Rondreizen in Griekenland met auto of bus

Wikivoyage,  maandag 16 oktober 2017

Autorijden 
Griekse platteland 

Een vaak gestelde vraag van reizigers in Griekenland is of zij een auto moeten huren. Het belangrijkste voordeel van een auto is dat je veel kilometers per dag kunt maken in landelijke gebieden of op de grotere eilanden. Je kunt bijna overal in Griekenland met de bus komen, maar in sommige geïsoleerde dorpen rijden slechts een of twee bussen per dag. Met een auto hoef je niet in de hitte overdag te wachten op de bus. Bijna alle archeologische vindplaatsen zijn per bus bereikbaar, maar op sommige van de meer afgelegen, minder bekende archeologische vindplaatsen, kan de bus je tot op minimaal een kilometer afstand van de site brengen, terwijl je met een auto bijna altijd via een ruige bijna onbegaanbare weg, dichtbij de bezienswaardigheid kunt komen.

Reizen zonder auto in Griekenland is niet alleen mogelijk, maar biedt ook aanzienlijke voordelen, terwijl autorijden een aantal nadelen heeft. Hoewel veel mensen makkelijk en op een plezierige manier per auto door Griekenland reizen, maken anderen zich zorgen over het hoge ongevallenpercentage (een van de hoogste in Europa), de nationale reputatie om net veel risico te rijden en de aanwezigheid van veel bochtige bergwegen die soms de randen van een klif omhelzen. Benzine is overigens net zo duur als in de rest van Europa. Rijden in Athene en andere grote steden kan een frustrerende, en soms huiveringwekkende, ervaring zijn en het vinden van parkeerplaats is lastig. Met een auto kun je minder makkelijk eilandhoppen, aangezien alleen de grotere en meestal langzamere veerboten autovervoer aanbieden, waarvoor je naast je passagiersticket ook nog extra moet betalen. Het reizen met de bus is niet alleen goedkoper, maar biedt ook een kans om gesprekken aan te gaan met zowel de lokale bevolking als andere reizigers. Bij het gebruik van het openbaar vervoer is taal meestal geen probleem: overal waar in Griekenland veel toerisme is, zijn er Engelstalige busroosters en begrijpen buschauffeurs, conducteurs en taxichauffeurs in ieder geval voldoende Engels om jouw vragen te beantwoorden.

Het openbaar vervoer kan worden aangevuld met taxi's, die op veel plaatsen, met name op de eilanden, vaste en betaalbare tarieven aanbieden voor de diverse stranden. Belaalbaar vooral als de prijs over meerdere personen wordt verdeeld. En op veel eilanden is het mogelijk om plaatsen al wandelend te bezoeken, wat op zich al een leuke ervaring is.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars. Koop je eigen appartement op één van de Griekse eilanden. 

vrouw die boek leest op strand Overzicht van de nieuwste Griekenland boeken die onlangs verschenen zijn of binnenkort verschijnen. Boeken over eten, drinken en reizen in Griekenland, wandel- en kampeergidsen, kunstboeken, Griekse literatuur en de nieuwste expatverhalen. Je kunt vanaf deze pagina direct doorklikken naar de website van Bol.com om het boek te bestellen. 
More articles