Vakantieverblijven in Frankrijk: waar u op moet letten

Hans van der Kruijf,  dinsdag 3 oktober 2017

Frankrijk La Plagne 

Fransen hebben op vakantie aan weinig genoeg. Een eenvoudig appartement in een drukke badplaats, zo dicht mogelijk aan zee en dicht bij het avondlijk vertier, is al voldoende. Meestal worden die al ruim tevoren gehuurd en het liefst via een vriend-van-een-vriendin-van-een-vriendin. De wat welgesteldere Fransen uit de grote steden hebben vaak een eigen vakantiehuis in de campagne, dat maar 2 maanden per jaar + kerst en pasen in gebruik is, maar dan wel met de hele familie tegelijk. Dat die familie tijdens zo'n verblijf nog even wat intriges, erfkwesties, buitenechtelijke relaties en dito kinderen rechtzet, bij voorkeur begeleidt door hevig onweer, is een beeld dat regelmatig terugkeert in Franse films.

Kamperen

Kamperen is helemaal niets voor een Fransman, die ten minste 1x per dag over uitgebreide keukenfaciliteiten moet beschikken om het copieuze maal te bereiden. Als ze al op een camping staan is dat met een luxe camper of caravan.
De grote en luxere campings zijn te vinden in de toeristenstreken. Vooral in de Languedoc (Argeles geldt als kampeer-hoofdstad van Europa) en langs de Atlantische kust zijn ze te kust en te keur. Goedkoop zijn ze niet, maar wel voorzien van alle faciliteiten, soms met eigen restaurants en (kinder-)vertier op het terrein. Op dergelijke campings zijn ook tenten en caravans te huur. Bij Nederlanders zijn de campings in het dal van de Ardeche en aan de Dordogne populair. Verwacht daar dus veel gewoontes van thuis en weinig contact met de inheemse bevolking. De naturistencampings liggen wat meer achteraf, vaak temidden van ongerepte natuur, maar daardoor ook moeilijk bereikbaar en ver van dorpen en uitgaansvoorzieningen af. Bekende locaties zijn aan de kust van de Languedoc, de westkust van Corsica en in de Gascogne.

Vrijwel elk groot dorp heeft wel een Camping Municipal (gemeente camping), een goedkoop en soms schitterend gelegen alternatief, maar meestal met minimale voorzieningen. Wie tevoren iets wil plannen kan contact opnemen met het gemeentehuis.
In de berggebieden zijn op diverse hoogtes gites of refuges ter overnachting beschikbaar. Soms zijn dit redelijk uitgeruste en bemande verblijven voor grote groepen mensen (met slaapzalen), soms is het niet meer dan een schuilplaats tegen het barre weer en moet men zelf de overnachtings-spullen bij zich hebben. Zorgvuldig plannen is voor een bergtocht langs deze overnachtingsplekken een vereiste om niet in problemen te komen.

Hotels

Als Fransen in een hotel slapen zijn ze meestal op dienstreis. De baas betaalt een vaste vergoeding voor het verblijf, wat de populariteit van de Formule1 -achtige hotels verklaart.
Hotels hebben een klasse-indeling die minder zegt over de kwaliteit dan wel over het minimale voorzieningen-niveau.
1 ster betekent dat niet alle kamers over een eigen WC beschikken. Over het algemeen zijn dit wat armetierige slaapgelegenheden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen fraaie kamers te vinden zijn in een 1-ster hotel.

2 sterren houdt in dat alle kamers een WC hebben, maar niet allemaal een bad of douche. Hier kunnen wel juweeltjes van lieflijk gelegen dorpshotelletjes bijzitten. De meeste Logis de France-hotels vallen in deze categorie.

Een hotel met 3 sterren heeft in alle kamers een WC en bad/douche gelegenheid. Meestal hebben die ook op alle kamers TV. De grote hotelketens zijn allemaal 3 sterrenhotels, maar de luxe varieërt nogal. De hotelketens zijn er in 2 luxes:
- De groep met b.v. Formule1, Etap, B&B, Primavera, Campanile hebben eenvoudige, kleine kamers, maar zijn goedkoop. Ze liggen bijna allemaal aan de rand van de grotere steden en bij de afritten van de autoroutes.
- De duurdere groep met Novotel en Mercure hebben altijd wel een zwembad en grote parkeergelegenheid, een restaurant en andere voorzieningen. Novotels liggen meestal buiten de grote steden bij de autoroutes, Mercures zijn in de regel in het centrum te vinden.

