Zweeds leren: 7 tips voor beginners en voor mensen met weinig tijd

Jos Deuling,  donderdag 20 september 2018

Zweedse huisjes aan het water 

Als je moeilijk tijd kunt vrijmaken om Zweedse grammatica boeken door te nemen, volg dan deze 7 tips om Zweeds te leren.

Elke taaldocent zal zeggen dat 'weinig' en 'vaak' het geheim is van het leren van een vreemde taal. Elke dag 15 minuten oefenen levert meer op dan uren zwoegen boven een grammatica boek.

Tips voor beginners

Luister thuis of onderweg naar audio-CD's. Bijvoorbeeld naar . Herhaling is de sleutel tot succes en luisteren helpt ook bij het leren van de juiste uitspraak. Zinnetjes onthouden is efficiënter dan het onthouden van losse woordjes.

Ga terug naar de basis. Zorg ervoor dat je het Zweedse alfabet goed kent. Deze vaardigheid moet je niet onderschatten.

Grijp elke gelegenheid aan om opgedane kennis in de praktijk te brengen. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om in Zweden een lunch in het Zweeds te bestellen. Elke conversatie in het Zweeds, hoe kort ook, doet wonderen voor je zelfvertrouwen.

Herhaal oefeningen, bijvoorbeeld woordenlijstjes of zinnetjes. Herhaling is de beste leermeester zegt men. Als beginner is het heel verleidelijk om snel door te gaan met nieuwe oefeningen.

Plak geeltjes met moeilijke werkwoordvervoegingen op de badkamerspiegel. Bij het tandenpoetsen kun je ze dan weer even snel doornemen.

Pas op voor Zweden die overschakelen op het Engels als ze met je praten. Dit is waarschijnlijk het grootste obstakel om goed Zweeds te leren. Zeker als beginner ben je nog een beetje kwetsbaar. Vasthoudendheid is hier geboden.

Het lezen van Zweedse boeken op een E-reader is ook handig. Bijvoorbeeld op een . Tijdens het lezen kun je onbekende woorden opzoeken door er op te clicken. Volgens mij is er alleen een Zweeds- Engels woordenboek beschikbaar op de Kobo Reader.


Zweedse platteland
Zoek naar huizen en onroerend goed in Zweden. Vakantiehuisjes en boerderijen te koop in Zweden : Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Kalmar en Jönköping. 

Op het Zweedse platteland Meer dan 80 zorgvuldig geselecteerde links over wonen en werken in Zweden. Verdeeld over meer dan 15 categorien : Verhuizen, Werken, Starten van een bedrijf, Een huis zoeken, Kosten levensonderhoud, Openbare nutsvoorzieningen, Gezondheidszorg, Huisdieren, Etiquette en gebruiken, Zweeds leren, Geld- en bankzaken, Belastingen, Openbaar Vervoer, Rijbewijs, Importeren Auto, Vakantie in Zweden, Klimaat en Milieu, Eten, Blogs en Ik Vertrek. 
More articles