Invoeren van en rijden met een aanhanger, trailer, caravan of camper in Hongarije

Robert Kemkers,  zaterdag 7 oktober 2017

”autoweg"

Column van Robert Kemkers van in

Eerder dit jaar schreef ik in deze vaste rubriek over het invoeren van een auto vanuit Nederland of België naar Hongarije. De afgelopen maanden bereikten mij diverse vragen betreffende de invoer van aanhangwagens, trailers, caravans en campers. Nu recentelijk de Hongaarse regels voor fietsendragers zijn aangepast, lijkt het zinvol ook hier aandacht aan te besteden. Ik kan vanwege de beschikbare ruimte niet alle details behandelen, maar de te voeren procedure van keuringen en het aanvragen van een kentekenbewijs is grotendeels hetzelfde als de eerder besproken procedures voor (personen)auto’s. Ik zal vooral stil staan bij de belangrijkste verschillen.

Rijbewijs en kenteken

Voor het rijden met een getrokken voertuig gelden dezelfde regels als in de Benelux: tot maximaal 750 kg maximale draaglast (aanhanger, categorie O1) mag iedereen een kleine aanhanger achter de auto hangen. Voor een zwaardere aanhanger (categorie O2) dient men over een rijbewijs BE te beschikken als het totaal van aanhanger en auto zwaarder is dan 3500 kg.. Ook de regels voor het rijden met campers zijn dezelfde (tot 3,5 ton met rijbewijs-B, anders is een ‘groot rijbewijs’ vereist). Het belangrijkste verschil met Nederland is dat in Hongarije elk voer- of vaartuig zijn eigen registratie heeft, óók getrokken voertuigen, zoals kleine aanhangers, vouwwagens en caravans! Ook kleine bootjes die alleen op binnenwateren worden gebruikt, dienen te worden geregistreerd bij de 'Nemzeti Közlekedési Hatóság' (de Hongaarse tegenhanger van de RDW, die ook bevoegd is voor het verkeer over water). Er is geen uitzondering voor bijvoorbeeld enkelassige 'bakkies' met een maximale last van 750 kg. Ongeacht de afmetingen en draaglast, elke aanhanger dient te beschikken over een eigen kentekenbewijs met eigen kenteken! Hetzelfde geldt voor vouwwagens, caravans, opleggers en overige categorieën. Er bestaat voor getrokken voertuigen een apart kenteken, dat er hetzelfde uitziet; tot voor kort begon een dergelijk kenteken altijd met de lett er 'X', maar nu alle beschikbare codes vergeven zijn, beginnen de nieuwe kentekens tegenwoordig met een 'W'.

Procedure voor invoeren

Voor wie beschikt over een aanhanger, trailer of caravan met een eigen Nederlands of Belgisch kenteken is de procedure relatief eenvoudig, deze verloopt vrijwel gelijk aan die voor het invoeren van een personenauto: men dient de kentekenbewijzen te overhandigen, het betreffende voertuig te laten keuren en vervolgens moet het geregistreerd worden. Er geldt geen 'registratiebelasting' voor de invoer, maar wel zijn er leges en overige kosten voor het overschrijven van de naam bij het districtskantoor. Voor wie niet beschikt over papieren Nederlandse kentekenbewijzen, maar over een plastic kentekenkaart, is de procedure lastiger. Net als bij de invoer van een auto moet dan eerst een procedure opgestart worden om vast te stellen dat het betreffende voertuig niet als vermist of gestolen staat geregistreerd. Hierbij dient nog de volgende aantekening geplaatst te worden. Caravans met een bouwjaar na 1996 en met een geldig Europees kenteken worden doorgaans zonder problemen in Hongarije geregistreerd. Bij caravans van vóór 1996 gelden strenge controles, waarbij met name gekeken wordt of het voertuig voldoet aan de huidige minimale veiligheidseisen. Ook al heeft de caravan een geldige registratie in Nederland of België, dan nog zou de invoer in Hongarije geweigerd kunnen worden, of men kan bepaalde veiligheidseisen stellen die dienen te worden aangebracht. Het is belangrijk dit in overweging te nemen en zich te beraden of het financieel dan wel interessant is. Voor het invoeren van een camper is de procedure ook vergelijkbaar met die van een personenauto en aanhanger, met dien verstande dat er afhankelijk van het aantal te vervoeren personen nog wel registratiebelasting betaald dient te worden. Bij de meeste campers is dat echter niet het geval. Lastiger is de invoer van lichte enkelassige aanhangers en vouwwagens zonder eigen kenteken. Omdat deze geen bestaande registratie hebben, vindt er een uitgebreide keuring plaats. Als de betreffende aanhanger nog relatief jong is en de fabrikant een Europese typegoedkeuring heeft aangevraagd, is de procedure qua tijd en kosten nog te overzien. Als het gaat om een oudere aanhanger (lees: meer dan ongeveer 20 jaar), dan is deze er vaak niet. Er moet dan voor dit ene 'bakkie' een aparte typegoedkeuring worden opgesteld, waarvoor testen en een rapport van expert(s) vereist zijn. De totale kosten lopen dan al gauw in de vele honderden euro’s en dit is daarom doorgaans niet lonend: men kan veel goedkoper een tweedehands Hongaarse aanhanger met Hongaars kenteken kopen, of - voor minder dan 1000 euro - een compleet nieuwe Hongaarse aanhanger, met alles erop en eraan.

