De rol van de geometra in Italië

Jos Deuling,  zondag 15 december 2019

Bouwvakker aan het 
werk 

Bij de aankoop en renovatie van een Italiaanse woning speelt de geometra een belangrijke rol. Letterlijk vertaald betekent geometra ‘landmeter’. Maar deze vertaling dekt de lading niet want de geometra is veel meer dan een landmeter. Hij doet een groot aantal werkzaamheden die in Nederland of Belgie door een architect, makelaar, opzichter en aannemer worden uitgevoerd. De geometra is uniek voor Italië. In andere Europese landen zul je deze functie niet tegenkomen.

Overzicht van de taken van de Italiaanse geometra:

  1. Optreden als makelaar. Hiervoor moet je in Italië een opleiding volgen en examen doen om een makelaarslicentie te krijgen.
  2. Onderzoek doen op het kadaster om alle informatie over een object te achterhalen. Staat de woning ingeschreven bij het kadaster? Zijn de kadastrale gegevens nog correct? Het komt vaak voor dat er illegale verbouwingen hebben plaatsgevonden. De geometra zoekt dit allemaal uit en zal er op toezien dat de verkoper alles weer terugbrengt in de originele staat zoals beschreven in het kadaster.
  3. Opstellen van plannen en bestek voor kleinere renovatiewerkzaamheden. Bij grotere verbouwingen (bv. Het veranderen van draagconstructies) moet de plannen opgesteld worden door een officiële architect.
  4. Een geometra helpt bij het beoordelen van de offertes van de verschillende aannemers.
  5. Het aanvragen van vergunningen bij de gemeente conform de gewenste specificaties. Een lokale geometra kent de juiste ingangen bij de gemeente en kan ervoor zorgen dat de vergunningen sneller worden afgegeven.
  6. Een geometra controleert de uitvoering van de renovatie werkzaamheden. De verkoper moet aantonen dat de installatie van gas, water en licht voldoen aan de normen. De geometra controleert dit.

Als buitenlander is het erg handig om een geometra als opzichter te hebben. Hij kent de lokale gebruiken en manier van bouwen en kan goed inschatten of het werk conform de opgestelde plannen en vergunningen wordt uitgevoerd. Het is belangrijk dat hij goede contacten heeft met de ambtenaren van de gemeente.

Hoe kom je aan een goede geometra? Vraag aan kennissen of andere buitenlanders in de streek of ze een goede geometra kennen. Of probeer via de makelaar, lokale bevolking of het gemeentehuis de contactgegevens te achterhalen. Vraag de geometra zelf ook om referenties. Het is belangrijk om een goede geometra te kiezen aangezien hij jouw rechterhand is tijdens koop en/of verbouwing van je woning. Je moet hem volledig kunnen vertrouwen.  


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Landscape Abruzzo Na jaren van krimp, laten de Italiaanse huizenprijzen dit jaar voor het eerst een bescheiden groei zien. Standard & Poor’s voorspelt in een deze maand gepubliceerd rapport een gemiddelde stijging van 0,5 procent. Daarmee heeft Italië de slechtst presterende woningmarkt van Europa. 
More articles