Tips voor kopen en wonen op Kreta

Dimitrios Petridis,  zondag 26 augustus 2018

Kleine haven aan 
de kust van Kreta 

Meubilair verzenden of lokaal kopen

Het verzenden van meubilair naar Kreta is een dure aangelegenheid. Er zijn veel transportbedrijven op de markt. U kunt daarom het beste enkele offertes aanvragen en dan het beste aanbod kiezen. Vergeet echter niet dat de meeste bedrijven alleen vervoeren naar Athene en dat een derde partij het vervoer naar Kreta voor haar rekening neemt. De verzekeringen bij dit soort diensten zijn hoog en bieden geen garantie tegen beschadiging van uw goederen.

Er is een ruime keuze aan grote meubelwinkels in Iraklion. Prijzen en leveringsmogelijkheden zijn redelijk goed. IKEA heeft vestigingen in Iraklion en Chania. Ierapetra en Sitia hebben een verscheidenheid aan kleinere onafhankelijke verkooppunten die meer traditionele meubels aanbieden. Soms kunnen deze iets duurder zijn. In veel gevallen kunnen de kosten, tijd en rompslomp van het organiseren van de verzending van uw meubels zwaarder wegen dan de optie om ter plaatse te kopen. Denk serieus na over de aankoop van meubels ter plaatse.

Een auto importeren

Het is moeilijk om een buitenlandse auto te importeren. Het advies is dan ook om lokaal auto te kopen bij aankomst. De wet bepaalt nu dat een voertuig dat niet in Griekenland is ingeschreven, niet langer dan 6 maanden in het land mag blijven. Het is bijna onmogelijk om voertuigen ouder dan 5 jaar te importeren en voor nieuwere modellen moet u (soms volledig willekeurig!) flinke invoerrechten betalen.

Ziektekosten verzekering

De Griekse nationale ziektekostenverzekering heet I.K.A. (Idrima Kinonikon Asfalisseon). De medische scholing is goed maar de financiering van de Griekse gezondheidszorg is ontoereikend. De openbare ziekenhuizen zijn overvol en de nazorg is beperkt. De publieke en particuliere gezondheidszorg werken naast elkaar en vullen elkaar aan. I.K.A. biedt gratis of goedkope gezondheidszorg voor mensen die bijdragen aan de Griekse sociale zekerheid, plus hun families en gepensioneerden (ook die uit andere EU-landen). Via de I.K.A. betaalt u een klein percentage van de kosten van recepten. De kosten voor niet-essentiële geneesmiddelen plus flinke bijdragen voor vele diensten, zoals brillen, kunstgebitten en andere behandelingen zijn hoger. De basis tandheelkundige behandeling is grotendeels gratis. Als u niet in aanmerking komt voor gezondheidszorg via het ziekenfonds, is het van groot belang om een particuliere ziektekostenverzekering te hebben. Dit wordt in ieder geval aanbevolen gezien de tekortkomingen op sommige gebieden van de openbare gezondheidszorg, lange wachtlijsten voor specialistische afspraken en niet-spoedeisende operaties. De particuliere ziektekostenverzekering is verplicht voor niet EU-bewoners.

Onderwijs

Als u overweegt om naar Griekenland te emigreren met uw gezin, dan zijn er enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden, bijvoorbeeld het onderwijs. Er is een internationale school in Heraklion, maar als uw kinderen naar de lokale Griekse school gaan, dan is het voor hen veel gemakkelijker om zich aan te passen en de taal te leren. Er zijn openbare "Nepio" kleuterscholen voor de leeftijden tussen 4-6. De schoolleeftijd begint bij 6. Het zou ideaal zijn als de kinderen op moment van verhuizen tussen de 4-6 jaar oud zouden zijn, zo niet nog jonger. Het is duidelijk dat veel oudere kinderen het moeilijk vinden om te integreren en de lessen te volgen zonder enige voorkennis van de taal. Oudere kinderen kunnen zich geïsoleerd voelen. Het is raadzaam om hier zorgvuldig mee om te gaan en in gedachten te houden dat elk kind anders is.

