Vocht- en condensoverlast in bestaande huizen in Spanje

Paul Draaijer, Arquitecto,  zondag 26 november 2017

Schimmelvorming op wanden en plafonds

Regelmatig krijgen wij de opdracht voor het uitvoeren van technische onderzoeksrapporten, die de aanstaande koper de zekerheid verschaffen dat er in zijn huis geen verborgen gebreken verstopt zitten. Losstaande eengezinswoningen die vanaf de jaren ’70 aan de Spaanse kusten zijn gebouwd, zijn in het algemeen op traditionele wijze gebouwd en hebben in het overgrote merendeel een draagconstructie van gewapend beton die doorgaans de tand der tijd goed heeft doorstaan. In veel van deze huizen treffen we echter problemen op het gebied van vocht- en condensoverlast aan, die meestal vrij snel geopenbaard worden door een typische muffe geur in het huis, zeker als dit een tijd onbewoond is geweest, en die zich in de ergste gevallen uit door schimmelvorming op wanden en plafonds. Deze verschijnselen zorgen natuurlijk voor een ongezond binnenklimaat en kunnen op de lange duur zelfs tot serieuze gezondheidsklachten leiden.

Oorzaak van deze problemen

Nader onderzoek leert bijna altijd dat de oorzaak van deze problemen te vinden is in:
  • een onvoldoende of slecht uitgevoerde isolatie van de
  • gebrekkige raamkozijnen zonder
  • slecht, of helemaal niet geïsoleerde rolgordijn-kasten
  • onvoldoende bescherming tegen optrekkend vocht vanuit de grond
  • onvoldoende permanente ventilatie van het huis

Permanente ventilatie van het huis

Om de problemen op te lossen kunnen in principe alle genoemde oorzaken aangepakt worden. Aangezien er echter ook een kostenoverweging gemaakt moet worden, wordt vaak gekozen voor een stapsgewijze aanpak. De gemakkelijkste ingreep, vaak direct al effectief, is het aanbrengen van een permanente ventilatie van het huis. Het principe daarvan kan goed aangetoond worden met het volgende schema uit het spaanse bouwbesluit:

Schema 
luchtcirculatie
De ventilatiestroom door het huis is gebaseerd op de inlaat van frisse lucht via de buitenwand van droge vertrekken (open pijltjes: slaapkamers, woonkamer), moet kunnen circuleren via tussendeuren (pijltjes met dubbele dwarsstreep) en wordt afgevoerd via uitlaatroosters in de natte ruimtes (dichte pijltjes: badkamer en keuken).

Alle ruimtes, behalve de badkamer, moeten bovendien beschikken over natuurlijke ventilatie via raam of deur. De keuken moet ook verplicht voorzien zijn van een afzuigkap.

In oudere huizen, waar deze ventilatie in de meeste gevallen niet voorzien is, kunnen op relatief eenvoudige wijze speciale ventilatieroosters met akoestische geluidsdemping worden aangebracht die, mits juist geplaatst, de vocht- en condensproblematiek in hoge mate kunnen reduceren.

Auteur : Paul Draaijer, Architect
Mendez Nunez 8,2 E-43004 Tarragona
T. + 34. 977.227.214Uitzicht op het witte stadje Colmenar in de Spaanse provincie Málaga in de regio Andalusië
Huizen te koop Spanje. Ruim aanbod. Vakantiehuizen en vakantievilla’s. Boerderijen in Andalusië, appartementen aan de Costa’s. Particuliere verkoop en aanbod van makelaars. 

Catamaran on beach De fiscus in Spanje verstevigt het offensief om illegale verhuur aan met name toeristen op te sporen. De fiscus kruist data van verhuurwebsites zoals van Airbnb, homeAway en gespecialiseerde verhuurbedrijven met belastingaangiften van zowel bedrijven als particulieren. 
More articles