Veilig Sparen in Turkije

Selma Ören,  maandag 20 mei 2019

straat in Turkse 
stad 

Het hebben van een lopende rekening bij een Turkse bank spreekt voor zich als je in het bezit bent van een vakantiehuis in dit zonnige land. Al draait een simpele bankrekening veelal om het gemak van het automatisch laten betalen van de vaste maandelijkse lasten van de woning. Maar de Turkse banken bieden veel meer mogelijkheden in het kader van sparen.

De oeroude methode is sparen met de 'oude sok', echter deze laatste manier is alleen niet zo veilig en rendabel. De veiligste wijze om te sparen is middels een spaarrekening bij de een bank. Maar wat als er echter iets gebeurt met de bank waar u geld stort? Bijvoorbeeld als de bank om een bepaalde reden wordt gesloten of als de bank failliet gaat. Hoe veilig staat je geld bij de Turkse bank, is de cruciale vraag van dit artikel.

Hierover kunnen we vrij kort zijn. Alle banken en kredietinstellingen die binnen het grondgebied van Turkije zijn gevestigd zijn gedekt middels een staatsgarantie. Alle banken staan namelijk onder het toezicht van het overkoepelend organisatie 'de BDDK'.

Uitzondering op deze regel is ;
  • spaarrekeningen die door de Turkse banken buiten Turkije worden gehouden
  • zakelijke rekeningen die onderhevig zijn aan commerciële transacties
  • off-shore banken in Turkije
  • spaarrekeningen bij bijkantoren van banken met hoofdvestiging buiten Turkije


De gedekte staatsgarantie bedrag is momenteel 100.000TL. Met andere woorden ; bij een eventueel faillissement van de bank is je spaargeld tot 100.000 TL per persoon per bank gedekt. Heb je meer spaargeld? Dan is het verstandig om je spaartegoed te spreiden over meerdere banken. De verwachting bestaat dat de staatsgarantie per bank wordt verhoogd naar 200.000 TL.

De Turkse banken zijn heel concurrerend bij het vaststellen van spaarrente tarieven. Deze worden maandelijks en soms wel wekelijks aangepast. Het kan zich lonen om eerst de spaarrente tarieven van verschillende banken met elkaar te vergelijken voordat je de beslissing voor een bank neemt. Nog sterker, een vertrouwelijk gesprek met de specialist van de bank, biedt lucratieve randvoorwaarden als dat het op de website van de bank is vermeld. De meeste banken bieden zelfs een welkom bonus, als je niet eerder bij de bank klant bent geweest.

Mocht u zich interesseren in de mogelijkheden maar bent beperkt in uw Turkse taal of tijd, laat u zich adviseren door onze adviseurs.

Selma Ören advokaat
Selma Ören
AdvocateHaven Kusadasi
Zoek naar huizen en appartementen te koop in Turkije. Goedkope woningen in Altinkum, Bodrum, Fethiye, Dalyan, Side of Kusadasi. Huizen te koop in Turkije direct van eigenaar en via makelaars. 

Huizen in Bodrum Wanneer het huisdier gezond is en de benodigde papieren heeft, hoeft het dier bij aankomst in Turkije niet in quarantaine. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben een eigen dieren vervoer beleid. Vraag hiernaar voordat U boekt, om teleurstellingen te voorkomen. 
More articles