De omstreden rentevloer van Spaanse hypotheken

Saskia Gruijters,  vrijdag 10 maart 2017

Tenerife Las Teresitas Beach 

De omstreden rentevloer

Vroeger zijn de meeste hypotheken in Spanje afgesloten tegen een variabele rente. De banken hebben toen een minimale rentevloer ingesteld waardoor de hypotheeknemers niet volledig konden profiteren van de lage rente. Deze rentevloer (ook wel bekend onder de naam tunnelclausule) was niet altijd duidelijk in de hypotheekakte vermeld en zo heeft de bank gedurende jaren ten onrechte geprofiteerd van deze door hen ingestelde minimale rente.

Hypotheekklanten hebben hierdoor jarenlang teveel rente betaald en zijn in opstand gekomen. In December 2016 is er een uitspraak geweest van het Europees Gerechtshof waarbij deze rentevloer nietig is verklaard en de Spaanse banken compensatie zullen moeten gaan betalen. Het is goed mogelijk dat u een hypotheek met deze rentevloer heeft getekend en in aanmerking komt voor een compensatie. Laat u inlichten door een advocaat of een erkend hypotheekspecialist, zij kunnen uw hypotheekakte controleren om te weten of u in aanmerking komt voor compensatie.

.
Saskia Gruijters
Saskia Gruijters

witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

golfterrein in spanje De wet die het erfrecht in Spanje regelt is anders dan in Nederland. Zolang de nalatenschap niet officieel door een Spaanse notaris verdeeld is, kunnen de erfgenamen de Spaanse woning niet verkopen. Om deze vertraging te voorkomen, kunt u uw Nederlandse testament het beste zodanig laten aanpassen dat de wetgeving met betrekking tot het erfrecht in Nederland en het erfrecht in Spanje op elkaar worden afgestemd. 
More articles