De 4- en 5-sterren hotels zijn altijd van het grote, zeer luxe type. De prijzen en de voorzieningen lopen hier al snel op van aangenaam comfortabel tot snobistisch exorbitant. De locaties variëren van stadscentra tot bergtop, op golfbanen of met eigen stranden direct aan zee. De restaurants hebben minimaal 1 Michelin ster of zoveel pretenties dat ze hun neus ophalen voor een vermelding in een boekje van een bandenfabriek.

Slapen in een echt kasteel - soms omgebouwd tot een 3-sterren hotel, maar ook wel met 4 of 5 sterren - kan bij de ketens van relais et chateaux of chateaux et hotels de france.

Appartementen en huizen huren

Appartementen, ook in de vorm van bungalows in een park of privéwoningen, zijn overal in de Franse toeristenstreken te kust en te keur te huren, de meeste het hele jaar door. De prijzen zijn het hoogst in juli en augustus. Ruim van tevoren reserveren is voor die periode een must.
De meeste appartementen hebben een karige inrichting, wat gezien de hoge graad van verwoesting die de gemiddelde huurder teweeg weet te brengen niet zo vreemd is. De keukens zijn in de regel voorzien van ijskast, vaatwasser en er is ook vaak wel een TV en wasmachine aanwezig.

Een bijzondere vorm van verblijf op het Franse platteland vormen de chambres d'hote. Particulieren stellen (delen van) hun huis ter beschikking en arrangeren soms ook de maaltijden voor de gasten. Een soortgelijke voorziening maar meer gericht op het verhuren van het huis zonder extra's, bieden de gites de france, niet te verwarren met de overnachtstations in de bergen.

Een andere bijzonder vorm van verblijf vormen naturistendorpen zoals Port Nature bij Cap d'Agde in de Languedoc. Dit is een enorm terrein - en 's zomers ook erg druk - met appartementen, een camping, winkels, restaurants, discotheken, een jachthaven en een strand voor mensen die echt alles in hun blootje willen doen.

Sans Abri

Wie in het wild de nacht wil doorbrengen - onder de bruggen van Parijs of met de camper langs een afgelegen bergmeer - begeeft zich op glad ijs. Vrijwel overal in Frankrijk is wildkamperen verboden. Behalve verboden is het ook relatief gevaarlijk. Regelmatig worden wildkampeerders in de nachtelijke uren lastig gevallen door de dronken lokale bevolking, of overvallen door zwaar gewapende bendes.

Helemaal onderaan alle mogelijkheden tot een verblijf in Frankrijk behoort het lidmaatschap van de groep Sans Domicile Fixe of Sans-Abris, oftewel daklozen zonder vaste verblijfplaats. Parijs is verreweg de beste plek voor een Sans-Abri. Men is er tolerant en er zijn veel gelegenheden die warmte en voedsel beiden. Hoewel het weer in het zuiden beter geschikt is voor nachtelijk buitenzijn staat men daar vaker tegenover een local met een geladen jachtgeweer.
Wie in Parijs de dag ('s nachts rijden de treinen niet) in de metro, de metrostations en -gangen wil doorbrengen heeft hiervoor slechts 1 kaartje nodig. Er is een redelijke dagopbrengst te verkrijgen als men een instrument goed kan bespelen of een fraai stukje theater kan opvoeren. Er is veel slechte concurrentie, dus de besten verdienen het meest. In de gangen klinkt een saxofoon het best, en wanneer daaruit nog wat oude jazztonen gehaald kunnen worden is succes bij de toeristen verzekerd. Wilt of kunt u niets anders, dan is gewoon op straat plaatsnemen en de hand ophouden ook een methode. Hierbij helpt een lieve, zieligkijkende hond. 's Avonds wordt er in de Saint Eustache kerk (bij Les Halles) voedsel verstrekt.  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Huis in Normandie Als u overweegt om naar Frankrijk te verhuizen of daar al woont, kan onze uitgebreide gids u helpen bij het navigeren door het leven in Frankrijk. Van het kopen van onroerend goed tot het leren van de Franse taal, en van het vinden van een baan tot het verkennen van de cultuur en toeristische attracties, wij hebben de informatie die u nodig heeft. Lees nu verder om alles te ontdekken wat u moet weten over wonen en leven in Frankrijk. 
More articles