennen van gebieden waar vrijwel geen toeristen zijn.

De Marken wordt vaak vergeleken met Toscane. Het heeft bijna alles wat Toscane ook heeft maar zonder de hoge prijzen en de grote drukte.

Geografie

De Marken worden omschreven als "heel Italië maar dan in één regio". Een bezoek aan de Marken onthult een ongerepte, mooie en vriendelijke regio. De Marken wordt begrensd door Toscane, Umbrië, Abruzzo en Emilia Romagna en deelt veel van hun beste geografische kenmerken, maar is toch relatief onbekend en verrassend toegankelijk.

In het westen van de regio vind je het Sibillini gebergte, een van de hoogste delen van de Apennijnen. Ze zijn 40 km lang en hebben 10 pieken van meer dan 2000 meter. Het gebied is de thuisbasis van vele zeldzame wilde diersoorten en de streek is beschermd omdat het een nationaal park is. Tussen de bergen en de kust vind je heuvels met wijnstokken, middeleeuwse dorpjes en een rijk mozaïek van landbouwgrond. Het Sibillini gebergte en het landschap rondom zijn bezaaid met oude muilezelpaden, herbergen en een adembenemend scala aan flora en fauna. Het is een paradijs voor liefhebbers van bergvakanties, wandelen of fietsen.

De Inwoners

De Marchigiani, oftewel de inwoners van de Marken, zijn nauw verbonden met hun land en het leven hier staat nog in het teken van de familie en van zelfvoorzienende gemeenschappen van boeren, vissers en ambachtslieden. De regionale productie, die van uitstekende kwaliteit is, wordt grotendeels op lokale markten verkocht.

Voor nieuwkomers kan de vertrouwdheid waarmee de Marchigiani met je praten als een verrassing komen. In de Marken spreekt Iedereen, van vreemden tot zakenmensen tot oude vrienden, informeel Italiaans. Laat je dus niet beledigen als een onbekende 'tu' en 'voi' zegt in plaats van 'Lei' en' Loro'; het is een gewoonte van de regio!

Het Landschap

De prachtige middeleeuwse steden bieden de bezoeker een verbazingwekkend aanbod van geschiedenis en historische architectuur, dat varieert van Art Nouveaux villa's tot karakteristieke stenen huisjes. Deze steden zijn de thuisbasis van prachtige kunst, meer dan 1000 theaters, fantastische markten en het hele jaar door feesten, waar je kunt zingen en dansen, eten en drinken en kunt genieten van de lokale ambachten en gewoonten.

Veiligheid en criminaliteit

De Marken is waarschijnlijk één van de veiligste Italiaanse regio' s. Zelfs in grote steden als Ancona is er weinig gewelddadigheid of kleine criminaliteit. De gezinsgerichte sfeer van de Marken heeft geleid tot een gemeenschapsgevoel en daardoor zijn de meeste bewoners zeer respectvol en vriendelijk ten opzichte van elkaar en van jou, zelfs na een paar drankjes (en zolang je ze niet tegenwerkt). Ondanks het feit dat het een zeer 'landelijke' regio is, liggen steden en dorpen op een bijna bizar korte afstand van elkaar. Als je verdwaalt in het heuvelachtige gebied dan hoef je maar 20 minuten te lopen tot je een paar huizen tegenkomt (of zelfs een stad met een winkel, postkantoor en dergelijke). Vanwege het glooiende terrein is het ook heel gemakkelijk om de volgende stad visueel te lokaliseren, omdat de meeste steden op heuveltoppen liggen, waardoor het onwaarschijnlijk is dat je je in de Marken geïsoleerd zult voelen.

Het enige probleem in deze rustige regio zijn de afgelegen gebieden, midden in de wildernis en zonder nederzettingen. Als je auto kapot gaat of je verdwaalt in de Sibillini, dan loop je het risico dat er in de directe nabijheid geen hulp voorhanden is en dat je contact moet opnemen met de hulpdiensten. Dit is echter hoogst onwaarschijnlijk; de bergen zijn op elk moment van het jaar bezaaid met mensen en de schuilhutten zijn gemakkelijk te voet bereikbaar.

Reisgids over de regio Le Marche ('De Marken') in het midden van Italië; dit eerste deel gaat over de noordelijke streken Pesaro-Urbino en Ancona. Na de inleiding met een helder overzicht van de geschiedenis vanaf de Romeinen tot heden, volgen acht hoofdstukken met routebeschrijvingen van tochten (per auto) langs vele mooie en interessante plekken als steun in de rug voor verkenning van de regio, veel minder bekend dan de naburige regio's Toscane en Umbrië, beginnend met het deel grenzend aan de Adriatische Zee en vervolgens het heuvel- en bergachtige binnenland met de Apennijnen en fraaie stadjes uit de middeleeuwen en Renaissance zoals Urbino.


Links:

- Hét blog over de ongerepte regio van Italië


Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Cucina Of Le Marche Op zoek naar Marche kookboeken? Op deze pagina vind je een overzicht van de meest recente kookboeken over de keuken van Marche. Gesorteerd op verschijningsdatum. 
More articles