Een huis kopen? Zo bereid je je goed voor op de bezichtigingen

Lars de Jong,  dinsdag 26 maart 2024

huis met sleutels 

De zoektocht naar een nieuw huis is een avontuur vol verwachtingen en dromen. Elke bezichtiging brengt de mogelijkheid met zich mee dat je jouw toekomstige thuis binnenstapt. Je wilt dan ook het maximale uit iedere bezichtiging halen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel gaan we in op hoe jij je kunt voorbereiden op jouw bezichtigingen en wat tijdens een bezichtiging belangrijk is.

De voorbereiding

Ben jij klaar voor de grote stap en wil je een huis gaan kopen? Of je nu van plan bent een of een huis in Maastricht, er zijn altijd enkele zaken die belangrijk zijn om duidelijk te hebben voor jezelf voordat je begint met bezichtigen. Dit begint bij twee essentiële stappen: financiële voorbereiding en het samenstellen van je wensenlijst.

Financiële voorbereiding

Een huis kopen is een van de grootste financiële beslissingen in je leven. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn:

  • Inzicht in je financiën: Begin met een duidelijk beeld van je huidige financiële situatie. Wat is je spaargeld en wat kun je maandelijks missen?
  • Hypotheekindicatie: Voordat je serieus op zoek gaat, is het verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen. Een indicatie van wat je kunt lenen geeft duidelijkheid tijdens je zoektocht.

Je wensenlijst

Wat zoek je precies in een huis? Het definiëren van je wensen en behoeften is belangrijk zodat je weet waar je op kunt letten bij je zoektocht:

  • Locatie: Wil je in de stad wonen, of liever rustig op het platteland? Denk ook aan de nabijheid van voorzieningen zoals scholen en winkels.
  • Type huis: Appartement, tussenwoning, hoekwoning of toch een vrijstaand huis? En hoe belangrijk is de grootte van de tuin voor jou?
  • Binnenkant: Aantal slaapkamers, de aanwezigheid van een kantoorruimte en speciale wensen zoals een open keuken of een badkamer met bad.

De bezichtiging

De dag van de bezichtiging is aangebroken, een moment waarop je met een kritisch oog gaat kijken naar wat jouw toekomstige thuis zou kunnen zijn. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten en tips om het meeste uit deze ervaring te halen.

Rol van de makelaar

Een aankoopmakelaar kan een waardevolle bondgenoot zijn tijdens een bezichtiging. Hij of zij bekijkt de woning met een professioneel oog en kan potentiële problemen signaleren waar je zelf misschien overheen zou kijken.

  • Tip: Ook als je geen aankoopmakelaar hebt, overweeg dan om iemand mee te nemen die ervaring heeft met huizen of bouwkunde. Een tweede paar ogen kan erg waardevol zijn.

Maar niet alleen een aankoopmakelaar is aanwezig op het moment van de bezichtiging. Er is ook altijd een verkoopmakelaar aanwezig die je rondleidt door het huis en je van informatie kan voorzien. Let op: Deze verkoopmakelaar is ‘in dienst’ van de verkopende partij. De makelaar geeft na de bezichtiging een korte samenvatting aan de verkopers, zodat zij een beeld kunnen krijgen van de potentiële kopers.

Cruciale aandachtspunten

  • Bouwkundige staat: Let op tekenen van achterstallig onderhoud, zoals scheuren in de muren of oud schilderwerk. Vraag ook naar de staat van het dak en de isolatie.
  • Omgeving en buurt: Probeer een gevoel te krijgen bij de buurt. Zijn er voldoende voorzieningen? Hoe is het met de parkeergelegenheid? Denk ook aan de bereikbaarheid met openbaar vervoer en de afstand tot je werk of scholen.

Praktische tips voor tijdens de bezichtiging

  • Checklist maken: Bereid een checklist voor met punten waarop je wilt letten. Dit helpt je om niets over het hoofd te zien tijdens de bezichtiging.
  • Vragen stellen: Schroom niet om vragen te stellen aan de verkopende partij of makelaar. Vraag bijvoorbeeld naar de reden van verkoop, hoelang het huis al te koop staat en of er biedingen zijn geweest.

Een bezichtiging is je kans om een huis echt te ervaren. Probeer jezelf al wonend in het huis voor te stellen. Open kasten, loop door elke ruimte en neem de tijd om echt te voelen of dit jouw nieuwe thuis kan zijn.

Na de bezichtiging: de volgende stappen

Een bezichtiging kan overweldigend zijn. Er is zoveel informatie te verwerken en emoties kunnen hoog oplopen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen na een bezichtiging om een weloverwogen beslissing te maken.

Reflectie

Neem de tijd om na te denken over de bezichtiging. Hoe voelde het huis? Voldeed het aan je verwachtingen en wensenlijst? Bespreek je gedachten met iemand die je vertrouwt; een fris perspectief kan nieuwe inzichten bieden.

  • Emoties versus feiten: Probeer je emoties te scheiden van de feiten. Het is makkelijk om verliefd te worden op een mooi aspect van het huis, maar vergeet niet om ook kritisch naar de minpunten te kijken.

Tweede bezichtiging

Als een huis een sterke kandidaat is, overweeg dan een tweede bezichtiging. Dit geeft je de kans om met een frisse blik te kijken en eventueel over het hoofd geziene details op te merken.

  • Ander tijdstip: Probeer de tweede bezichtiging op een ander tijdstip te plannen om een gevoel te krijgen van het licht en de buurt op verschillende momenten van de dag.

Biedingsproces

Wanneer je besluit dat dit het huis is waar je een bod op wilt uitbrengen, is het tijd om na te denken over het biedingsproces.

  • Marktwaarde: Onderzoek de marktwaarde van het huis en vergelijkbare woningen in de buurt. Dit helpt je bij het bepalen van een realistisch bod.
  • Strategie: Bespreek met je aankoopmakelaar de beste strategie voor het uitbrengen van je bod. Zij kunnen advies geven over de hoogte van het bod en eventuele voorwaarden.

Het nemen van de juiste stappen na een bezichtiging is essentieel voor het maken van een geïnformeerde beslissing. Of je nu besluit om een bod uit te brengen of verder te kijken, deze stappen helpen je dichter bij het vinden van je droomhuis te komen.