Vakantiehuis, appartement of hotelkamer huren in Griekenland

Wikivoyage,  zaterdag 21 oktober 2017

Uitzicht vanuit hotelkamer Griekenland 

Als je geniet van lokale tradities en charme, het langzame ritme van het leven, dan zijn kleine, door familie geleide pensions de beste keus. Eigenaren en personeel zijn er vriendelijk en open-minded, in vergelijking met de onpersoonlijke service die je normaal in grote hotels tegenkomt.

Als je een groter budget hebt, is het huren van een villa een goed idee. Ze zijn normaal gesproken vlakbij het strand en bieden meer ruimte en een prachtig uitzicht.

Hotels in Griekenland zijn, met name op de eilanden, maar ook in Athene en andere grote steden, meestal eenvoudig ingericht. De kamers zijn klein en de badkamers nog kleiner, met een eenvoudige handdouche of een ligbad. In de meest eenvoudige hotels ontbreekt het soms aan douchegordijnen. Kastruimte is vaak onvoldoende en soms is er alleen maar een garderobekast. Een pluspunt van dit soort hotels is dat de kamers meestal een balkon (hoewel soms klein) hebben en vaak een privé veranda. In grote hotels moet je de veranda vaak delen met alle gasten maar dan zijn de verandas ook een stuk groter. Hotels zijn netjes en schoon, zelfs de eenvoudigere hotels. Wie meer luxe wil, kan dit meestal vinden in steden en op de meer populaire eilanden, maar dan moet je vooraf de kwaliteit van het hotel controleren om zeker te zijn van wat je krijgt.

De meeste Griekse hotels, zelfs de kleinere, hebben nu websites en accepteren boekingen per e-mail, hoewel fax soms betrouwbaarder is om te communiceren. Er zijn ook tal van Griekse en internationale hotelreserveringsservices die boekingen mogelijk maken, en soms zijn deze goedkoper of hebben kamers beschikbaar wanneer het hotel zelf zegt dat het uitverkocht is. Als je niet van tevoren wil reserveren, dan lukt het meestal wel een plekje te vinden door gewoon bij een hotel naar binnen te lopen en te vragen om een kamer. Dat is wat moeilijker op de meest drukke eilanden, waar bijna geen kamers te vinden zijn tijdens de piek van het seizoen. In de weekends en vakantieperiodes direct voor of na het hoogseizoen, is het op de bonnefooi huren van een kamer lastig. Als het niet lukt om een kamer te huren, probeer dan een lokaal reisbureau (bij voorkeur een reisbureau dat door een gerenommeerde gids is goedgekeurd) of vraag aan de eigenaar van een café of hij weet of er kamers te huur zijn. Vaak lukt het dan alsnog.

Op sommige eilanden, hoewel dit van plaats tot plaats verschilt, zullen de eigenaren van accommodaties bij de aankomst van de veerboot kamers aanbieden. Vaak hebben ze een busje om je vanuit de haven te vervoeren en ze hebben ook brochures van hun accomodatie. Deze accomodaties zijn volkomen legitiem, en vaak zijn het de mooiste plekjes die je kunt huren. Je kunt onderhandelen over de prijs, vooral als er meerdere aanbieders zijn. Deze accomodaties kunnen overal liggen, van een paar stappen van de haven tot een kilometer buiten de stad, dus voordat je zo' n aanbod accepteert, moet je wel even navragen waar het precies ligt.

Accomodaties die in de reisgidsen staan vermeld, worden vaak vooraf geboekt en worden gaan omhoog in de prijs als de eigenaar weet dat ze in een reisgids zijn opgenomen!

De kamers hebben tegenwoordig meestal airconditioning. Als je een kamer met aircowilt, vraag het dan voorafgaand aan je reservering. Sommige kamers in oude, traditionele gebouwen hebben vaak dikke stenen muren waardoor airco helemaal niet nodig is. Televisies zijn meestal aanwezig, hoewel het beeld misschien te vaag. En als je het apparaat aan de praat krijgt, kan het zijn dat je alleen programma's in het Grieks ontvangt. Een telefoon op de kamer is zeldzaam in de goedkopere accomodaties.

Het grootste probleem dat je waarschijnlijk zult tegenkomen bij een Griekse hotelkamer is lawaai. Alle accomodaties die aan een weg liggen zullen waarschijnlijk te lijden hebben van verkeerslawaai, en zelfs bij hotels die niet aan een grote weg liggen, zul je merken dat het "voetpad" door de beruchte, luidruchtige motoren van Griekenland wordt gebruikt als snelweg. Ook taverna's en clubs in de buurt kunnen luidruchtig zijn. Als je geen lawaai wilt, is het verstandig om de locatie van jouw hotel zorgvuldig te kiezen. De stilste hotels en kamers zijn in het oude gedeelte van de stad, waar je alleen kunt komen via trappen die de heersende "als ik het daar kan rijden zal ik daar rijden" filosofie onmogelijk maken.

Naast hotels, vind je in bijna elke populaire Griekse bestemming self-catering accommodaties (studio's en soms appartementen). Vaak worden deze door hotels gerund. Een hotel kan een aantal self-catering units bevatten, of de beheerder van een hotel kan ook een apart gebouw van zelfstandige appartementen runnen. Hoewel ze vaak niet in de reisgidsen staan, zijn deze studio's zeker een goed alternatief voor veel reizigers. Een studio bestaat doorgaans uit één grote kamer, meestal groter dan een hotelkamer (hoewel er soms meerdere kamers zijn) met een spoelbak, kleine koelkast en tweepits kookplaat. Ze hebben meestal een eigen balkon of veranda, een televisie en airconditioning, maar zelden een kamertelefoon en bijna nooit internettoegang. In tegenstelling tot een hotel ontbreekt het hen aan een receptie, er is geen ontbijt of andere maaltijdenervice en er is slechts één keer per twee of drie dagen een huishoudelijke hulp. Studio's bevinden zich vaak op rustigere en meer schilderachtige locaties dan hotels. Voor degenen die niet de volledige diensten van een hotel nodig hebben, kunnen studio's een aantrekkelijk alternatief bieden en de kans om op de maaltijdkosten te besparen.

Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op . Vertaald uit het Engels door Jos Deuling


Huis in Rethymnon op Kreta
Tweede woningen, opknappers en vakantiehuizen te koop in Griekenland. Particuliere verkoop en huisaanbod van makelaars.  

Het dorp Anafiotika in Griekenland Voordat u het aankoopcontract op de stippellijn tekent, moet u een paar dingen in gedachten houden. Zorg altijd voor een goede onafhankelijke advocaat. Het grondstuk kan meerdere eigenaren hebben die allen akkoord moeten gaan met de verkoop. Bouwvoorschriften kunnen in Griekenland een enigszins omstreden kwestie zijn, dus het is van het grootste belang dat u ervoor zorgt dat u in staat bent om precies te bouwen wat u wilt op uw perceel voordat u zich tot de aankoop verplicht. Denk er ook  
More articles