Renovatieproject kopen in Frankrijk? Hier moet u op letten

Jos Deuling,  zaterdag 19 november 2011

Oude dakpannen op een huis in Frankrijk 

Een oud huis verbouwen in Frankrijk

Vaak zijn de verwachtingen hooggespannen als je voor het eerst op zoek gaat naar een huis in Frankrijk. Maar als je een tijdje bezig bent dan zul je zien dat je veel leuke huizen tegenkomt maar waar toch het een of ander aan mankeert. Veel oude stenen huizen moeten bijvoorbeeld gerenoveerd worden. Dat komt omdat ze al jaren leeg staan of omdat de huidige bewoners ze gewoon verwaarloosd hebben. Door kom je de laatste jaren in Frankrijk steeds meer goedkope huizen tegen. Meestal met achterstallig onderhoud.

Je loopt wel een risico als je een een renovatieobject koopt. Er kan van alles misgaan. Maar een renovatie kan ook probleemloos verlopen als je van tevoren rekening houdt met een aantal zaken en bepaalde regels in acht neemt.

Als je vooraf wat tijd besteed om dingen uit te zoeken, dan verdien je dat later dubbel en dwars weer terug. Het zoeken en kopen van een huis is interessanter dan al het onderzoekwerk vooraf. Maar bedenk wel dat een grondig onderzoek je een hoop ellende kan besparen. Koop daarom nooit in een impuls maar probeer voorafgaand aan de bezichtiging zoveel mogelijk informatie los te krijgen van makelaars, architecten, aannemers en zelfs van landmeters.

Volg een aantal simpele regels :

 • Bepaal vooraf je maximum budget en ga daar niet overheen.
 • Koop niet in een impuls. Je kunt beter op een later moment nog een keer terugkomen om het huis nog een keer te bekijken.
 • Maak notities en foto's om later nog eens rustig terug te lezen en te bekijken.
 • Controleer of er electriciteit aanwezig is en controleer of er voldoende aansluitpunten zijn.
 • Als er een (fosse septique) aanwezig is, controleer dan de staat van onderhoud. En als er nog geen spectic tank is, hoe moeilijk is het dan om er een te installeren?
 • Is er een aansluiting op het gemeentelijk waterleidingnetwerk?
 • Zorg dat je een kopie hebt van de inschrijving van het object bij het kadaster. Handig om te raadplegen bij de bezichtiging.
 • Controleer of het dak in goede staat is, of de nok lijnrecht is en of de dakspanten in orde zijn.
 • Als je het vermoeden hebt dat er behoorlijk wat gerenoveerd moet worden, laat je dan niet overreden als men je vertelt dat het een kleinigheid is, dat het niets voorstelt. Een verbouwing is in Frankrijk net duur als in Nederland.
 • Als je twijfelt over de bouwkundige staat van de woning, laat dan een bouwkundig onderzoek uitvoeren. Kost wel een paar cent maar je krijgt dan wel absolute zekerheid over de conditie van jouw toekomstige woning. Je hoort dan ook meteen hoeveel een eventuele renovatie kost. Ik heb in de kolom hiernaast een paar links opgenomen van enkele in Frankrijk gevestigde bedrijven die voor jou een bouwkundig onderzoek kunnen uitvoeren. Men spreekt er Nederlands. Het lijkt mij wel handig dat je in het Nederlands kunt cummuniceren als het gaat over de aankoop van je vakantiehuisje of tweede woning.
 • Ga ook eens praten met mensen die in de buurt wonen. Zij kunnen je vast en zeker interessante bijzonderheden vertellen over het huis en de omgeving. Bijzonderheden die je liever niet na de aankoop zou willen horen.
 


Panorama foto van een stad op het Franse platteland
Huizen en boerderijtjes te koop op het Franse platteland in Allier, Cantal, Nièvre, Aude, Gard, Hérault, Ariège, Averon. Verkoopadvertenties van particulieren en makelaars. 

Hondje op deurmat Verhuizen naar Frankrijk met uw huisdieren vereist planning en kennis van regelgeving. Dit artikel geeft handige tips voor het veilig en legaal meenemen van huisdieren. Van benodigde documenten en vaccinaties tot huisdier-vriendelijke accommodaties en reizen, alles wat u moet weten voor een soepele verhuizing met uw huisdieren. 
More articles
Links