Restauranttip: Ögyél még! in Hetvehely

Robert Kemkers,  dinsdag 24 februari 2015

”platteland 

Door: Robert Kemkers,

Tot voor kort viel er op culinair gebied weinig te beleven in de driehoek tussen , en ; in het zomerseizoen kan men in toeristenplaatsen als Orfű, Magyarhertelend en Abaliget wel terecht, maar buiten deze voornoemde plaatsen waren er in de wijde omtrek maar weinig restaurantjes of eethuisjes; veel verder dan een ‘büfé’ of ijssalon kwam men niet. Gelukkig is daar verandering in gekomen!

Centraal in dit gebied, ongeveer halverwege Szentlőrinc en Oroszló (richting Sásd) en niet ver van Abaliget, ligt het gezellige dorpje Hetvehely, door de lokale Hetfehell genoemd. Samen met het ook tot de gemeente behorende buurtschap Kán (een museumdorpje waar diverse oude huizen zijn gerenoveerd) telt het rond de 500 inwoners; er zijn voor een plaats van deze omvang relatief veel voorzieningen: een school, sporthal, sportveld, museumpje over de Duits-Zwabische cultuur, postkantoor, treinstationnetje, apotheek, kroegje, kruidenier, een dorpshuis.... en een leuk restaurantje! Aan de Rákóczi Ferenc utca (de doorgaande weg) bevindt zich op nummer 40 het opvallende gele ‘Szolgáltatóház’, het dorpshuis dat meerdere functies herbergt. Aan de achterzijde hiervan zit “Ögyél még!” Deze toepasselijke naam is ‘plat’ (Zuidoost-)Hongaars voor ‘egyél még’ en kan vertaald worden met “Eet nog wat (meer)!”; het is de lijfspreuk van eigenaar-gastheer János (Jani) Gyenei. In het verleden tevens buschauffeur en nog steeds graag zittend op de tractor en alle andere voertuigen met vier of meer wielen, staat hij het liefst in het restaurant van de familie. Het is een familiebedrijf, waar we elke dag ook Jani’s vrouw Gabriella (Gabi) aantreffen en hun zoon Gergő, samen met de overige mensen in de keuken. Die kan men altijd aan het werk zien, want er is een ‘open keuken’ en zodoende loopt de geur je al snel in de mond.

Naast het gedeelte binnen is er aan de achterzijde een leuk terras, uitkijkend over een parkje en aansluitend op het beekje Okorvíz; vanuit hier loopt men zo de natuur in of kan men een rondje door het dorp maken. Inmiddels weten bewoners en toeristen uit de wijde omtrek van Hetvehely dat men hier op het terras ook lekker kan genieten van een ijsje; dat kan in een hoorntje, maar met alle plezier maakt men een ijscoupe.

Ögyél még! biedt elke dag tussen de middag (als ook de schoolkinderen langskomen) een zeer gunstig geprijsd dagmenu, maar de prijzen van alle gerechten, dranken en bijlagen zijn ook voor Hongaarse begrippen zeer betaalbaar; voor deze prijzen kan men als ‘toerist’ eigenlijk niet zelf koken. Er is een ruime keuze aan traditionele Hongaarse gerechten, daarnaast worden er op verzoek ook pizza’s gemaakt en verder gyros; tijdens het seizoen is er ook geregeld vers wild uit de uitgestrekte bossen rond Hetvehely. Een aanrader is de Hetvehelyi Ögyél még! tál: voor twee, vier of meer personen een rijkelijk gevulde houten plankje met verschillende soorten vlees en bijlagen; de inhoud tezamen met de grote ‘Duitse porties’ maken direct duidelijk dat we hier in een Zwabendorp zijn (en wat men niet op krijgt mag men verpakt meenemen naar huis).

Om dit alles goed te laten smaken zijn er naast de bekende sapjes en prik ook diverse wijnen en pálinka; wie ertegen opziet om over de kronkelende wegen naar huis te rijden kan eventueel ook overnachten in een van de gastenkamers van de gemeente op de bovenverdieping van het dorpshuis. Voor wie zijn maagje lekker wil vullen voor een zachte prijs in een lokaal Hongaars eethuis waar men gastvrijheid en vriendelijkheid hoog in het vaandel heeft, zouden we willen zeggen: eet ook nog eens wat (meer) in Hetvehely!

Robert Kemkers
Robert Kemkers - GeGe Makelaardij & Taxaties KFT.Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Gezond oud worden Roberts Advies Hongaarse zorgverzekering. Steeds vaker krijgen wij vragen van Nederlandse en Belgische klanten over de ziektekostenverzekering. Steeds meer mensen komen (semi-)permanent in Hongarije wonen en een aanmerkelijk deel van hen is gepensioneerd, voor wie dit een belangrijk onderwerp is. Aangezien de laatste jaren het nodige gewijzigd is, deze keer aandacht voor de mogelijkheden en voorwaarden voor een zorgverzekering. 
More articles