Tips voor het kopen van een huis in Marokko

Gov.uk,  donderdag 19 september 2019

Riad in Marokko 

Juridisch advies

Als u eenmaal hebt besloten om door te gaan met de aankoop van een huis in Marokko, moet u voor uw eigen gemoedsrust altijd de diensten van een notaris inschakelen. Zie deze lijst met . Daarnaast moet u een lokale advocaat aanwijzen voor een onafhankelijk advies en begeleiding. Hier vindt u een lijst met .

U moet ervoor zorgen dat uw notaris het volgende controleert :

  • Wie is de wettelijke eigenaar van het onroerend goed? Hebben ze het recht om te verkopen?
  • De identiteit van de verkoper
  • Of de gegevens van de woning kloppen, bijvoorbeeld grootte en bouw van de woning, enz.

Als aan een van bovenstaande controles niet kan worden voldaan, moet uw juridisch adviseur u adviseren om niet door te gaan met de aankoop. Als u toch doorgaat doet u dit op eigen risico.

Vertalers

De meeste zaken in Marokko worden in het Arabisch of Frans gedaan. Om er zeker van te zijn dat u begrijpt welke documenten u ondertekent, kan het verstandig zijn om de diensten van een lokale vertaler in te schakelen. Een lijst met Engel sprekende vertalers vindt u onderaan op deze . Onderteken geen documenten die u niet volledig begrijpt.

Hypotheken

Buienlanders kunnen in Marokko een hypotheek afsluiten, tot een maximum van 50% van de totale aankoopprijs. Er zijn veel banken die u kunnen helpen, zoals , , . U moet altijd onafhankelijk financieel advies inwinnen voordat u een beslissing neemt om een lening of krediet aan te gaan.

Belastingen

Hou rekening met maximaal 12% van de aankoopprijs om de lokale belastingen te dekken. Bovendien, als u via een makelaarskantoor of een lokale intermediair koopt, zal de agent normaal gesproken een vergoeding van ongeveer 3% van de aankoopprijs in rekening brengen. Het is ook verstandig om een noodbudget te hebben voor onverwachte kosten. Belastingen zijn onderhevig aan verandering en voor actuele informatie kunt u contact opnemen met het of de of de .

Fraude

De lijst met valkuilen is groot en bijna niet te tellen. De meest voorkomende zijn:

  1. Identiteitsdiefstal. Controleer of de verkopers zijn wie ze zeggen te zijn.
  2. Controleer of de verkoper het recht heeft om te verkopen.
  3. Grootte van de woning. Controleer of het totaal aantal vierkante meter klopt.
  4. Rusten er schulden (bijvoorbeeld een hypotheek) op het onroerend goed dat u wenst te kopen?
  5. Vermeld het daadwerkelijke aankoopbedrag in de koopovereenkomst. Het is de afgelopen jaren gangbare praktijk geworden om een lager aankoopbedrag in de koopovereenkomst op te nemen om zodoende de belasting te ontduiken. Maar dat keert zich tegen u als u de woning weer wilt verkopen.

Visum / verblijfsvergunning

Om een Marokkaanse woning te kopen hoeft u geen verblijfsvergunning te hebben. Als niet-ingezetene kunt u per keer 90 dagen op een toeristenvisum verblijven. Als u van plan bent langer te blijven, dient u een verblijfsvergunning aan te vragen.

Het kopen van onroerend goed in bepaalde gebieden

Het kan vaak voorkomen dat er meerdere familieleden zijn die gezamenlijk eigenaar zijn van hetzelfde onroerend goed, met name in het geval van oudere woningen. U zult ervoor moeten zorgen dat ze allemaal hebben ingestemd met de verkoop.
Het is onmogelijk voor buitenlanders om landbouwgrond te verwerven, behalve in bepaalde gevallen, wanneer de eigendomsakte wordt gewijzigd en de grond een niet-agrarische bestemming krijgt.
U heeft toestemming van de gemeente nodig voordat u begint met de renovatie van uw woning.

Verhuur van uw woning

Als u huurinkomsten genereert uit uw Marokkaanse woning, bent u onderworpen aan de lokale belastingwetgeving en bent u verplicht om inkomstenbelasting te betalen. Eigenaren van huizen met meer dan 4 slaapkamers hebben toestemming nodig om als lokaal pension te mogen optreden.

Eigendomsakten

Er zijn veel soorten onroerend goed beschikbaar in Marokko. Van traditionele huizen in de Kasbah tot nieuwe off-plan appartementen. Bij nieuwere woningen krijgt u meestal een Titre Foncier. Dit is een eigendomsakte die geregistreerd is bij het Kadaster. Deze akte bevat exacte informatie over de grootte en het eigendom van het onroerend goed. Bij oude woningen in de Medina en Kasbah krijgt u vaak een zogenaamde "Adoul" (religieuze notaris) akte waarin de details van de woning zijn vastgelegd. Dit soort aktes kunnen honderden jaren terug gaan. Voor volledige informatie over het registreren of controleren van uw eigendomsbewijzen kunt u contact opnemen met het Marokkaanse kadaster .

Dit artikel van valt onder een to a licentie. Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling.
Moroccan interior
Woningen en appartementen te koop in Marokko. Advertenties van particulieren en makelaars. Ruime keus. Nieuwe appartementen in Tanger en Oujda. Vakantievilla’s aan de kust. 

marokkaanse lampen Geen zin en tijd om saaie Marokkaans Arabische grammatica boeken door te worstelen? Met deze 7 Marokkaans Arabische taal tips kun je op een efficiënte manier tussen alle bedrijven door Marokkaans Arabisch leren. 
More articles