Uit eten in Griekenland: tips & tricks

Wikivoyage,  woensdag 18 oktober 2017

Schelpdieren 
vangen in de zee 

De Griekse keuken is een mix van inheemse tradities en buitenlandse invloeden. Buurland Italië en Turkije hebben een grote invloed gehad op de Griekse keuken, en er worden gerechten gedeeld met beide landen. Het traditionele Griekse dieet is zeer mediterraan, waar groenten, kruiden en granen worden gegeten die inheems zijn in het mediterrane . Als maritieme natie, nemen de Grieken veel zeevruchten op in hun dieet. Griekenland is ook een belangrijke producent en verbruiker van lamsvlees; ook rundvlees, varkensvlees en vooral kip zijn populair. Olijfolie is een basisproduct in de Griekse keuken en citroenen en tomaten zijn veel voorkomende ingrediënten. Brood en wijn worden altijd geserveerd aan de eettafel.

De keuken in Griekenland kan compleet anders zijn dan wat er in Griekse restaurants over de hele wereld wordt aangeboden. Griekse restaurants in het buitenland hebben de neiging om meer tegemoet te komen aan de verwachtingen van de klant in plaats van een echt authentieke Griekse eetervaring te bieden. Een voorbeeld hiervan is de beroemde gyros, een gerecht dat op de meeste Griekse menu's in het buitenland voorkomt. Hoewel het vandaag de dag in Griekenland een populair fastfoodproduct is, is het in feite een vrij recent geimporteerd gerecht uit het buitenland (aangepast aan de Turkse döner kebap) en wordt het door de Grieken beschouwd als junk food. Gyros wordt nooit thuis geserveerd en is over het algemeen niet te vinden op de menu's van goede restaurants.

De Grieken leven om te eten, uit eten gaan is het nationale tijdverdrijf van Griekenland. Dineren in Griekenland kan een bijzondere ervaring zijn voor buitenlanders, als je maar weet welke restaurants de moeite waard zijn, anders kan het op een teleurstelling uitlopen. In het verleden waren de restaurants die zich richtten op toeristen over het algemeen middelmatig tot slecht. Gelukkig zijn de meeste restaurants de afgelopen tien jaar veel beter geworden en is het nu ook mogelijk uitstekende restaurants te vinden in zeer toeristische gebieden, met name in gebieden die ook populair zijn bij Griekse toeristen. Zo is het aan te bevelen om in restaurants te dineren waar de Grieken zelf ook dineren. Zoek naarn restaurants die tussen 21:00-23:00 uur vol zitten met Grieken. De beste restaurants bieden niet alleen authentieke traditionele Griekse gerechten (samen met regionale specialiteiten) maar ook de nieuwste culinaire trends in Griekenland. Een teken van authenticiteit is dat je een klein gratis dessert krijgt als je de rekening vraagt. Verkeerde signalen zijn als er desserts op het menu staan, als een ober buiten al schreeuwend de klanten naar binnen probeert te krijgen of als men de borden weghaalt terwijl je nog aan tafel zit (traditioneel blijft alles op tafel totdat de klant weg is, zelfs als er nauwelijks nog ruimte in het restaurant over is).

Je kunt in Griekenland ook restaurants vinden die internationale gerechten serveren zoals Chinees, Frans, Italiaans en hedendaagse internationale gerechten.

In Griekenland is vegetarisme ongebruikelijk en zijn er nauwelijks vegetarische restaurants. De Grieken eten echter traditioneel minder vlees per hoofd van de bevolking dan Noord-Europeanen en er zijn talloze vegetarische gerechten in de Griekse keuken. Grieken zijn vlees- en zuiveleters, maar omdat zo'n groot percentage van hun voeding bestaat uit peulvruchten, groenten en fruit, zal een veganist of vegetarische bezoeker geen moeite hebben om een enorme variëteit aan vegetarisch voedsel te vinden in heel Griekenland.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


 Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars.  

Strand met vissers in Griekenland Het verkennen van Griekenland met de auto kan een schitterende ervaring zijn, omdat je per auto de schilderachtige en gevarieerde kustlijnen, het binnenland en de eilanden op je gemak kunt verkennen. De wegen in Griekenland zijn over het algemeen goed onderhouden. Er zijn de afgelopen jaren miljarden euro's gestoken in de uitbreiding van het aantal snelwegen. 
More articles