Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

Kop-Munt,  donderdag 15 maart 2018

Huisrenovatie 

Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel opleveren. De meerderheid van de consumenten koopt immers graag een huis dat af is. De juiste verbouwing of renovatie kan huiseigenaren veel opleveren. Lees hier vijf waardevolle tips voor toekomstige of huidige huiseigenaren. Deze tips vergroten de meerwaarde van een huis.

1. Vergroot het aantal vierkante meters

Een aanbouw vergroot het aantal vierkante meters van het huis. Hoe meer vierkante meters, hoe meer het huis waard is. Het soort aanbouw heeft uiteraard invloed op de meerwaarde. Een nieuwe kelder levert vanzelfsprekend minder op dan een nieuwe woonkeuken. “Bij de aankoop van een nieuwe woninge adviseer ik kopers een uitbouw,” zegt Willem Jansen van makelaarskantoor Het Waare Huis in Rosmalen. ”De uitbouw zie ik het liefste tegelijk met de bouw gerealiseerd. Dat zie je terug in de afwerking en drukt de eveneens de realisatiekosten.” Bij een bestaande woning vergt een aanbouw meer werk, maar ook dan verdient de huiseigenaar zijn geïnvesteerde geld terug.

2. Onderhoud het huis

Het uitvoeren van onderhoud, bijvoorbeeld aan het dak van de woning of aan de kozijnen, verdient zich snel terug. Kleine gebreken aan het huis maken potentiële kopers kritisch. Verder zijn deze onderdelen zelden smaakgevoelig. Een woning met schone en nieuw ogende dakpannen, oogt nou eenmaal beter. Ook een mooie parketvloer en strakke witte muren doen het goed. In goed geverfd huis waarin alles is gerepareerd, zijn meer mensen geïnteresseerd. En meer geïnteresseerden betekent automatisch dat er een hogere prijs voor het huis gevraagd kan worden. Het wegwerken van achterstallig onderhoud verdient zich dus automatisch terug.

3. Duurzaamheid & isolatie

”Je kunt tegenwoordig op een feestje echt niet meer vertellen dat je huis Energielabel E heeft,” vertelt Jansen. Vooral oudere woningen hebben een dergelijk label. Door slechte isolatie gaat veel energie verloren, wat een hoge energierekening oplevert. ”Voordat verlaging van de stookkosten echt rendeert, gaan er jaren voorbij,” aldus Jaap van Veen. Maar volgens Van Veen gaat de prijs van een huis wel degelijk omhoog als je het dak en de muren isoleert en oud spul, zoals de cv-ketel, elektrische installaties en enkel glas door modern materiaal vervangt. ”Dit laat uiteindelijk ook zien, dat er goed voor het huis is gezorgd,” vult Jansen aan. Een dergelijke renovatie is ook niet smaakgevoelig, als bijvoorbeeld een nieuwe keuken.

4. Maak economisch gebruik van ruimte

Dat de oppervlakte invloed heeft op de prijs is al genoemd. Maar de beschikbare oppervlakte verbouwen tot woonoppervlakte werkt ook waardeverhogend. Een garage, een zolder zonder trap en een ruimte met een laag plafond wordt niet als woonoppervlakte gezien. Door een verbouwing kun je deze ruimtes wel bij de woonoppervlakte optellen. Uiteraard levert dit een waardevermeerdering op, hoeveel is afhankelijk van de situatie.

Verbouwingen die extra meters woonoppervlak opleveren, zoals een dakkapel of vaste trap naar de zolder, zijn dus een goede investering. Een tip van Jaap van Veen: ”Wie zijn huis verkoopt, richt de ruimte bij voorkeur zo economisch mogelijk in, dat maakt veel uit. Luxe sanitair levert weinig extra op.”

De waardevermeerdering van extra ruimte hangt wel af van de locatie van het huis. In een grote stad zijn extra vierkante meters meer waard dan bij een plattelandswoning.

5. Ga naar buiten

Afhankelijk van waar de consument woont is een eigen buitenruimte voor velen een ideaal. In een stad moet men vaak genoegen nemen met alleen een balkon. Alleen sommigen hebben geluk en zijn in het bezit van een tuin. Bestaat er een mogelijkheid om een stuk grond aan te kopen dat aan het huis grenst, dan is dat een goede investering. Een mooie tuin kan ervoor zorgen dat eventuele kopers al snel verliefd worden op een woning. Deze moet wel aan een aantal eisen voldoen. Toekomstige bewoners moeten zichzelf in hun tuin zien zitten. Huizenverkopers doen er goed aan te zorgen dat de basis in orde is. Te denken valt aan privacy, het plaatsen van nette schuttingen om inkijk te voorkomen. En is er veel groen? Zorg dat de tuin geknipt en gemaaid is.

Dit werk van Kop-Munt valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis.

Beste bezoeker,

Allereerst hartelijk dank voor het gebruikmaken van onze website om huizen te bekijken en aan te bieden. Zoals u misschien weet, is onze dienst al meer dan 20 jaar geheel gratis voor zowel particulieren als makelaars. Om deze service te kunnen blijven aanbieden, werken wij samen met Bol.com als affiliate partner.

Als u binnenkort van plan bent om iets bij Bol.com te bestellen, zouden wij het op prijs stellen als u dit via onze website zou willen doen. U kunt hiervoor eenvoudigweg op de Bol.com banner klikken die u onderaan dit bericht vindt. Dit kost u niets extra's, maar het helpt ons om onze website draaiende te houden en te blijven verbeteren.

Uiteraard is dit geheel vrijblijvend, maar elke klik helpt ons om u en andere bezoekers deze gratis service te blijven bieden. Hartelijk dank voor uw steun en we hopen dat u met plezier gebruik blijft maken van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Landschap Italie Veel vastgoedeigenaren hebben problemen met hun eigendom omdat zij geen onafhankelijk juridisch advies hebben ingewonnen en in plaats daarvan advocaten en vertalers hebben ingeschakeld die door de makelaar of projectontwikkelaar werden aanbevolen en in sommige gevallen voor beide partijen hebben gehandeld. 
More articles