Vragen die veel mensen hebben over woningtaxaties

Lars de Jong,  dinsdag 19 maart 2024

luxe woning 

Als je een woning koopt, dan is een taxatierapport in de meeste gevallen verplicht. Maar als je nog weinig ervaring hebt, dan weet je misschien niet wat dit is en wat een taxateur precies doet. In dit artikel behandelen we veelgestelde vragen over woningtaxaties.

Wat doet de taxateur precies?

Het is niet heel gemakkelijk om de waarde van een woning vast te stellen en daarom hebben de meeste taxateurs ook een gedegen opleiding gehad. Voordat een taxateur daadwerkelijk een woning gaat inspecteren, zal hij eerst wat voor voorwerk doen. Hij of zij onderzoekt bijvoorbeeld hoe het met de bodem zit en daarnaast wordt er goed in het Kadaster gekeken.

Ook wordt er natuurlijk naar de huidige woningmarkt gekeken alvorens er een wordt opgesteld. Hoe zit het momenteel met de vraag en het aanbod? Pas na al dit onderzoekswerk komt de taxateur langs voor een nauwkeurige inspectie.

Wat wordt er in het taxatierapport vastgelegd?

Natuurlijk staat het belangrijkste direct goed vermeld in het taxatierapport: namelijk de huidige waarde van de woning. Maar daarnaast staat er ook verschillende andere relevante informatie in een taxatierapport.

Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide omschrijving van de ligging, de omgevingsfactoren en natuurlijk de oppervlakte en de inhoud van de woning. Daarnaast kunnen er nog andere relevante zaken in het taxatierapport staan. Dit is voor een deel afhankelijk van het type woning en eventueel bijzondere omstandigheden.

Hoe vind ik de juiste taxateur?

Natuurlijk ga je niet zomaar in zee met een bepaalde taxateur. Je wilt immers een goed rapport hebben. Om die reden kun je beter wat meer geld besteden voor een goed taxatierapport, want dat geeft je ook een vorm van rust.

Gelukkig is het relatief gemakkelijk om een erkende taxateur in te schakelen. Daarvoor hoef je alleen maar naar het NWWI-keurmerk te kijken. Deze afkorting staat voor het Nederlandse Woning Waarde Instituut. Taxateurs krijgen dit keurmerk alleen wanneer ze aan zeer strenge eisen voldoen.

Is een taxatierapport verplicht?

We gaven het in de inleiding al even kort aan: een taxatierapport is meestal verplicht wanneer je een woning gaat kopen. Dit komt omdat een bank, of andere geldverstrekker, een goede basis voor de hypotheek moet hebben. Daarom heb je ook een gevalideerd taxatierapport nodig. Dit taxatierapport moet worden goedgekeurd door het NWWI.

In sommige situaties volstaat een taxatierapport ook. Als je bijvoorbeeld bezwaar wilt maken tegen de WOZ of als je de waarde wilt vaststellen na een echtscheiding.

Je denkt wellicht: het is toch altijd beter om een gevalideerd taxatierapport te laten maken? Dit klopt inderdaad, maar vaak zijn er wel meer kosten aan verbonden. Dit worden de extra validatiekosten genoemd. Onderzoek dus goed of je een gevalideerd rapport daadwerkelijk nodig hebt, want geld besparen is nooit verkeerd!