Senza Numero Civico

Joost van der Heijden,  woensdag 28 februari 2018

Toscane landschap met bloemen 

SNC is een afkorting die staat voor senza numero civico. Die kunt u tegenkomen als er sprake is van een gebouw zonder huisnummer. Die zijn er in Italië veel en ook straatnamen ontbreken vaak. In zo’n geval is de adresaanduiding beperkt tot de naam van de gemeente en van het buurtschap (località) waar het huis ligt. Dat geeft bij aankoop een vreemd gevoel omdat je wilt kunnen laten weten waar je woont en ook post wilt kunnen ontvangen.

De eerste keer dat ik met dit verschijnsel werd geconfronteerd was begin jaren negentig toen ik werd gebeld door een mevrouw die dertig jaar daarvoor naar Australië was geëmigreerd, sindsdien niet meer in Europa was geweest en nu bij haar hoogbejaarde vader in Nederland op bezoek was. Ze wilde een weekje naar het tweede huis van de familie in Italië gaan waar zij als kind vaak de vakanties had doorgebracht. ‘Maar meisje, sinds jij naar Australië bent gegaan, ben ik daar nooit meer geweest, maar het huis zal er vast nog wel staan. Bel maar naar de advocaat die de sleutels heeft’.

Zo gezegd, zo gedaan. De advocaat had bij de aankoop geassisteerd en zou daarna het huis in de gaten gehouden. Omdat zijn telefoonnummer niet meer werkte en zij ook niet op andere wijze met hem in contact kon komen, zag de dochter af van haar plan om naar Italië te gaan, maar adviseerde zij haar vader onderzoek in te stellen. Toen hij mij belde, deelde hij mee dat hij in de negentig was, dat hij veertig jaar daarvoor een huis had gekocht waar hij de laatste dertig jaar niet meer was geweest, en dat hij geen adres van het huis had maar alleen de naam van de gemeente. Omdat ik het een vreemd verhaal vond en wilde controleren of de man nog wel helder van geest was, nodigde ik hem uit voor een bezoek aan mijn kantoor.

Met zijn geheugen bleek niets mis. Hij was kort voor de emigratie van zijn dochter weduwnaar geworden en sindsdien niet meer in Italië geweest. Hij had slechts één foto van het huis en de koopakte, maar die vermeldde niet meer dan de kadastrale gegevens van het huis en de gemeente en niet het adres. Omdat ik in die periode regelmatig in die buurt moest zijn, sprak ik met hem af dat ik tijdens een van die bezoeken op onderzoek zou uitgaan. Het huis zou volgens hem eenvoudig te vinden zijn door de kustweg naar het zuiden te volgen en drie kilometer buiten de bebouwde kom in een bocht op een heuvel rechtsaf een zandweg in te slaan, waar het huis na vijfhonderd meter aan de rechterkant zou moeten staan. Die beschrijving bleek juist.

Aanvankelijk kon ik het huis niet vinden omdat ik op een kustweg zat die later was aangelegd en veel dichter bij de kustlijn lag, maar toen ik eenmaal op de goede weg zat, had ik het met de foto in de hand snel gevonden. Inderdaad lag het aan een zandpad, zonder straatnaam en zonder huisnummer. Het bleek tot mijn verrassing niet onbewoond maar er was niemand thuis. Volgens de buurman was het al jaren de vakantiewoning van iemand uit Noord-Italië. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar de advocaat, maar die was al geruime tijd overleden. Toen ik de eigenaar daarvan verslag deed en voorstelde de eigendom op te eisen en bij de gemeente een straatnaam met huisnummer aan te vragen, vond hij dat niet nodig!

Als u met een huis senza numero civico te maken krijgt, zal dat vast niet dezelfde vreemde gevolgen hoeven te hebben maar het is wel verstandig bij de gemeente te vragen daar iets aan te doen.

Joost van der Heijden
Joost van der Heijden - Advocaat, gespecialiseerd in Italië

 


Oude antieke deuren
Boerderijen, stadswoningen en appartementen te koop in Italië. Aangeboden door particulieren en makelaars. In de regio’s Toscane, Marche, Apulië, Liguria, Umbrië en Lombardije. 

Landscape Abruzzo Na jaren van krimp, laten de Italiaanse huizenprijzen dit jaar voor het eerst een bescheiden groei zien. Standard & Poor’s voorspelt in een deze maand gepubliceerd rapport een gemiddelde stijging van 0,5 procent. Daarmee heeft Italië de slechtst presterende woningmarkt van Europa. 
More articles