7 tips voor het kiezen van een buitenverwarmer

Yvonne Janssen,  zondag 8 oktober 2017

Collage terrasverwarmers 

Om te bepalen welke buitenverwarmer de beste keuze is voor je tuin of terras, moet je weten wat de verschillende mogelijkheden zijn en welke opties voor jou het belangrijkst zijn. Hieronder enkele van de belangrijkste factoren die je in gedachten moeten houden tijdens de zoektocht naar de beste terras- en tuinverwarmers.

1. In welke situaties ga je de buitenverwarming gebruiken?

Dit is de belangrijkste overweging bij het kopen van een buitenverwarming. Hoe groot is de tuin of patio? Wat is de vorm van de tuin? Wanneer zul je er gebruik van maken? Hoeveel mensen zijn aanwezig? Hier moet je vooraf even over nadenken. Het is belangrijk om met al deze factoren rekening te houden bij het kiezen van een buitenverwarming die aan de behoeften zal voldoen.
Als je buitenruimte klein is en jij en je vrienden meestal dicht bij één tafel zitten bent, zal een tafelverwarming voldoende zijn. Als je een overdekte of omsloten ruimte hebt die je verwarmd wilt houden, moet je alle andere opties uitsluiten, behalve de elektrische buitenverwarmingstoestellen. Als je wilt dat de verwarming in sociale situaties als “brandpunt” dient, in plaats van iets dat functioneel is en op de achtergrond werkt, is een vuurkorf het meest zinvol. Welke keuze het beste is hangt volledig af van context en persoonlijke voorkeuren.

Vuurkorf Classic 


2. Kosten

De kosten van de verschillende mogelijkheden variëren op basis van grootte, type en stijl. Veel tafel heaters zijn tussen de €50-€200. Heaters die op de vloer staan kosten meestal meer dan €200 en kunnen oplopen tot meer dan €1000 voor modellen die aardgas gebruiken. Hang- en wandkachels hebben een vergelijkbaar breed assortiment op basis van grootte, vermogen en stijl. Je kunt modellen vinden voor minder dan €100, maar je betaalt gemakkelijk meer dan €1000 voor grotere en krachtigere verwarmers.
Vuurkorven en terraskachels kosten meestal een paar honderd euro. Je kunt modellen voor ongeveer €100 vinden als je met een kleine, eenvoudige vuurkorf of terraskachel tevreden bent, maar je kunt ook grotere vinden met betere materialen en mooiere ontwerpen als je bereid bent om meer te betalen.
Het is verstandig om een idee te hebben van je budget zodat je weet in welke prijsklasse je moet zoeken. Sommige van de duurdere modellen zijn mooi en je kunt er goed mee voor de dag komen en in het geval van aardgasverwarmingstoestellen zou je op de lange termijn meer kunnen besparen op de kosten, maar als je behoeften en wensen eenvoudig zijn, is er geen reden om meer te betalen dan je moet betalen.

3. Vermogen

Het vermogen van je buitenverwarming bepaalt hoeveel ruimte verwarmd kan worden. Het vermogen voor een verwarming wordt gewoonlijk gemeten in wattage. Hoe hoger de wattage, hoe meer warmte de verwarmer zal afgeven. In sommige gevallen zal de fabrikant in zijn verkoopbrochure aangeven hoeveel ruimte zijn model verwarmt, maar hou er rekening mee dat de mate waarin dat opgaat afhankelijk is van een verscheidenheid aan factoren, bijvoorbeeld hoe koud het buiten is en of de ruimte geïsoleerd is.
Wattage kan nuttig zijn om je te helpen de verschillende modellen met elkaar te vergelijken, maar ze kunnen soms misleidend zijn. Ga niet alleen af op wat de fabrikant zegt, maar lees vooral ook de reviews van klanten. Zij geven meestal een duidelijker beeld van hoe krachtig een verwarming is en hoeveel ruimte je ermee kunt verwarmen in verschillende weersomstandigheden.

