Valkuilen bij het kopen van een huis in Frankrijk: waar u op moet letten

BR France,  dinsdag 31 maart 2020

Moestuin in Frankrijk 

Het makelaarssysteem in Frankrijk is anders georganiseerd dan in onze landen België en Nederland. Het belangrijkste verschil is het ‘exclusiviteitsbeginsel’!
Als wij in België of Nederland een makelaar uitnodigen voor de verkoop van ons onroerend goed dan tekenen wij een contract in exclusiviteit met deze makelaar. Dat wil zeggen dat de verkoop altijd via deze makelaar zal gaan verlopen, ook wanneer een geïnteresseerde via een andere makelaar komt of wanneer uw buurman ineens interesse vertoont! De makelaar zal dus altijd een vergoeding (of gedeelde vergoeding als de koper via een andere makelaar komt) krijgen bij verkoop van de woning.

De makelaar investeert na het ondertekenen van het exclusiviteitscontract ook tijd en geld in uw woning, hij maakt mooie foto’s, bekijkt de technische kant van de woning, maakt grondplannen als die er niet zijn, controleert kadastergegevens, brengt de woning commercieel op de markt en steekt daar geld in (advertenties, promotie), zorgt voor een goede vindbaarheid op internet, etc..

In Frankrijk is dat exclusiviteitsbeginsel eigenlijk niet van toepassing! Dat niet-exclusief kunnen werken heeft vele gevolgen.
Want de Franse makelaar die u uitnodigt om uw huis te verkopen is niet zeker van een vergoeding voor het werk wat ze hebben gedaan. Gevolg is dat de makelaar veel minder tijd en geld zal investeren in de verkoop van uw woning!

Dat is de reden dan steeds meer particulieren besluiten zelf hun huis te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Daar kleven voor en nadelen aan, voor zowel de verkoper als de koper namelijk:

VERKOPER:

Voordelen:

  1. Je hebt de kans je eigen huis goed te presenteren.
  2. Er is geen makelaarscommissie te betalen.
  3. De promotie en de keuzes daarin kunt u zelf bepalen.
  4. U kent het huis als geen ander en zou kopers voldoende moeten kunnen informeren.

Nadelen

  1. Het kost tijd om (professionele) foto’s te maken, teksten te schrijven, sites uit te zoeken om te promoten, advertenties te zetten etc..
  2. Marketing en promotie kost geld.
  3. Eigenaren schatten de prijs van hun huis altijd hoger in dan de markt.
  4. Onderhandelen is een vak en moet je leren, zeker bij iets persoonlijks als je huis.
  5. Bij het ontvangen van kopers krijgt u kritiek op het huis te verwerken, soms is dit een strategie van de koper!
  6. Goede presentatie van een huis is een vak, wat u mooi vindt kan voor de koper een afknapper zijn.
  7. Technische kennis over de bouwmethode en materialen bij de verkoper is vaak beperkt.
  8. Kopers willen soms anoniem kunnen kijken of het huis wat is, met een neutrale makelaar is dat eenvoudiger dan met de eigenaren een afspraak hebben voor een bezichtiging. Veel verkopen vinden plaats met kopers uit de buurt.
  9. Kopers reageren soms niet na een bezichtiging en dat kan frustratie geven.
  10. Verkeerde presentatie en prijsstelling kan het huis in een negatief daglicht zetten, een reputatie is moeilijk te repareren.
  11. Voor de koper zijn er weinig voordelen.

KOPER:

Voordelen:

  1. U betaalt geen makelaarscommissie. Maar vaak is het verkoopbedrag door de verkoper met dat bedrag verhoogd, want dat is de reden waarom hij zonder makelaar wil werken!
  2. Foto’s en presentatie van het huis kunnen beter zijn dan via een Franse makelaar.

Nadelen:

  1. De koper zal zelf moeten bepalen of de prijs marktconform is.
  2. Informatie van de woning die is of wordt gecommuniceerd kan niet objectief of zelfs foutief zijn.
  3. Technische kennis over materialen en bouwmethode zal beperkt zijn.
  4. Bij bezichtigingen zal de eigenaar uw tijd vragen, het veel moeilijk om na 5 minuten te zeggen dat het huis u niet aanspreekt en weg wilt.
  5. Onderhandelen met particulieren kan stroef en emotioneel verlopen, u heeft niet de kans om bij de makelaar eens een ballonnetje op te laten over het bod dat u wilt brengen en de haalbaarheid daarvan.
  6. U kunt niet anoniem even een bezichtiging doen zonder dat de eigenaar op de hoogte is wie u bent.
  7. U zult zelf de gemaakte afspraken moeten vastleggen met de verkoper en moeten communiceren naar de notaris om deze op te laten nemen in het voorlopig koopcontract (compromis de vente) en uiteindelijk de akte (acte authentique).
  8. Bij meerdere kopers zal het voor de verkoper moeilijk zijn objectief en oprecht de onderhandelingen te voeren.

Voor de verkoper raden wij aan om bij particuliere verkoop een aankoopmakelaar in handen te nemen.

Hebt u altijd gedroomd van een woning in het zuiden van Frankrijk? Wij helpen u graag op weg om uw droom te verwezenlijken.
Lennart van der Meulen
E.
T. 00 33 (0)7 60 95 70 23
Kantoorhoudend Frankrijk
Dit artikel is eerder verschenen op de website van B&R France :  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

De titel 'Wonen en kopen in Frankrijk' dekt de lading van dit boek niet. Het werk is een complete vraagbaak (en leidraad) voor het leven in Frankrijk, gericht op Nederlanders. Het boek bevat een schat aan informatie op vele gebieden, bijvoorbeeld fiscaal, verzekeringen, bouwen, huizen kopen, juridische zaken enzovoort.

Rieten dak laten renoveren Bent u van plan om een huis te laten renoveren in Frankrijk? Lees onze tips en advies om uw project tot een succes te maken en valkuilen te vermijden. 
Meer artikelen