Veilig zwemmen in uw eigen zwembad in Frankrijk: onze tips en advies

Nathalie Mercier,  vrijdag 7 september 2018

Zwembad met trapje 

Tussen juni en september 2015 stierven in Frankrijk volgens bijna 500 mensen door verdrinking. 13,5% van de sterfgevallen vond plaats in een privé zwembad. Door bepaalde veiligheids- en preventiemaatregelen te volgen kunnen veel ongevallen vermeden worden.

Sinds 1 januari 2004 is elke eigenaar van privé buitenzwembad verplicht om aan minimaal een van de vier standaard veiligheidsvoorzieningen te voldone om zodoende het risico van verdrinking te voorkomen. De veiligheidsvoorzieningen moeten voldoen aan de AFNOR- normen

Men kan kiezen voor een van de volgende veiligheidsvoorzieningen:

  • Een omheining van minstens 1,10 meter hoog en voorzien van een toegangspoort (standaard NF P90-306). Kinderen onder de 5 jaar mogen de toegangspoort niet kunnen openen of eroverheen kunnen stappen;
  • een alarmsysteem (standaard NF P90-307) geplaatst op het wateroppervlak of rond het zwembad. Het alarmsysteem meldt wanneer iemand te water is geraakt;
  • een beschermhoes of rolluik (standaard NF P90-308) die het zwembad afsluit;
  • een volledig gesloten overkapping van het zwembad (NF P90-309 standaard)

Hoe kunt u achterhalen of uw veiligheidsvoorziening voldoet aan de normen van de AFNOR ?

Als het zwembad voor 8 juni 2004 is aangelegd, moet u de installatie laten certificeren door een professional (fabrikant, installateur of verkoper). Hij beoordeelt de geïnstalleerde veiligheidsvoorziening en stelt het veiligheidsniveau vast en zal u een certificaat van naleving verstrekken of zal u wijzen op verbeterpunten.

Als het zwembad na 2004 is gebouwd, dan moet de aannemer of installateur u een certificaat hebben overhandigd. Het certificaat vermeldt dat de installatie in overeenstemming is met de wettelijke vereisten. Als u niet over een certificaat beschikt, kunt u de veiligheidsvoorzieningen alsnog door een vakman laten controleren.

Elke eigenaar die deze verplichting niet nakomt, is onderworpen aan een boete van maximaal € 45.000, evenals strafrechtelijke maatregelen bij een ongeval.

Deze veiligheidsvoorzieningen vervangen niet het toezicht van volwassenen op kinderen. Volgens Santé publique France is bij ongevallen in het dagelijks leven verdrinking de belangrijkste doodsoorzaak bij personen onder de 15 jaar. Van alle dodelijke sterfgevallen door verdrinking zijn 15% van de slachtoffers kinderen jonger dan 6 jaar.

Enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voordat u uw kind laat zwemmen:

  • bewust maken van water en de gevaren ervan;
  • verbieden naar het zwembad te gaan zonder toezicht van een volwassene;
  • verbieden om bij het zwembad te spelen;
  • Een zwemband bij de hand houden;
  • Uw kinderen voorzien van zwembandjes op de arm of een zwemvest.
 


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Wijngaard Saint-Emilion Bordeaux Ontdek de Société Civile Immobilière (SCI), een flexibele Franse ondernemingsstructuur voor het bezit en beheer van onroerend goed, ideaal voor Nederlanders die dromen van een tweede huis in Frankrijk. Met een SCI kunt u eigendom delen, successie regelen en fiscale voordelen genieten. Leer over de voordelen en aandachtspunten in ons artikel. 
More articles