Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

Kop-Munt,  zaterdag 30 juni 2018

Vakantiewoningen in Nederland 

Door de extreem lage rente zijn veel spaarders op zoek naar alternatieven waarmee ze rendement op hun vermogen kunnen krijgen. De recreatiewoning lijkt daarvan te profiteren. Makelaarsvereniging NVM ziet het aantal transacties sterk groeien, in 2016 met 20 procent. Toch zitten er flink wat haken en ogen aan een belegging in een recreatiewoning.

Advocaat Marcel Bosman ziet het vaak mis gaan. Hij heeft een groot aantal dossiers behandeld van mensen die zich misleid voelen bij de aankoop van een recreatiewoning. Bosman vertelt over valkuilen waar investeerders in trappen en hoe ze dit kunnen voorkomen.

Wat voor problemen komt u tegen?

“Veel mensen krijgen een flyer of lezen in de krant dat ze een gegarandeerd rendement van zeven procent kunnen krijgen. Daar staat niet bij dat dit alleen gedurende een vaste periode geldt en dat het daarna veel lager kan worden. Een ander punt is dat chalets al in tien jaar worden afgeschreven, terwijl consumenten wordt voorgespiegeld dat ze een waardevaste investering doen. Als je de recreatiewoning vervolgens verkoopt, dan heeft het park een voorkeursrecht van koop. Dit drukt in de regel de prijs. Ook wordt vaak alleen het chalet verkocht en niet de grond. De grond wordt dan verhuurd, zonder dat er een opstalrecht wordt gevestigd. Zonder opstalrecht wordt het park uiteindelijk de eigenaar van de recreatiewoning. Iets anders is dat de perceelgrootte en locatie van de grond in de overeenkomst niet of onvoldoende wordt bepaald.

Gebeurt dat bewust, of is het onzorgvuldigheid? “De moraal van het verhaal is dat de voorlichting onder de maat is, terwijl veel mensen een recreatiewoning in een opwelling kopen. Het concept werkt dit in de hand. Op een voorlichtingsbijeenkomst krijgen potentiële kopers veel aandacht. De kopers worden door de verkopers geënthousiasmeerd. De gevolgen van de aankoop worden niet altijd volledig belicht. De contracten vermelden echter vaak dat de kopers alle benodigde informatie hebben ontvangen om de reikwijdte van de koop goed te kunnen overzien. Op een of andere manier gaat bij heel veel verstandige mensen dan toch ergens een knop om. Ze zetten een handtekening zonder zich er echt goed van te vergewissen waarvoor. Dat consumenten een wettelijke bedenktijd van drie dagen hebben om de overeenkomst kosteloos en zonder opgave van redenen te ontbinden, wordt ook vaak nagelaten te vertellen. Dat gaat niet op als kopers in het kader van een beroep of bedrijf kopen. De meeste koopovereenkomsten die ik onder ogen krijg, vermelden dit laatste als standaardclausule, toch worden deze aan consumenten ter ondertekening aangeboden.”

Zou de koop van een recreatiewoning eigenlijk niet altijd via de notaris moeten gaan?

“Voor de verkoop van grond hebben we inderdaad het systeem dat de levering is geregeld via een door een notaris op te stellen transportakte, die vervolgens in de openbare registers ingeschreven wordt. Maar in het geval van recreatiewoningen zeggen aanbieders dat dit niet hoeft omdat een recreatiewoning vervoerd kan worden en daardoor een roerende zaak is. Ook zijn verkoper en park formeel vaak gescheiden. Voor een totaalbedrag koop je een chalet, de inventaris en een optie op de grond, maar met het park moet vervolgens wel een verhuurbemiddelingsovereenkomst en een exploitatieovereenkomst gesloten worden. Ook worden ze geconfronteerd met een parkreglement. Mijn advies als je een recreatiewoning koopt, is om van tevoren goed te onderzoeken wat je koopt en welke regels van toepassing zijn. Zet niet meteen een handtekening, maar vraag een deskundige eerst om advies. Als je de grond niet koopt, maar een plek huurt, vestig dan door tussenkomst van een notaris een opstalrecht.”

Kan het desondanks toch een goede belegging zijn?

“Uiteraard kan investeren in recreatiewoningen een goede belegging zijn, maar het hangt af van de afspraken en de uitvoering ervan. Mensen komen bij mij met problemen. Het aanschaffen van een recreatiewoning is niet hetzelfde als het kopen van een brood. Als consument moet je toch kritisch zijn voor je een recreatiewoning koopt. Als de handtekening eenmaal staat, dan staat die.”

Dit werk van Kop-Munt valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling.

Beste bezoeker,

Dank u wel dat u de tijd neemt om onze website te bezoeken. We zijn er trots op dat we u kunnen voorzien van interessante en relevante content, en we werken er elke dag hard aan om u de beste ervaring te bieden.

Als u genoten heeft van de informatie en diensten die we aanbieden, willen we u graag een kleine, maar zeer effectieve manier aanbieden om ons te ondersteunen. Het kost u helemaal niets, maar maakt een groot verschil voor ons.

Wanneer u overweegt om een aankoop te doen bij Bol.com, vragen we u vriendelijk om eerst op de Bol.com banner te klikken die u onderaan deze tekst vindt, en direct daarna uw bestelling te plaatsen. Door op deze manier te bestellen, ontvangen we een kleine commissie van Bol.com voor uw aankoop. Dit verandert niets aan de prijs van het product dat u koopt, en het heeft geen invloed op uw winkelervaring bij Bol.com. Het is een simpele actie van uw kant die ons enorm helpt.

Voor uw gemak hebben we ook een waar u dezelfde Bol.com banner kunt vinden. Het is mogelijk om deze pagina te bookmarken zodat de banner makkelijk terug te vinden is. Met één klik op de banner wordt u doorgestuurd naar Bol.com waar u uw aankopen kunt doen zoals u dat gewend bent. Hier is de link naar onze partners pagina : .

Met uw hulp kunnen we blijven groeien en verbeteren, en we zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw steun. Het zorgt ervoor dat we u kunnen blijven voorzien van de content die u waardeert.

Alvast bedankt voor uw steun en blijf genieten van onze website!

Met vriendelijke groet,

Jos Deuling / Affidata.com

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

verkoopbord huis se vende for sale zu verkaufen Net als bij het kopen van een woning in Nederland, zullen er naast de aankoopprijs nog een aantal andere kosten zijn bij de aankoop van een woning in het buitenland. Hieronder vind je een overzicht van de kosten die je gewoonlijk niet tegenkomt bij het kopen van een huis in Nederland 
More articles