Overzicht oorzaken vastgoedzeepbel in Roemenië in de periode 2000 - 2012

Wikipedia,  maandag 20 maart 2017

Renovatie flatgebouw 

Na de relatieve kalmte in de jaren negentig heeft Roemenië sinds 2002 een dramatische stijging van de vastgoedprijzen gekend. Tussen 2002 en 2007 steeg de voor een oud communistisch appartement met een factor 10 (x 1000%), van ongeveer €10.000 tot €100.000. Vandaag de dag hebben sommige appartementen in het centrum van Boekarest prijzen die vergelijkbaar zijn met die in Parijs of Londen, en in vrijwel elke kleine stad is de mediaan van de huizenprijs vergelijkbaar met die van vergelijkbare steden in de Europese Unie.

De Roemeense markt is ook atypisch in vergelijking met andere Midden-Europese landen. In tegenstelling tot Hongarije, Polen of Tsjechië, waar de prijzen na toetreding tot de Europese Unie onveranderd bleven, stegen de huizenprijzen in Roemenië met ongeveer 20% toen het land in 2007 tot de EU toetrad.

Oorzaken van de stijging van de vastgoedprijzen

Hierna volgen de meest genoemde factoren die hebben bijgedragen aan deze prijsstijging:

 • De groei van het banksysteem, dat betaalbare hypotheken mogelijk maakte (hypotheken waren voor Roemenen vrijwel onmogelijk te verkrijgen vóór 2002).
 • Bijna 2,5 miljoen Roemenen werken in het buitenland (vooral in Italië en Spanje), waardoor ze kunnen sparen voor een appartement in Roemenië.
 • De groei van de economie (met ongeveer 6% per jaar sinds 2001) en de groei van het gemiddelde netto maandsalaris (van 100 euro in 2002 naar 350 euro in augustus 2007).
 • Het slechte aanbod van onroerend goed in combinatie met de grote vraag; tussen 1989 en 2005 werden in Roemenië bijna geen nieuwe appartementen gebouwd. Er werden in de voorsteden wel nieuwe appartementen gebouwd, maar de slechte infrastructuur (voorzieningen, wegen, openbaar vervoer) verhinderde dat het aanbod voldoende toenam om te voorkomen dat de huizenprijzen zouden stijgen.
 • De relatief lage startprijs, een van de laagste in Europa in 2003, zorgde ervoor dat een grote groep kopers uit het buitenland de markt overspoelde, weldra gevolgd door eerlijke en oneerlijke ontwikkelaars, bouwers, verkopers en tussenpersonen. Het effect hiervan was dat de vraag in 2007 bijna verticaal omhoog ging en eenvoudige éénkamerappartementen in 2007 tien keer zoveel kosten als in 2001 kostten en daarna in 2012 met meer dan de helft of minder in prijs daalden.

 • Kritiek

  Er is aangevoerd dat een aantal van de bovengenoemde mogelijke oorzaken van de stijgende vastgoedprijzen in Roemenië niet significant zijn.

 • Tussen 1990 en 2012 is de bevolking met 10% gedaald, waardoor de vraag terugliep. Ook het geboortecijfer daalde aanzienlijk.
 • Hoewel krediet tegenwoordig deel uitmaakt van de productportfolio van elke bank, zijn maar weinig Roemenen kredietwaardig en is hun gemiddelde salaris te laag om een huis te kunnen kopen.
 • De overgrote meerderheid van de Roemenen die in het buitenland werken, heeft lage-inkomens- en laagwaardige banen als bouwvakkers, au-pairs enz. en het zou voor de meeste van deze arbeiders moeilijk zijn om genoeg te sparen om onroerend goed in Roemenië te kopen.
 • De vraag is niet zo groot en neemt niet zo snel toe als de optimisten inschatten: de bevolking van het land blijft dalen naarmate de Roemenen massaal naar het buitenland emigreren (sinds 1 januari 2007 is Roemenië een lidstaat van de EU, wat het voor Roemenen gemakkelijker heeft gemaakt om naar Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te reizen).
 • De Ceauşescu generatie (het product van de babyboom uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, het resultaat van het beleid van Nicolae Ceauşescu- tijdperk) is inmiddels volwassen geworden en velen bezitten al een thuis.
 • Toekomstige buitenlandse werknemers uit armere landen die in Roemenië gaan werken, zullen te arm zijn om een huis in Roemenië te kopen.

 • Populaire meningen

  Naast de officiële technische en economische factoren zijn de gewone mensen in Roemenië van mening dat de stijging van de vastgoedprijzen ook werd veroorzaakt door:

 • De witwas praktijken van de verschillende politici, corrupte zakenmensen, enz.
 • Inflatie als gevolg van de activiteiten van makelaars in onroerend goed; vóór 2002, waren er zeer weinig makelaars actief in Roemenië, maar in 2008 waren er duizenden; omdat ze ongereguleerd werken en er ook geen ethische code voor makelaars is , geloven veel gewone Roemenen dat makelaars de prijzen die de verkopers vragen kunstmatig verhogen.

 • Dit werk van valt onder een . Gebaseerd op .  


  Boeren op het Roemeense platteland
  Zoek je een tweede woning in Roemenië? Aanbod van particulieren en makelaars. Boerderijen, appartementen en villa’s te koop in diverse regio’s : Moldavië, Transsylvanië en Walachije. 

  Roemeens dorp Geen ander land in de Europese Unie heeft zoveel huiseigenaren als Roemenië. Maar liefst 96,1 procent van alle huizen wordt bewoond door de eigenaar – tegenover 66,9 procent in de gehele EU, zo blijkt uit Eurostat-cijfers. De reden: lage vastgoedprijzen, voordelige hypotheken en flink veel stimulering vanuit de overheid.