Vergelijking tussen de Nederlandse VvE en de Franse SCI

Hilde Tuinstra,  maandag 13 november 2023

Memories of France 

Overeenkomsten:

  • Onroerend Goed: Zowel VvE's als SCI's hebben te maken met het beheer en de eigendom van onroerend goed.
  • Juridische Entiteiten: Beide zijn juridische entiteiten die in staat zijn om transacties uit te voeren met betrekking tot onroerend goed.
  • Beheer: In beide gevallen is er een vorm van beheer of bestuur dat de dagelijkse activiteiten regelt.

Verschillen:

Doel en Structuur:

Een VvE is een verplichte organisatie voor eigenaren van appartementen in een gedeeld gebouw in Nederland. Het zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het pand en behartigt de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren.

Een SCI is een optionele civiele vennootschap die kan worden gebruikt om onroerend goed te kopen, beheren of door te geven in Frankrijk. Het is een flexibele manier voor individuen of families om onroerend goed te bezitten en te beheren en kan fiscale en successievoordelen bieden.

Eigendomsstructuur:

Bij een VvE bezitten de leden een specifiek deel van het gebouw (hun appartement) en hebben zij een aandeel in de gemeenschappelijke delen. De VvE is meer een bestuursorgaan dan een eigendomsstructuur.

Een SCI bezit het onroerend goed en de aandeelhouders bezitten aandelen in de SCI zelf. Dit maakt het gemakkelijker om het eigendom van het onroerend goed te verdelen en over te dragen.

Fiscale Behandeling:

Een VvE is fiscaal gezien meestal transparant; de leden betalen belasting over hun eigen appartement en hun deel van eventuele inkomsten of uitgaven van de VvE.

Een SCI kan fiscaal transparant zijn, maar dit hangt af van de keuzes die worden gemaakt bij de oprichting en de manier waarop deze wordt beheerd. SCI's kunnen onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting, maar veelal kiezen ze voor een regeling waarbij de aandeelhouders direct belasting betalen over hun deel van de inkomsten van de SCI.

Beheersactiviteiten:

Een VvE is beperkt tot het beheren en onderhouden van de gemeenschappelijke ruimtes en heeft geen betrekking op de individuele eigendommen.

Een SCI heeft een bredere scope en kan actief beheer voeren over alle aspecten van het onroerend goed dat het bezit.

Juridische Verplichtingen:

Een VvE is een wettelijke vereiste voor appartementsgebouwen in Nederland, met strikte regels over hoe het moet worden bestuurd en gefinancierd.

Een SCI is een keuze en wordt opgericht door middel van een overeenkomst tussen de aandeelhouders, met meer flexibiliteit in termen van beheer en overdracht van aandelen.
 


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Huisje in tuin in Frankrijk Of u nu een huis koopt of verkoopt in Frankrijk, het is belangrijk om te begrijpen hoe de onroerendgoedtaxatie werkt. Leer alles wat u moet weten over de taxatie van onroerend goed in Frankrijk, inclusief de factoren die van invloed zijn op de waarde van uw eigendom, het belang van een taxatierapport en hoe u de juiste taxateur kunt vinden. 
More articles