Verhuizen naar Frankrijk. Hoe moet je dat regelen ?

Jos Deuling,  maandag 17 januari 2011

Tips voor de verhuizing naar Frankrijk 

Verhuizen naar Frankrijk - Wat te doen ? Waar moet je allemaal aan denken ?

Ik beschrijf in onderstaand artikel de voordelen van een verhuisbedrijf. Ik geef ook enkele tips bij de keuze van een verhuisbedrijf. Naast dit artikel heb ik een reeks van 4 artikelen geschreven over met name de kosten van een verhuizing naar :


Als je gaat emigreren naar Frankrijk, en je hele hebben en houden meeneemt, dan kun je ervoor kiezen om je spullen zelf te verhuizen. Je gaat waarschijnlijk toch al wel een paar keer op en neer met de auto. Het is denk ik ook redelijk goedkoop. Maar je kunt natuurlijk ook besluiten het transport uit te besteden aan een internationaal verhuisbedrijf.

Wat zijn de voordelen van een verhuisbedrijf ?
 1. Je spullen zijn verzekerd bij het transport. Als er iets kapot gaat dan krijg je dit vergoed.
 2. Verhuisbedrijven weten hoe ze al het papierwerk moeten afhandelen. Je verhuist tenslotte naar het buitenland en krijgt dan te maken met invoerrechten, belastingen en de Douane.
 3. Minder stress. De verhuizers doen het zware werk. Je hebt zelf de tijd voor de supervisie.
 4. Verhuizers weten hoe ze om moeten gaan met zware spullen als wasmachines en meubilair.
 5. Verhuizers zijn getraind in het verpakken en laden van spullen in een vrachtwagen.
 6. Professsioneel verpakkingsmateriaal. Degelijke verhuisdozen bijvoorbeeld.
Welke verhuizer kiezen ?

Ik heb via Google gezocht naar internationale verhuisbedrijven in Nederland. Ik heb er zo'n 15 gevonden. Veel meer dan ik in eerste instantie gedacht had. Wie moet je nu inhuren ? Hiervoor zijn er wel een aantal tips te geven.

Tips bij de keuze van een verhuizer :

 1. Vraag minimaal 3 offertes aan. Dit is eigenlijk een standaard tip.
 2. Is het een erkend verhuisbedrijf ? Dit kun je controleren op de website van de ( Federation of International Furniture Removers).
 3. Bieden ze de mogelijkheid om je spullen op te slaan in een magazijn ?
 4. Bieden ze de mogelijkheid van deelverhuizingen ? Sommige verhuisbedrijven bieden 'groupage' aan. Groupage is het verzamelen van zendingen van diverse opdrachtgevers.
 5. Is het verhuisbedrijf gespecialiseerd in Frankrijk ? Dit soort verhuisbedrijven rijdt wellicht vaker op Frankrijk. En je kunt denk ik ook wat gemakkelijker 'in delen' verhuizen.
 6. Hebben ze een vestiging in Frankrijk ? Als ze een vestiging Frankrijk hebben dan hebben ze waarschijnlijk een groter netwerk van opslag magazijnen.
 7. Hebben ze referenties van Nederlandse klanten ?
 8. Regelen ze de in- en uitvoerformaliteiten ?
 9. Hoe lang gaat het vervoer duren ? Ik kan me voorstellen dat je bij een verhuisbedrijf dat niet gespecialieeerd is in Frankrijk langer moet wachten voordat er een rit ingepland kan worden. Een verhuisbedrijf dat gespecialieerd is in Frankijk rijdt denk ik vaker.

Bij het doorlezen van alle informatie die ik via Internet verzameld heb, kwam ik nog de volgende opmerkingen tegen :

 1. Geef de verhuizers een gedetailleerde routebeschrijving en zorg dat ze vlakbij de woning kunnen parkeren.
 2. Geef de verhuizer een plattegrond van je nieuwe woning en geef door welke dozen (genummerd of met kleur) waarheen moeten.
 3. Fotografeer al je kostbare spullen.

Op Internet is redelijk veel te vinden over het thema 'Verhuizen naar Frankrijk'. Ik vond ook nog twee andere aardige tips :

Tip 1. Kan de verhuiswagen dichtbij de woning parkeren ?

In Frankrijk wil het nog wel eens voorkomen dat de verhuiswagen niet dichtbij de woning kan parkeren. Als de verhuizers meer meters moeten maken dan gaat de prijs omhoog. Op zich geen probleem natuurlijk maar je moet er wel rekening mee houden.

Als de toegangsweg te smal of te steil is dan moet je misschien ter plekke ineens een busje huren om de spullen over te laden. Als je nieuwe huis moeilijk bereikbaar is dan kun je je spullen eventueel ook laten opslaan in een magazijn in de buurt. Dan kun je daarna in alle rust de spullen zelf verhuizen.

Tip 2. Oude meubels meenemen of nieuwe kopen ?

Een verhuizing is een goed moment om eens met een kritische blik naar je huisraad te kijken. Je mag je afvragen of de meubels wel passen in je nieuwe woning. Ik kwam ergens een opmerking tegen dat 'noordelijk meubilair' niet zou passen in een zuidelijk klimaat. Het is eerste wat mij dan te binnen schiet zijn de oude klassieke bankstellen en fauteuils. Die zou ik ook achterlaten als ik ze had.

Met een strenge selectie bespaar je ook nog eens op de transportkosten. En wellicht kun je de overtollige meubels nog doorverkopen via Marktplaats. Ze kunnen altijd nog naar de kringloopwinkel of naar het grof vuil.

Als je in Nederland nieuw meubilair koopt bij bijvoorbeeld IKEA dan kun je dat laten afleveren bij een lokale IKEA vestiging in Frankrijk. Dat lijkt mij bijzonder handig. Wat je ook kunt doen is ter plekke op zoek gaan naar meubels. Nieuw of . Typisch Frans meubilair dat past bij het land of de streek waar je gaat wonen. Tweedehands is vooral handig als je een tweede woning of vakantiehuisje hebt die je wil gaan verhuren. Gaat er dan wat kapot dan is het geen ramp.


Bronnen

Ik heb de meeste informatie in dit artikel gevonden op Internet. Daarnaast heb ik ook nog een aantal boeken geraadpleegd. is een bijzonder aardig boek met leuke verhalen en nuttige informatie. . Dit is een echt naslagwerk, wel een beetje saai om te lezen.  


Wijngaard in Frankrijk. Regio Bourgondie
Meer dan 2500 huizen te koop in Frankrijk. Aangeboden door makelaars en particulieren. Boerderijen te koop in de Limousin en de Auvergne. 

rocamadour Meer dan 5,4 miljoen huizen in Frankrijk zijn niet aangesloten op het riool. Het is de verantwoordelijkheid van iedere huiseigenaar om voor een aan de normen voldoende installatie voor de verwerking van het afvalwater te zorgen. 
More articlesLinks