Leven in Spanje: Een Verkenning van Cultuur en Gewoonten

Annelies Vermeulen,  zondag 24 december 2023

Spaans gezin 
eet paella 

Als je overweegt naar Spanje te verhuizen, is het essentieel om de lokale gewoontes en eigenaardigheden te kennen. Weten hoe je je moet gedragen en wat je kunt verwachten maakt je ervaring rijker. En geloof me, de Spanjaarden waarderen het enorm als je hun taal spreekt, al is het maar een beetje.

Spanjaarden en hun eetgewoonten

De Spaanse eetcultuur fascineerde me vanaf het begin. Ze eten later dan wij gewend zijn, en het draait allemaal om samen genieten. Vooral op zondagen, herinner ik me een lunch bij een vriend thuis die van 14.00 tot ver in de avond duurde. Er waren tapas, paella, en iedereen bracht iets mee. Wees gewaarschuwd: het afslaan van eten kan als onbeleefd worden gezien! In restaurants is de lunch het hoogtepunt van de dag, vaak uitgestrekt over uren. De Spanjaarden hebben vijf vaste eetmomenten: Desayuno, Almuerzo, Comida, Merienda en Cena. Deze structuur was aanvankelijk een verrassing, maar al snel een geliefde routine.

Misvatting over luiheid

Men denkt vaak dat Spanjaarden lui zijn, maar dat is een misverstand. Ze hebben andere prioriteiten en het warme klimaat speelt ook een rol. Ik leerde snel dat, net als bij Nederlandse tropenroosters, alles vertraagt als de hitte toeslaat.

Omgaan met de Spaanse bureaucratie

De bureaucratie in Spanje kan frustrerend zijn. Geduld is een schone zaak, en soms is het handig iemand in te schakelen die de weg kent. Ik herinner me eindeloze bezoeken aan overheidskantoren, waar een lokale vriend onmisbaar bleek om alles vlot te laten verlopen.

Voorzichtig met kritiek

Wees discreet met kritiek. De Spanjaarden zijn trots op hun land en kijken liever vooruit dan terug. Tijdens een diner leerde ik dat het vermijden van onderwerpen als de burgeroorlog of Franco verstandig is.

Tijd en punctualiteit

In Spanje is 'op tijd komen' een flexibel concept, zowel sociaal als zakelijk. Dit was wennen, maar ook verfrissend; de ontspannen houding ten opzichte van tijd.

'Mañana, Mañana'

Deze term, die 'morgen' betekent, symboliseert uitstel. Duidelijke afspraken zijn essentieel, maar verwacht enige flexibiliteit. Ik leerde al snel dat 'mañana' niet altijd letterlijk 'morgen' betekent.

Mobiele telefoons en communicatie

Spanjaarden zijn dol op hun mobiele telefoons. In het begin verbaasde het me hoe luidruchtig de gesprekken in het openbaar kunnen zijn, maar dit is gewoon deel van hun levendige communicatiestijl.

Geluidsoverlast

Geluidsnormen verschillen. Vooral in drukke perioden, zoals de zomer of Pasen, kan het langs de kust behoorlijk luidruchtig zijn. Dit is deel van hun bruisende cultuur.

De Spaanse levensstijl

Ondanks enkele uitdagingen, is Spanje een land dat veel waardering heeft voor genot, sociale en familiebanden. Hun hartelijkheid en gastvrijheid zijn ongeëvenaard. Eenmaal geaccepteerd, is het voor het leven. Dit ervoer ik zelf toen ik werd uitgenodigd voor een familiefeest en me meteen thuis voelde.Ontdek tips voor het vinden van uw droomhuis, navigeer door de wereld van Spaanse makelaars en verwerf inzicht in juridische zaken en vereiste documenten. Wij bieden ook advies over renovatie, aardbevingsbestendige huizen en de ins en outs van het leven in Spanje


 


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Spaanse lunch Geen zin en tijd om saaie Spaanse grammatica boeken door te worstelen? Met deze 7 Spaanse taal tips kun je op een efficiënte manier tussen alle bedrijven door Spaans leren. 
More articles