4. Veiligheid

Het gebruik van een buitenverwarmer is niet zonder risico. Een verwarming die op de vloer staat moet zwaar genoeg zijn om op winderige dagen te blijven staan - als de verwarmer omvast als hij aanstaat, riskeer je een brand. Veel modellen worden geleverd met een automatische uitschakeling functie voor als de verwarmer omvalt. Als je in een omgeving woont waar het stevig kan waaien, dan moet je zeker op zoek gaan naar een model dat deze automatische uitschakelfunctie heeft. Of je moet een manier vinden om de verwarming te verankeren.
Alle gas- of houtverwarmers moeten in open ruimten worden opgesteld. Als je er eentje plaatst in een afgesloten ruimte, heb je kans op koolmonoxide en brand. Elektrische verwarmingstoestellen zijn in dat geval meestal de veiligste optie, maar je moet wel oppassen dat je ze niet te dicht bij iets zeer brandbaars plaatst.
Aangezien een vuurkorf een open vuur is, is dit het type buitenverwarming waarbij je de meeste voorzichtigheid moet betrachten. Zorg ervoor dat het vuur altijd volledig uit is wanneer je klaar bent.

Zoals in veel dingen, is de veiligheid van de buitenverwarming afhankelijk van hoe je er zelf mee omgaat. Als je de handleiding van je verwarmingstoestel goed doorneemt en voorzichtig te werk gaat bij het gebruik ervan, verminder je de veiligheidsrisico's aanzienlijk.

5. Het weer

Het klimaat in je regio zal van invloed zijn op hoeveel warmte je wilt en welk type verwarming het meest zinvol is. Als het regelmatig druppelt, ligt het gebruik van een vuurkorf minder voor de hand. Als het vaak waait, dan kan een verwarming die op de vloer staat wat lastiger zijn. Denk eens na hoe het weer er meestal uitziet in de tijd van het jaar dat je het meest gebruik wilt maken van je buitenverwarming, en kies een model dat praktisch is voor het weer in je omgeving.

6. Esthetiek en sfeer

Sommige mensen zullen blij zijn met elke verwarming die functioneel is. Anderen willen er eentje die iets toevoegt aan het uiterlijk van hun tuin of patio. De meeste staande modellen vallen in de functionele categorie, maar sommige zijn ontworpen om een mooie esthetische touch toe te voegen aan de plek waarin je ze neerzet. Veel mensen kiezen voor een buitenverwarmaer met een open vlam vanwege de extra sfeer die het biedt. Als uiterlijk en sfeer voor jou belangrijke overwegingen zijn, neem dan even de tijd om de verschillende opties te bekijken en te zien welke jou aanspreken en die volgens jou perfect passen in de ruimte die je op het oog hebt.

7. Gebruiksgemak

Sommige verwarmingstoestellen zijn zeer eenvoudig te gebruiken vanaf het moment dat je ze in huis hebt. Anderen zullen wat werk of onderhoud vragen.
Hoe moeilijk is het om de verwarming aan te zetten? Voor de meeste elektrische en gasmodellen is het niet meer dan een schakelaar omzetten. Voor vuurkorven en terraskachels zal het wat meer werk en tijd in beslag nemen.
Hoe moeilijk is de montage van de verwarmer? Sommige modellen vereisen meer assemblage of installatie dan andere, dus je zult er vooraf willen wetenwat je precies moet doen om het apparaat in elkaar te zetten. Bij elektrische verwarmingstoestellen hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en aardgasverwarmingstoestellen hoeven maar één keer aangesloten te worden, terwijl andere modellen vereisen dat je de brandstofbronnen met enige regelmaat vervangt.
Weeg het werk dat je moet doen af tegen wat je bereid bent te doen. Sommige mensen vinden het niet erg om een beetje moeite te doen om te krijgen wat ze willen. Anderen vinden het werk dat nodig is om hun verwarmer te activeren wellicht vreselijk.
Tulpen op het Begijnhof in Amsterdam
Huizen te koop in Nederland. Ruim aanbod van vakantiehuizen, appartementen en recreatiebungalows in Zuid-Holland, Zeeland, Overijssel, Limburg, Drenthe en Gelderland.  

Boten in Harllingen Je ziet ze steeds vaker, advertenties met teksten als: ‘Beleggen in een vakantiewoning, met een gegarandeerd rendement van 8 procent.’ Heel wat meer dan de huidige 0,5 procent die je nog op je spaarrekening krijgt. Een prima belegging dus? Of zitten er addertjes onder het gras? “Er zijn wel een paar voorbehouden te maken, voor je een klant een dergelijke belegging adviseert, helemaal als ze er geleend geld voor gebruiken,” constateert financieel planner Ramón Wernsen. 
More articles