Waarom zou je een huis kopen in Costa Rica?

Daniela Quiros / Jos Deuling,  vrijdag 6 december 2013

water 
reflection 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 8 artikelen over het kopen van een woning in Costa Rica. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :


is wellicht niet heel erg bekend als land om huizen te kopen, maar Amerikaanse en Canadese pensionados hebben al heel lang een voorliefde voor dit kleine Eco paradijsje in Midden-Amerika. Vergeleken met andere landen in de regio staat Costa Rica het meest open voor buitenlandse investeerders en buitenlanders die een huis willen kopen.

Met 60 jaar aan democratische tradities, een geletterdheid van 97%, tweetalige bevolking, afwezigheid van leger en militaire tradities en een sterk groeiende economie, is Costa Rica een ideale plek om een huis te kopen of te investeren in onroerend goed.

Costa Rica is een ideale plek om met pensioen te gaan, een bedrijf te beginnen of om een gezin te stichten. Het hoge niveau van de medische voorzieningen zorgt ervoor dat Costa Rica bestemming nummer 1 is voor medisch toerisme in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Betaalbaarheid en kwaliteit van de tandheelkundige zorg en plastische chirurgie heeft Costa Rica tot een soort Mekka gemaakt voor Amerikanen die oog hebben voor de prijs-kwaliteit verhouding. Het land biedt een ruime keus aan internationale scholen, Waldorf, Lincoln, Humbold, American International School, en veel meer. Scholen met tweetalige, zeer professionele en hoog opgeleide stafmedewerkers.

Ecologie staat hoog op de agenda van Costa Rica. De schitterende Nationale Parken, maagdelijke stranden, ontzagwekkende bergen en vulkanen scheppen een unieke mix van diverse soorten toeristische attracties, allemaal op slechts een uur of 4 rijden van elkaar. Costa Rica biedt een zeldzame verbinding tussen natuur en civilisatie.

Sommigen mogen misschien bedenkingen hebben bij het tropische klimaat. Mexico heeft zijn orkanen, Cuba hevige tropische regenbuien, Nicaragua overvloedige regenval in het regenseizoen, Costa Rica is ook qua klimaat een overall winnaar. Costa Rica kent 2 seizoenen en de winter hoort daar niet bij. Het droge seizoen of hoogseizoen, van December tot April, is zonnig en warm. Aan de kusten aan de Stille Oceaan wordt het warmer en vochtiger dan aan de Caribische kust. Het groene seizoen of regenseizoen is de periode tussen mei en november. De kustgebieden hebben geen last van zware regenval die mogelijk toeristen zouden kunnen verjagen. Het regent er hoogstens een uurtje in de namiddag. De ochtenden zijn warm en zonnig, de avonden aangenaam fris. In de bergachtige regio’s en de Centrale Vallei regent het meer, maar met een gemiddelde temperatuur van 26-38 °C is een regenbuitje meer dan welkom. Costa Rica herbergt 5% van al het dieren- en plantenleven op aarde. Best wel veel voor zo’n klein landje.

In vergelijking met de meeste ontwikkelde landen heeft Costa Rica een hoge standaard op het gebied van voedselproducten. Dit komt door het beleid om kunstmatige ingrediënten te weren. De vergeten smaak van natuurlijke zuivelproducten, vers gebakken brood van de bakker om de hoek, verse groenten en vers vlees van lokale markten overtreffen de supermarkten in kwaliteit en prijs. Er zijn overigens voldoende supermarkten die vaak op een gunstige lokatie liggen. Price Smart en Wallmart zijn de bekendste.

Internationale conglomeraten als Intel, Procter & Gamble, Unysis en andere hebben dit land gekozen om zich te vestigen en om van hier uit zaken te doen. De bedrijfstakken Toerisme en Technologie overtreffen de landbouw in opbrengsten, een unieke situatie in Midden-Amerika.

Als bovenstaande niet overtuigend is, wellicht kunnen de volgende feiten je overtuigen:

  • De Costaricaanse overheid heeft een plan geadopteerd om Costa Rica het eerste CO2-neutrale land te maken vanaf 2021.
  • De New Economics Foundation (NEF) heeft Costa Rica in 2009 en 2012 op de eerste plaats gezet van de Happy Planet index.
  • Costa Rica stond in 2009 bovenaan als meest groene land ter wereld
  • Costa Rica heeft de recreatieve jacht in 2012 verboden.
Regio’s

Costa Rica bestaat uit zeven provincies: , , , , , en . Geografisch gezien zijn een aantal regio’s favoriet bij buitenlandse huizenkopers: de Stille Oceaan kust, de Caribische kust en de Centrale Vallei.

Het feit dat Costa Rica zo’n overvloedige dierenwereld heeft wil nog niet zeggen dat er geen luxe woningen zijn. In tegendeel. Omdat zoveel buitenlanders dit land hebben uitgekozen om in te wonen, biedt de vastgoedmarkt in Costa Rica een grote verscheidenheid aan woningen, van goedkoop tot exclusief.

