Verhuizen naar Frankrijk : kosten auto meenemen

Jos Deuling,  zondag 19 januari 2020

Rode auto op plattelandsweg Frankrijk 

Voor het laatst bijgewerkt op 19 januari 2020.

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 4 artikelen over de kosten van een verhuizing naar Frankrijk. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :Als eerste moet je je auto aanmelden voor uitvoer. Doe je dat niet dan lopen verplichtingen als motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en APK keuring gewoon door. Aanmelden voor uitvoer kan bij een van de RWD (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Zie deze link voor een uitvoerige beschrijving van de uitvoerprocedure :Voor de invoer van je auto hoef je geen douaneformaliteiten te vervullen. De auto maakt onderdeel uit van je inboedel en over je inboedel hoef je geen invoerrechten te betalen.


Als eerste moet je in Frankrijk een Certificat d’Aquisation aanvragen. Dit kan bij het belastingkantoor (Centre des Impôts) van het departement waar je gaat wonen. Als je een auto invoert waarover in Nederland nog geen BTW is betaald, dan moet je de BTW alsnog voldoen. Als de auto jonger is dan 6 maanden of minder dan 6.000 kilometer op de teller heeft staan, dan gaat men bij de BTW berekening uit van de faktuurprijs. Als de auto ouder is dan krijg je een korting afhankelijk van de ouderdom. Het Franse BTW tarief is momenteel 20 %. Om aan te kunnen tonen dat de BTW reeds betaald is heb je de aankoopfactuur van de auto nodig.

Het Certificat d’Aquisation is gratis. Dit certificaat, ook wel Certificat de Douane 846 A genoemd, is nodig om een Franse kenteken aan te vragen.


Om op de openbare weg te mogen rijden in Frankrijk moet je de technische gegevens van de auto overleggen op de prefecture. Aangezien Frankrijk zich niet houdt aan de voorschriften van de Europese Commissie kan dit problemen opleveren.


Een homologatieverklaring is een verklaring waarop de technische gegevens van je auto staan. De lokale overheden in Frankrijk gebruiken deze verklaring om te bepalen of jouw auto voldoet aan de Franse eisen. Nu heeft de Europese commissie echter bepaald dat de homologatieverklaring niet meer nodig is en dat lidstaten de registratie van andere lidstaten moeten overnemen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer is per 1 januari 2009 dan ook gestopt met het afgeven van een homologatieverklaring. Frankrijk houdt zich echter niet aan de nieuwe regeling. Sinds 7 december 2019 is een Homologatieverklaring niet langer verplicht voor nieuwe auto's, voor oudere auto's echter wel (Zie ook ). Wat moet je doen als men toch om een verklaring met technische gegevens vraagt?


Je kunt bij het RDW een verklaring in het Frans aanvragen waarin de wet van de Europese Commissie wordt uitgelegd. Deze verklaring kun je overleggen bij de lokale Franse overheid. Zie ook op de website van de RDW.


Je kunt ook een CVO, een Certificaat van Overeenstemming, aanvragen bij de fabrikant of Franse importeur. In het Frans wordt het CVO ook wel Certificat de Conformité genoemd of officieel Attestation d’Identification pour Véhicules importés à un Type. Ik weet niet precies wat de kosten hiervanzijn. Ik kwam op frankijkforum.nl een opmerking tegen dat deze verklaring rond de € 100 kost. In het boek ‘Wonen en kopen in Frankrijk’ stond een bedrag van € 120. Met een CVO ben je er in ieder geval wel zeker van dat er geen gegevens ontbreken. Dit certificaat is volgens de Europese richtlijnen dus niet verplicht maar men kan er wel om vragen.


Als alternatief voor de CVO kun je ook een ‘Verklaring typegoedkeuringsgegevens’ aanvragen. Deze verklaring kun je vergelijken met de homologatieverklaring en kost ongeveer € 22. Meer informatie vind je op van VWE.nl. Met de oude homologatieverklaring liep je het risico dat de lokale overheden moeilijk gingen doen omdat bepaalde gegevens ontbraken. VWE geeft aan dat hun verklaring in 98% van de gevallen wordt geaccepteerd. Zo niet dan krijg je je geld terug.


Auto’s ouder dan 3 jaar moeten eerst gekeurd worden voordat je ze mag invoeren. De keuring vindt plaats in een onafhankelijk keuringsstation en kost ongeveer € 75. Het resultaat van de keuring wordt vastgelegd in het ‘Rapport de Controle Technique’. Een APK keuring in Frankrijk is 2 jaar geldig. Wordt de auto afgekeurd, dan moet je hem laten repareren en vervolgens opnieuw aanbieden bij het keuringsstation. Je moet een bewijs hebben dat de reparaties zijn uitgevoerd.
Via deze link kun je een Frans keuringsstation bij jou in de buurt vinden (rechts onder op de pagina)


De kosten van een Frans kentekenbewijs, een carte grise, verschillen per regio. Op deze site vind je de kosten per regio .

De officiele naam van de carte grise is overigens Certificat d’Immatriculation.

Voor de aanvraag heb je de volgende documenten nodig :

  1. Certificat d’Aquisation
  2. Certificaat van Overeenstemming (Attestation d’Identification). Op zich niet nodig maar men vraagt erom.
  3. Controle Technique (APK keuring)
  4. Transitokenteken
  5. Paspoort
  6. Bewijs dat je in Frankijk woonachtig bent (bijv. een factuur van het electriciteitsbedrijf)


Met de carte grise kun je bij een dealer of autozaak Franse kentekenplaten kopen. Dit kost ongeveer € 25.


Op het moment dat je in Frankrijk officieel ingeschreven staat kun je in Nederland de teveel betaalde motorrijtuigenbelasting terugvorderen.


Sinds oktober 2006 kun je bij de uitvoer van je auto ook een deel van de BPM terugkrijgen. Zie voor meer info .

Je kunt via deze webpagina berekenen wat je eventueel terugkrijgt .


Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je auto in Nederland te verkopen en een nieuwe of tweedehands auto in Frankrijk te kopen. Vreemd genoeg zijn Franse auto’s in Frankrijk duurder. Net zo als Duitse auto’s in Duitsland duurder zijn . Dat heeft te maken met de voorkeur van de consumenten voor de eigen, ‘nationale’ auto. Een nieuwe auto kun je overigens beter niet in Nederland kopen. Volgens de RAI zijn nieuwe auto's in Nederland verreweg het duurst .  


Oude rode schuur met gele deuren
Huisaanbod in alle Franse regio’s. Dorpshuizen, boerderijtjes, fermettes en gites te koop van particulier en makelaar. Vakantiehuizen te koop in de Provence, Dordogne en Bourgondië.  

Haven op Corsica Overweegt u om een luxe villa in Zuid-Frankrijk te kopen? Het kan een droom zijn die uitkomt, maar er zijn veel dingen om te overwegen. Ontdek onze gids voor het kopen van een luxe villa in Zuid-Frankrijk, inclusief tips voor het vinden van het perfecte pand en het beheren van uw investering. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles


Links