Terugvordering meerwaardebelasting na verliesgevende overdracht

Jeroen Oskam,  woensdag 1 maart 2017

Spain Aasturias Ribadesella
 

Spanje kent een bijzondere belasting waar men in Spanje mee te maken krijgt bij de overgang van onroerend goed in verband met verkoop, erfenis of schenking: de zogenaamde meerwaardebelasting (IVTNU of plusvalía municipal). Deze meerwaardebelasting wordt geheven door de gemeente en belast de “waardestijging van de grond gedurende de bezitsperiode”.

Meerwaardebelasting bij verliesgevende overdracht

De hoogte van de meerwaardebelasting wordt door de gemeenten vastgesteld. Ze gaan bij de heffing niet uit van de feitelijke waardestijging of - vermindering van de grond maar gaan uit van de kadastrale waarde en de tijd die verstreken is tussen de koop en de verkoop. In de praktijk kan het gebeuren dat men een woning met verlies verkoopt maar toch gemeentelijke meerwaardebelasting moet betalen. Bijzonder onrechtvaardig voor wie hiermee wordt geconfronteerd, des te meer omdat het kan gaan om bedragen van duizenden euro’s.

Uitspraak Grondwettelijk Hof | mogelijkheid teruggave

Het Grondwettelijk Hof van Spanje heeft op 16 februari 2017 in een rechtszaak aangespannen door een verkoper de heffing van meerwaardebelasting na een verliesgevende verkoop ongrondwettelijk verklaard. Dit geeft ruimte aan verkopers die in de afgelopen vier jaar meerwaardebelasting hebben betaald om deze belasting terug te vorderen indien er sprake was van een verliesgevende verkoop. Terugvorderen kan in eerste instantie door een schriftelijk verzoek bij de desbetreffende gemeente in te dienen. Het is mogelijk dat de gemeente het verzoek zal weigeren, omdat de rechtszaak een individueel geval betrof en geen uitspraak is die geldt voor iedere verkoop met verlies. Weigert de gemeente om de belasting terug te betalen dan kunnen gerechtelijke stappen worden genomen en dan is het aan de rechter om een uitspraak te doen.

Heb je naar jouw mening deze belasting onterecht betaald of heb je andere vragen met betrekking tot woningbezit in Spanje? aan het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Wij maken het je graag makkelijk.

Je krijgt binnen één werkdag reactie


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Het is een makkelijke en fijne manier om Spaans te leren voor bijvoorbeeld op vakantie. Je leert het op een leuke manier en niet op een schoolse manier.

x Belastingen zijn een noodzakelijk kwaad. Ook in Spanje. Maar zonder belastingen zouden een groot aantal gemeentelijke diensten niet beschikbaar zijn. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van belastingen rondom het bezit van onroerend goed. In dit artikel vind je een overzicht van de jaarlijkse kosten voor bezitters van een woning in Spanje. 
Meer artikelen