Terugvordering meerwaardebelasting na verliesgevende overdracht

Jeroen Oskam,  woensdag 1 maart 2017

Spain Aasturias Ribadesella
 

Spanje kent een bijzondere belasting waar men in Spanje mee te maken krijgt bij de overgang van onroerend goed in verband met verkoop, erfenis of schenking: de zogenaamde meerwaardebelasting (IVTNU of plusvalía municipal). Deze meerwaardebelasting wordt geheven door de gemeente en belast de “waardestijging van de grond gedurende de bezitsperiode”.

Meerwaardebelasting bij verliesgevende overdracht

De hoogte van de meerwaardebelasting wordt door de gemeenten vastgesteld. Ze gaan bij de heffing niet uit van de feitelijke waardestijging of - vermindering van de grond maar gaan uit van de kadastrale waarde en de tijd die verstreken is tussen de koop en de verkoop. In de praktijk kan het gebeuren dat men een woning met verlies verkoopt maar toch gemeentelijke meerwaardebelasting moet betalen. Bijzonder onrechtvaardig voor wie hiermee wordt geconfronteerd, des te meer omdat het kan gaan om bedragen van duizenden euro’s.

Uitspraak Grondwettelijk Hof | mogelijkheid teruggave

Het Grondwettelijk Hof van Spanje heeft op 16 februari 2017 in een rechtszaak aangespannen door een verkoper de heffing van meerwaardebelasting na een verliesgevende verkoop ongrondwettelijk verklaard. Dit geeft ruimte aan verkopers die in de afgelopen vier jaar meerwaardebelasting hebben betaald om deze belasting terug te vorderen indien er sprake was van een verliesgevende verkoop. Terugvorderen kan in eerste instantie door een schriftelijk verzoek bij de desbetreffende gemeente in te dienen. Het is mogelijk dat de gemeente het verzoek zal weigeren, omdat de rechtszaak een individueel geval betrof en geen uitspraak is die geldt voor iedere verkoop met verlies. Weigert de gemeente om de belasting terug te betalen dan kunnen gerechtelijke stappen worden genomen en dan is het aan de rechter om een uitspraak te doen.

Heb je naar jouw mening deze belasting onterecht betaald of heb je andere vragen met betrekking tot woningbezit in Spanje? aan het grootste Nederlandstalige kantoor in Spanje.

Wij maken het je graag makkelijk.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Beste bezoeker,

Allereerst hartelijk dank voor het gebruikmaken van onze website om huizen te bekijken en aan te bieden. Zoals u misschien weet, is onze dienst al meer dan 20 jaar geheel gratis voor zowel particulieren als makelaars. Om deze service te kunnen blijven aanbieden, werken wij samen met Bol.com als affiliate partner.

Als u binnenkort van plan bent om iets bij Bol.com te bestellen, zouden wij het op prijs stellen als u dit via onze website zou willen doen. U kunt hiervoor eenvoudigweg op de Bol.com banner klikken die u onderaan dit bericht vindt. Dit kost u niets extra's, maar het helpt ons om onze website draaiende te houden en te blijven verbeteren.

Uiteraard is dit geheel vrijblijvend, maar elke klik helpt ons om u en andere bezoekers deze gratis service te blijven bieden. Hartelijk dank voor uw steun en we hopen dat u met plezier gebruik blijft maken van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

No diving Als gevolg van de economische crisis gaat de Spaanse overheid strenger optreden tegen Spanjaarden en buitenlanders die de belasting ontduiken. In Spanje wordt op grote schaal gefraudeerd, meer dan 23 % van het BNP wordt niet opgegeven. Mensen die de belasting ontduiken lopen kans op boetes tot 100.000 euro. 
More articles