Luxe resorts liggen verspreid over het hele land, maar zijn met name te vinden in Guanacaste. Het is beroemd om zijn exclusieve stranden. Playa Conchal biedt aan de Oceaan gelegen huizen uit het hogere prijssegment. Punta Islita, een kleine afgelegen kustplaats op het Nicoya schiereiland, biedt duurzame huizen in het hogere marktsegment.

Jaco en Tamarindo in de Guanacaste regio zijn het Mekka van surfers en van liefhebbers van het nachtleven. Hier komen de mensen die voor het eerst met vakantie gaan in Costa Rica. Deze ‘surf’ plaatsen hebben een goede infrastructuur. Santa Teresa op het Nicoya schiereiland is een een afgelegen stukje paradijs. Veel buitenlanders prefereren de rust en stilte van deze omgeving.

De Caribische kust is de volgende hotspot van de onroerend goed boom in Costa Rica. De regio ligt op grotere afstand van de hoofdstad en de Centrale Vallei, maar is een favoriete bestemming voor backpackers en surfers. In Puerto Viejo, in Limon, wonen lokale inwoners en buitenlandse bewoners die in een fifty-fifty verhouding huizen bezitten en huizen verhuren. De onroerend goed markt in Limon zit in de lift.

Tortuguero en Manuel Antonio zijn natuurgebieden met gezellige badplaatsen en een goed ontwikkelde infrastructuur.

Escazu, Santa Ana en de hoofdstad San Jose zijn vermaard onder de buitenlandse inwoners van Costa Rica. Deze regio's hebben exclusieve appartementen in gated communities met zwembaden en schoonmaakdiensten. Escazu is een ideale plek om te shoppen, het is de Costaricaanse versie van de P.C. Hooftstraat.

Prijstrends

Er zijn verschillende soorten mensen die een huis kopen in Costa Rica. Als eerste zijn dat buitenlanders die hun vermogen willen veilig stellen voor dubieuze plannen van de overheid in hun thuisland. De tweede groep wordt gevormd door jonge, ambitieuze Costaricanen die een hypotheek kunnen krijgen van lokale banken. Een nieuwe golf van buitenlandse investeerders komt uit Europa en Rusland. De groepen samen zorgen voor een wisselende vraag in de onroerend goed markt van Costa Rica.

De verkopers zijn lokale inwoners en buitenlanders die hier ontroerend goed bezitten.

De vastgoedmarkt bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de Centrale Vallei regio met de hoofdstad San Jose, Alajuela, Heredia en Cartago. De afgelopen 20 jaar zijn de vastgoedprijzen in deze regio gestaag toegenomen. Afhankelijk van factoren als omgeving, architectuur, design en veiligheid, liggen de prijzen voor eengezinswoningen met drie of vier slaapkamers tussen de $100.000 en $600.000. Een nieuwe trend zijn huizen en appartementen in gated communities. Deze bieden een betere beveiliging. De prijzen voor twee of drie slaapkamer appartementen beginnen bij $200.000.

Een nieuw concept in condo complexen zijn appartementen met 1 slaapkamer en met eersteklas voorzieningen, vaak met een zwembad. Deze zijn verkrijgbaar tegen prijzen die beginnen bij $80.000.

Dure woontoren projecten zijn populair bij rijke Costa Ricanen. $400.000- $ 1.500.000 voor een appartement met uitzicht op National Stadium.

Buitenlanders geven echter de voorkeur het strand gebieden.

Het andere deel van de vastgoedmarkt in Costa Rica omvat de Mid-Pacific regio en Guanacaste. Handige makelaars hebben op een succesvolle manier hun marketing campagne gericht op investeerders uit de VS en Canada. Een groot aantal van deze kustwoningen met uitzicht op de oceaan zijn eigendom van Amerikaanse en Canadese expats. Vanaf medio 2013 zijn de prijzen hier redelijk betaalbaar. Voor huizen en appartementen aan de kust betaal je tussen de $80.000 en $125.000.

Vooruitzichten

In Costa Rica ligt een regio waarvan de mogelijkheden nog niet zijn ontdekt. De Caribische kust biedt kansen met prijzen die slechts de helft zijn van de prijzen aan de Stille Oceaan. Vastgoed specialisten voorspellen grote mogelijkheden voor deze regio. Er komen een aantal megaprojecten aan zoals een olieraffinaderij, een containerhaven en een jachthaven. Dergelijke projecten kunnen een revolutie teweegbrengen in deze regio.

 


spanish paella
Huizen te koop in Costa Rica van particulieren en makelaars. Zoek naar villa’s en condo’s in Alajuela, Cartago, Guanacaste, Heredia, Limón, Puntarenas en San José 

x Hoe koop je een huis in Costa Rica? Welke partijen zijn hier bij betrokken? Hoeveel papierwerk kom je tegen bij het voorbereiden en afsluiten van de koop? Wat zijn mogelijke risico’s bij het kopen van onroerend goed in Costa Rica? Dit en andere onderwerpen wordt behandeld in het volgende artikel uit onze artikelenreeks over het kopen van onroerend goed in Costa Rica. 
More articles