Rijden met buitenlandse platen op aanhangers

Er is overigens nog een praktisch probleem bij kleine aanhangwagens zonder eigen kentekenbewijs: men kan er niet mee rijden in Hongarije! Bij een aanhanger, trailer of caravan met een eigen niet-Hongaars kenteken ligt het op het eerste gezicht iets anders: die mag verkeerstechnisch wel getrokken worden door een Hongaarse auto. Echter, op het punt van de WA-verzekering gaat het dan mis. In Nederland hoeft men voor aanhangers, trailers en caravans geen aparte WA-verzekering af te sluiten, aangezien de WA-verzekering van het trekkende voertuig ook het getrokken voertuig dekt. In België is vrijwel altijd een eigen WA-verzekering vereist, behalve bij heel kleine aanhangers (minder dan 500 kg) en landbouwwagens. In Hongarije dient echter elk getrokken voertuig een eigen WA-verzekering te hebben. En daarvoor is dan een eigen kenteken vereist! Het valt mij op dat velen dit niet weten, vandaar dat ik het hier nog eens benadruk. Periodieke keuring Voor alle getrokken voertuigen geldt in Hongarije dat deze even zo vaak een algemene periodieke keuring dienen te ondergaan als personenauto’s en campers. Vier jaar na de eerste registratie na fabricage is een APK ('műszaki vizsga') vereist, daarna elke twee jaar. Dus ook de allerkleinste aanhanger en caravan dienen elke twee jaar gekeurd te worden in Hongarije. Voor het rijden over de autosnelwegen moet u niet vergeten een apart vignet (categorie 'U') te kopen voor de aanhanger, caravan of trailer; campers vallen vrijwel altijd standaard onder de categorie 'D2'.

Fietsdragers

Ten slott e nog iets over het vervoeren van fietsen in Hongarije. Dit mag op het dak, op een aanhanger of achter de auto. In alle gevallen dienen alle lampen en de kentekenplaat goed zichtbaar te zijn en mag de fiets niet meer dan 40 cm aan de zijkant en 1 meter aan de achterzijde uitsteken. In de praktijk zal vrijwel alleen een fietsdrager met eigen verlichting voldoen. Tot voor kort moest men telkens de achterste kentekenplaat van de auto of camper schroeven en op de fietsdrager plaatsen. Deze methode mag nog steeds, maar er is een praktischer alternatief in de vorm van het aanvragen van een speciaal donkergrijs kenteken; dit is vergelijkbaar met het witte kenteken in Nederland. Men dient dan een afspraak te maken bij een willekeurig APK-keuringsstation voor het trekkende voertuig met op de trekhaak de betreffende fietsdrager. Men controleert hier of alles werkt en veilig is. Zo ja, dan kan men bij het districtskantoor een speciaal donkergrijs kenteken aanvragen met dezelfde combinatie als het kenteken van de auto of camper. Inclusief keuringen, kentekenplaat en overige kost het ca. 10.000 forint. Er is daarna geen aparte APK vereist, geen WA-verzekering en ook geen apart autosnelwegvignet

Robert Kemkers
Robert Kemkers - GeGe Makelaardij & Taxaties KFT.

 


Huisje aan de rand van een Hongaars dorp
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Hongarije. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars aan het Balatonmeer, in Pecs en en overige Hongaarse regio's. 

Met de auto naar Hongarije? Highport 5-delige autoset.

Zebegény, Magyarország Ontdek alles over het kopen en verkopen van onroerend goed in Hongarije: risicobeheer, het belang van een betrouwbare advocaat, juridische overwegingen zoals voorlopige contracten, depositoregelingen, kredietaankoop, hypotheken en eigendomsoverdracht, maar ook de kosten die daarbij komen kijken . Een essentiële gids voor veilige vastgoedtransacties 
Meer artikelen