De Franse belastinge Taxe Fonciere d'Habitation uitgelegd

Jos Deuling,  maandag 22 juli 2024

Zonnebloemen in veld Frankrijk 

Als u een huis bezit of huurt in Frankrijk, moet u lokale onroerendgoedbelastingen betalen. De belangrijkste belastingen zijn Taxe Foncière en Taxe d'Habitation. Taxe Foncière is een grondbelasting die door de eigenaar van het onroerend goed wordt betaald, terwijl de Taxe d'Habitation, die voorheen een bewonersbelasting was, sinds 2023 grotendeels is afgeschaft voor hoofdverblijven. Echter, de Taxe d'Habitation geldt nog steeds voor tweede huizen en leegstaande panden.

Taxe Foncière

De Taxe Foncière wordt betaald door de eigenaar van het onroerend goed en is onderverdeeld in twee delen: een belasting op gebouwen (Taxe Foncière sur les Propriétés Bâties) en een belasting op grond (Taxe Foncière sur les Propriétés non Bâties). Deze belasting is gebaseerd op de kadastrale huurwaarde (valeur locative cadastrale) van het onroerend goed, die jaarlijks wordt bijgewerkt volgens de consumentenprijsindex. Voor 2024 zal deze waarde met 3,9% stijgen​​.

Vrijstellingen en Kortingen

Vrijstellingen zijn beschikbaar voor:

  • Inwoners van 75 jaar of ouder op 1 januari, of degenen die een invaliditeits- of ouderdomspensioen ontvangen, mits hun inkomen onder bepaalde drempels blijft. Voor 2024 zijn de inkomensgrenzen €12.455 voor een alleenstaande en €19.107 voor een echtpaar​.
  • Nieuwe woningen en gerenoveerde woningen die als hoofdverblijf worden gebruikt, zijn de eerste twee jaar na voltooiing vrijgesteld van de Taxe Foncière. De geschiktheid voor gerenoveerde woningen hangt af van de aard en omvang van de renovaties​.

Taxe d'Habitation

De Taxe d'Habitation wordt nu alleen geheven op tweede huizen en leegstaande panden. Het is gebaseerd op de theoretische huurwaarde van het onroerend goed, vermenigvuldigd met het belastingtarief dat door de lokale autoriteiten wordt vastgesteld. Deze belasting kan aanzienlijk hoger zijn in gebieden met woningtekorten, mogelijk stijgend met 5% tot 60%​.

Betaaltermijnen

  • Taxe Foncière: De rekeningen worden meestal in september verzonden, en de betalingen moeten uiterlijk medio oktober worden gedaan.
  • Taxe d'Habitation: De rekeningen voor tweede huizen worden in november verzonden, en de betalingen moeten uiterlijk medio december worden gedaan​.

Betaalmethoden

Betalingen kunnen worden gedaan via cheque, bankoverschrijving of online via het officiële Franse belastingportaal. Te late betalingen leiden tot een boete van 10%

​. Specifieke scenario's voor Taxe d'Habitation

Vrijstellingen voor de Taxe d'Habitation op tweede huizen zijn beperkt, maar kunnen van toepassing zijn als:

  • Het onroerend goed zich in de buurt van de werkplek van de eigenaar bevindt.
  • De hoofdwoning nabijheid vereist vanwege zorgbehoeften.
  • Het huis onbewoonbaar is door omstandigheden buiten de controle van de eigenaar​.

Aanvullende informatie

Voor gepersonaliseerd advies en de meest actuele informatie wordt aanbevolen een belastingprofessional te raadplegen of de laatste updates van de officiële Franse belastingautoriteiten te controleren.

Deze samenvatting zorgt ervoor dat u op de hoogte bent van de nieuwste onroerendgoedbelastingregels in Frankrijk, die de voortdurende aanpassingen weerspiegelen die gericht zijn op het in balans brengen van fiscale beleidsmaatregelen en het aanpakken van woningtekorten.Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Franse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Frankrijk. Lees nu verder om alles te ontdekken!


 


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Gezicht op Rocamadour Het zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan: de huizenprijzen in Frankrijk zijn de afgelopen jaren steeds interessanter geworden, de rente staat historisch laag en de economie in Nederland trekt langzaam weer aan. Voor velen is dit hét moment om actief te gaan zoeken naar een droomhuis in Frankrijk. 
More articles