Is die tweede koper er echt?

Mikel de Rooij,  donderdag 19 juli 2018

Oude franse 
deurknop 

U hebt het waarschijnlijk al meegemaakt. U bezichtigt een woning in Frankrijk en de Franse makelaar of de verkoper deelt u mede dat als u interesse heeft u snel moet zijn want er is nog iemand die geïnteresseerd is. Is die tweede koper er echt?

Huis kopen Frankrijk Tijdens de procedure van een huis kopen in Frankrijk, kunnen diversen emotionele factoren ertoe leiden dat u niet de optimale keuze maakt. De verkoper of de Franse verkoop makelaar zal proberen zo snel mogelijk een verkoop te realiseren voor een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Om dit te bereiken proberen ze de koper psychologisch onderdruk te zetten. Dit kunnen ze onder andere doen door u te vertellen dat er nog een koper erg geïnteresseerd is. Is er echt heeft een andere koper? U kunt het nooit weten. Hoe moet u zich nietlaten verleiden door dit soort manipulatie?

Concurrentie tussen verschillende kopers voor dezelfde Franse woning.

We gaan ervan uit dat u het onroerend goed in Frankrijk gevonden heeft dat u zoekt. Het past in het budget en u wilt het niet mislopen. U bent emotioneel bij deze koop betrokken en u stelt uzelf al voor zittende op het terras zitten met een glas champagne. Een situatie waar nagenoeg al mijn klanten zich in bevinden.
Als de verkoper u kan laten geloven dat u concurrentie heeft zal u minder geneigd zijn te willen onderhandelen. Ook zult u sneller een bod doen dan u wellicht van plan was. De makelaars gebruiken deze manipulatie regelmatig om de laatste twijfels weg te nemen. Uiteraard is dit allemaal bedoeld om u zo snel mogelijk een compromis de vente te laten tekenen.

U komt er nooit achter of de tweede koper echt bestaat. Maar is dit wel zo belangrijk?

Als er echt een andere koper is dan zal ook hij niet teveel voor zijn Franse huis willen betalen. Het zou wel een enorm toeval zijn als u net tegenover de koper staat voor wie geld geen rol speelt en de woning coûte que coûte wil hebben. In de 20 jaren dat ik dit werk doet heb ik dit nog maar 2 keer meegemaakt. Als u een dergelijke koper tegenover u hebt en u niet bereid bent te veel geld uit te geven, zal de woning aan uw neus voorbij gaan. Dit is een verloren strijd waar u zich dus ook niet druk over hoeft te maken.
Toen u nog niet geïnformeerd was over de eventuele tweede koper wist u wat u doen wilde. U dient zich aan dit plan te houden. Hoe vrijer u zich voelt, hoe beter besluit u maken zult. Het heeft geen zin om het spel met de makelaar te spelen. U weet dat hij maar één doel heeft en dat is zo duur mogelijk verkopen zodat hij een zo hoog mogelijk commissie zal ontvangen. De verkoper heeft dezelfde motivatie. Luister dus niet naar hen. U houdt uw sterke positie door u zich aan uw plan te houden. U verzwakt uw positie als u het spel van de verkopende partij mee speelt. Het is tenslotte beter een goede deal te missen dan een slechte deal te sluiten. Een van de voordelen van het inschakelen van een Franse aankoopmakelaar die de onderhandelingen doet is dat deze niet emotioneel betrokken is. Wij laten ons, zowel bewust als onbewust, niet beïnvloeden door deze ‘bedreiging’.

Mikel de Rooij aankoopmakelaar
Mikel de Rooij
Aankoopmakelaar in Frankrijk sinds 2001
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Huis met klimop Wil je een nieuwbouwwoning in Frankrijk kopen en heb je een hypotheek nodig? Lees dan dit artikel voor belangrijke tips en advies over hypotheken en financiering. 
More articles