Hoe verkoop ik mijn huis in Frankrijk ?

Jos Deuling,  vrijdag 25 oktober 2013

 

Huis verkopen Frankrijk belasting

Bij de verkoop van je Franse woning moet je een winstbelasting betalen over het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Deze belasting heet in het Frans la taxe sur la plus value of ook wel gewoon plus-value.

Huis verkopen in Frankrijk zonder makelaar

In Frankrijk betaal je gemiddeld 6% courtage, in Nederland maar tussen de 1% en 2%. Je kunt dus aardig wat geld besparen.

Als je je woning zelf wilt verkopen zonder tussenkomst van een makelaar dan kun je een .

10 tips voor het verkopen van je huis in Frankrijk

 1. Zorg dat huis en tuin er netjes uitzien. Voor de hand liggend maar wel belangrijk : zorg dat huis en tuin er netjes uitzien. Er kunnen immers onverwacht kopers langskomen voor een bezichtiging en de eerste indruk is belangrijk.
 2. Belasting Frankrijk. De belasting die je hebt betaald bij de renovatie van je vakantie huis kun je alleen terugvorderen als de renovatie is uitgevoerd door een officieel erkende vakman.
 3. Geen BTW tarief van 19.6% meer bij complete renovatie. Tot voor kort moest je 19,6% BTW te betalen bij verkoop van een woning niet ouder dan 5 jaar. Een bouwval die was volledig herbouwd, kon door de Franse belasting worden beschouwd als een nieuw gebouw. De BTW voor dit "nieuwe” huis zou dna maar liefst 19,6% bedragen! Inmiddels is er een verandering van de BTW en een van de resultaten is dat u niet langer BTW hoeft betalen op de verkoop van woningen. Dit geldt echter weer niet voor woningen die "off plan" worden gekocht.
 4. Electra laten aanleggen door vakman. Zorg ervoor dat alle electra is aangelegd door een gekwalificeerde Franse electricien. Dit is een pluspunt bij de verkoop en een gerustellend idee voor de kopers.
 5. Overgangskrediet 'Prêt Relais'. Wil je verhuizen dan kun je natuurlijk kiezen voor zekerheid en eerst je huidige woning verkopen. Maar wellicht is een 'prêt relais' ook het overwegen waard. Een 'prêt relais' is een van 2 jaar. Meestal tegen een redelijke rent. Je moet je oude woning dan wel binnen 2 jaar verkopen anders gaat de bank lastig doen.
 6. woning in dorp in frankrijk Dorpswoning in Vaison-la-Romaine, departement Vaucluse, Provence

 7. Inboedel apart verkopen. Wordt het huis inclusief inboedel aangeboden, regel het dan zo dat de inboedel apart wordt verkocht. Dat scheelt in de winstbelasting en is ook voordelig voor de kopers omdat de notariskosten omlaag gaan. Je moet wel een realistische prijs vragen voor de inboedel anders krijg je problemen met het lokale belastingkantoor.
 8. Gedwongen verkoop. Als je gedwongen bent om je woning snel te verkopen dan moet je bereid zijn onder de vraagpijs te gaan zitten die je oorspronkelijk in gedachten had. Een verkoopprijs onder de gemiddelde marktprijs trekt gewoon meer potentiele kopers. Als je te hoog inzet en daarna gedwongen bent om een aantal keren de prijs te verlagen dan kunnen kopers weleens het idee krijgen dat er wat met de woning aan de hand is
 9. Populaire regio's. Bij de aankoop van de woning moet je eigenlijk al meteen rekening houden met de verkoop. Een woning in Centraal Frankrijk zul je bijvoorbeeld moeilijker kwijt raken dan een woning in Zuid Frankrijk (, of de ). Ook verhuizen steeds meer Fransen van het platteland naar de stad of naar de kust. Wonen aan zee is populair. Als je een huis koopt in een minder populaire streek raak je hem minder snel kwijt.
 10. Extra verkoopargumenten. Een woning in de buurt van een international vliegveld of station is aantrekkelijk voor buitenlanders. Engelsen betaalden in het verleden bijvoorbeeld gemakkelijk 10% bovenop de prijs voor dit soort woningen. Na de kredietcrisis is het allemaal wel wat minder geworden maar de nabijheid van een internationaal vliegveld of TGV station is nog steeds een groot pluspunt. gebruik dit als verkoopargument.
 11. Zelf adverteren. Als je zelf gaat adverteren op websites zorg dan voor goede foto's. Laat de foto's desnoods maken door een professionele fotograaf. Het is immers de eerste indruk die telt !
 


Dorpswoning in Vaison-la-Romaine in het departement Vaucluse
Een droomhuis in Frankrijk kopen? Ruim aanbod van makelaars en particulieren. Elke dag nieuw aanbod. Verkoopadvertenties van vakantiehuizen, hotels, b&b, chambres d hotes en boerderijen 

Koperen leidingen Als u een woning in Frankrijk bezit, is het belangrijk om het voor te bereiden op de wintermaanden. Ontdek onze tips en advies om uw huis winterbestendig te maken en problemen te voorkomen. Lees nu verder voor meer informatie. 
More articles