Hypotheekrente in Spanje

Saskia Gruijters,  vrijdag 10 maart 2017

Appartementen complex Calpe Spanje 

Hypotheekrente in Spanje

De hypotheekrente in Spanje kent een aantal verschillen met Nederland en België. Behalve de hypotheekrente zijn er nog meer belangrijke componenten voor het selecteren van de juiste hypotheek in Spanje.

Kenmerken

Tot voor 2016 was het in Spanje normaal om een variabele hypotheekrente af te sluiten bij het aangaan van een hypotheek. De Spaanse banken boden destijds niets anders aan dan een Euribor rente. Dit was meestal een 12 maands Euribor met een jaarlijkse herziening. Dit betekende dat de rente jaarlijks kon fluctueren afhankelijk van de marktomstandigheden. Dat is ook gebleken, de stijgende rente veroorzaakte de nodige problemen.

Zeker als het gaat om je eigen woning (je hoofdverblijf) is het een veilig gevoel als je maandlasten een vast gegeven zijn. Ook Spanje heeft zijn lesje geleerd en vaste rentes worden nu aangeboden door bijna alle banken.

In tijden van een lage rente wordt er meestal gekozen voor een vaste rente om voor een lange periode te kunnen profiteren van lagere maandlasten. Deze vorm heet de rentevaste hypotheek waarbij de rente gedurende de gehele looptijd vastgezet wordt. Dit is anders dan in Nederland. De looptijd is afhankelijk van uw leeftijd. Voor meer informatie hierover, .

Een variabele rente kan nog steeds interessant zijn als de hypotheek voor korte tijd wordt afgesloten. Bij vervroegd aflossen worden er slechts minimale administratiekosten in rekening gebracht.

Als u een hypotheek met een variabele rente heeft afgesloten, dan kan het interessant zijn om de rente vast te zetten. U kunt met uw bank onderhandelen om de hypotheek te veranderen. Wil uw huidige bank niet meewerken of gaat de communicatie wat stroef, overweeg dan om naar een hypotheek intermediair te gaan die dit allemaal voor u uitzoekt. Zij weten welke wegen te bewandelen en zij zijn op de hoogte van alle regels en procedures. Voor meer informatie klik

.
Saskia Gruijters
Saskia Gruijters

witte woning in Andalusie
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Spaanse woningen aan haven Je wilt een woning in Spanje kopen en je maakt je zorgen over de vraag of de woning is bezwaard met een pandrecht of een beslag. Hoe controleer je dat? Als er een pandrecht op de woning rust, kan een beslaglegging namelijk vrij eenvoudig de volgende stap zijn. Lees in deze kopers tip hoe je dit kunt controleren en welke vormen van beslagen er zijn. 
More articles