Socialiseren in uw nieuwe omgeving

Afhankelijk van de gekozen plaats variëren de sociale activiteiten op Kreta. Er is veel om over na te denken bij het kiezen van het geschikt gebied. Over het algemeen is op Kreta het levensritme veel langzamer en gaat het er rustiger aan toe (een van de pluspunten waarom veel mensen ervoor kiezen om te verhuizen naar Kreta). Als u op zoek bent naar totale rust en het authentieke leven op prijs stelt, dan is een typisch bergdorp de perfecte keuze. Denk echter goed na over de praktische zaken (het is nodig om te kunnen autorijden, boodschappen doen moet u vooruit plannen, leren van de taal om te communiceren). Als u niet zonder de vertrouwde " stedelijke " gemakken kunt leven is een bergdorp niet aan te raden. Er zijn veel kleine steden in de regio die de thuisbasis zijn van een uitgelezen mix van buitenlanders en de lokale bevolking. Het is verstandig om voor de aankoop op de door u gewenste plaats voor een korte periode een huis te huren om er zeker van te zijn dat het goed bevalt. De grotere steden Ag. Nikoloas, Ierapetra en Sitia hebben alle voorzieningen zoals ziekenhuizen, tandartsen, grote supermarkten en bioscopen en in Heraklion zijn veel grote warenhuizen te vinden. In de meeste grotere gebieden worden groepsactiviteiten gehouden, zoals bewegingslessen in een sportschool of dansstudio, koffie 's ochtends met andere buitenlanders, ballet, padvinders, muziek en hobbyclubs voor de kleintjes. Misschien is uw verhuizing wel een goed moment om een nieuwe hobby te beginnen, zoals schilderen of wandelen.

Genieten op Kreta

Kreta heeft veel moois om van te genieten. Met zijn geografische diversiteit, prachtige kustlijn en dominerende bergen, gevarieerde flora en fauna, keuze uit grotere steden voor culturele ervaringen en een traditionele manier van leven in de dorpen, heeft u de luxe van een ruime keuze. Als u echt een nieuw leven op Kreta wilt opbouwen, helpt het als u de mensen die er wonen begrijpt. Vind nuttige en interessante informatie over hun cultuur, geschiedenis, tradities, gewoonten en leer op zijn minst een beetje van de taal voor u arriveert.
Tradities zijn talrijk en gevarieerd. Pasen is waarschijnlijk de belangrijkste feestdag, maar er zijn veel kleinere feesten het hele jaar door. Dit zijn soms spectaculaire evenementen om getuige van te zijn en leuk om deel van uit te maken. Het is een geweldige manier om de gewoontes te leren kennen en uw nieuwe omgeving te leren waarderen.
Eten is heerlijk vers, lokaal geteeld en geproduceerd. Kreta biedt culinaire lekkernijen die het voor veel bezoekers het hoogtepunt zijn van hun bezoek aan het eiland. Neem de tijd om te genieten van alle traditionele gerechten van de regio, volg de lokale bevolking in het seizoensgebonden eten, koop groenten op de lokale markten en het probeer de verschillende kazen, vlees en vis. Grieken, en vooral Kretenzers, behoren tot de gezondste mensen ter wereld. Het wordt in belangrijke mate toegeschreven aan hun dieet met veel olijfolie, knoflook en rode wijn.
Het klimaat is gunstig met meer dan 300 zonnige dagen in de Lassithi regio en met zachte winters. Alleen al dit aspect biedt de mogelijkheid om te genieten van een buiten levensstijl. Neem de tijd om het omliggende platteland te voet te verkennen. Op deze manier ontmoet en converseert u met de lokale bevolking en geniet u van de prachtige natuur die er in overvloed is.

Samengevat, een verhuizing naar Kreta gebeurt om vele redenen en met verschillende persoonlijke omstandigheden, maar het is in alle gevallen het begin van een nieuw hoofdstuk in uw leven. Zorg ervoor dat de originele redenen niet worden vergeten of verdwijnen in het dagelijks leven en geniet volop van alles wat dit prachtige eiland te bieden heeft.