Waar moet je rekening mee houden als je een woning in het buitenland koopt?

Lars de Jong,  maandag 17 april 2023

Appartementen aan de 
kust 

Loop je al een tijd rond met het idee om een huis in het buitenland te kopen? Dan is dit natuurlijk niet iets wat je van vandaag op morgen doet. Waar de één ervoor kiest om een huis te kopen om deze vervolgens te verhuren, is het voor de ander de plek waar ze na hun pensioen of misschien zelfs wel eerder, de jaren willen slijten. Toch zijn er enkele zaken van essentieel belang op het moment dat je besluit een huis te gaan kopen in het buitenland. Afhankelijk van het land en de plek, zijn er uiteraard ook veel praktische zaken. Kijkend naar Spanje bijvoorbeeld, is het noodzakelijk om je bij een verblijf langer dan een bepaald aantal maanden, ook in te schrijven als inwoner van dit land. Je uitschrijven in Nederland is dan vaak een vereiste. Om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, hebben we enkele tips voor je.

Hoe zit het met de wet- en regelgeving in het land?

Als je voornemens bent een huis te kopen in het buitenland, dan gelden daar natuurlijk andere wetten dan we hier in Nederland gewend zijn. Het is daarom dus ook van belang dat je je vooraf niet alleen goed inleest, maar ook zorgt dat je serieus juridisch advies inwint. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks voor een vervelende verrassing komt te staan. Zo ben je in Spanje verplicht een Nie-nummer aan te vragen, dit is een officieel identificatienummer voor buitenlanders. Ook ben je, net als in Nederland, verplicht de overdracht te laten verlopen via de notaris. In Spanje kan het namelijk zo zijn dat er een schuld rust op het huis. Wanneer je het huis dan koopt, ben je ook verantwoordelijk voor de schuld en kan deze op je worden verhaald. We kunnen je verzekeren dat je niet de eerste ‘buitenlander’ bent, die berooid achterblijft omdat hij of zij een huis heeft gekocht van iemand die achteraf een schuld blijkt te hebben of helemaal niet de rechtmatige eigenaar is van het huis.

Meubels en een PVC visgraat vloer kopen of meeverhuizen?

Wanneer je de keuze maakt om volledig te immigreren naar het buitenland, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je inboedel uit Nederland te laten verhuizen naar het land van bestemming. Vooral wanneer het binnen Europa is en dus prima te doen is met een vrachtwagen, wegen de kosten van het aanschaffen van een volledig nieuwe inboedel vaak niet op tegen de kosten voor het transport. Gaat het om een tweede woning, dan is nieuwe meubels en een pvc natuurlijk wel noodzakelijk, mits je een gemeubileerde woning of appartement koopt. Zo kun je ervoor kiezen om dit uit te besteden, maar raadzaam is toch om dit zelf te doen. Het wordt uiteindelijk wel een plek waar je de nodige tijd door zult gaan brengen, dan kun je het er maar beter gezellig en volledig naar eigen smaak inrichten.

Wie onderhoudt het geheel?

Kies je voor een permanent verblijf in het buitenland, dan kun je de schoonmaak en het onderhoud zelf prima verzorgen. Maar verhuur je het of heb je het huis alleen om te overwinteren, dan is het wel prettig te weten dat het gedurende de andere maanden ook keurig wordt onderhouden. Nu is het niet direct een enorme uitdaging, maar de tuin, maar ook de buitenkant van het huis uiteraard wel. Zo kun je kiezen voor een bedrijf die deze zorg volledig bij je uit handen neemt, ook wel een ‘keykeeper’ genoemd of je kiest ervoor om zelf meermaals per jaar die kant op te gaan en een lang weekend te blijven, mits de situatie het toelaat. Woon je op een ‘resort’, dan draag je vaak maandelijks bij aan het onderhoud van de buitenkant van het pand en ook de tuin en andere facilitaire voorzieningen.