Frankrijk loopt voorop in het gebruik van warmtepompen

BR France,  donderdag 1 november 2018

Oude deur met dubbele sloten 

Nederland loopt in Europa vaak voorop bij het volgen van nieuwe trends en het toepassen van nieuwe technieken. Maar het Groningse gas heeft ons lui gemaakt en nu heeft zelfs het in onze ogen trage en traditionele Frankrijk ons ingehaald als het gaat om het gebruik van warmtepompen. Daarnaast staan we 1-0 achter bij Frankrijk wat betreft het inschalen van woningen met behulp van Europese energie labels.

Door de huidige Franse wetgeving en controles daarop worden bijna alle nieuwbouwwoningen met warmtepompen opgeleverd en hebben die woningen allemaal een energielabel A. Mijn in Frankrijk gevestigd bouw- en renovatiebedrijf installeert al jaren uitsluitend warmtepompen in nieuwbouwwoningen én in oude woningen.

Typen warmtepompen:

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel voor warm water. Warmtepompen zijn er in verschillende varianten. Grofweg kun je er drie onderscheiden: het type lucht/water, het type lucht/lucht en het type water/water. Bij de eerste twee systemen haalt de pomp energie uit de buitenlucht en wordt de woning verwarmd via de vloerverwarming (water) of via roosters verwerkt in het plafond (lucht). Bij het derde systeem haalt de pomp energie uit grondwarmte en wordt de woning verwarmd via (water in) de vloerverwarming. Op dit moment is bij ons het type lucht/lucht het populairst. Deze pomp haalt energie uit de buitenlucht, waardeert die op en verwarmd of verkoeld daarmee de woning via luchtroosters in het plafond.

Welke pomp het geschiktst is, hangt af van het type woning – isolatie- en ventilatie niveau– en de omgeving waar je woont. Hoe zuidelijker hoe meer warmte er in de buitenlucht zit en dan is een lucht-warmtepomp de beste keuze. Ligt het huis in een koudere omgeving, dan kan het wellicht een betere keuze zijn om gebruik te maken van grondwarmte. Beste keuze

Wij hebben al jaren de overtuiging, en onze klanten volgen ons daarin, dat het toepassen van de nieuwste technieken in iedere woning – nieuwbouw of gerenoveerd – financieel en wat betreft wooncomfort en milieubewustzijn de beste keuze is. Natuurlijk kost een warmtepomp bij de aanschaf meer dan traditionele verwarmingen en zijn mensen

– zeker bij een tweede verblijf geneigd om te kiezen voor een goedkoper verwarmingssysteem. Maar als wij uitleggen dat de energiekosten van een warmtepomp 75% lager liggen, dat het energielabel van de woning zonder warmtepomp veel lager uitkomt waardoor de kans

op hogere jaarlijkse belastingen sterk toeneemt – de Franse overheid voert een beleid waar de vervuiler betaald of gaat betalen in de nabije toekomst – én dat bij verkoop van de woning met het lage energielabel de Franse overheid de verkoper of de koper zwaar gaat belasten, realiseren onze klanten dat de warmtepomp de beste keuze is.

Daarnaast vergroot de warmtepomp het wooncomfort. Het klimaat en de temperatuur in de woning is bij het gebruik van warmtepompen stabiel; het is dan niet meer nodig om steeds de thermostaat in de nacht of bij korte afwezigheid lager te zetten om energie te besparen. Ook kan een warmte pomp met hetzelfde hoge rendement een huis verkoelen en is er naast een verwarming ook direct een airconditioning in de woning. De warmtepomp is ook een milieutechnisch een goede keuze. De warmtepomp haalt ‘gratis’ energie uit de omgeving- buitenlucht of grondwarmte

– Bij elke kWh uur energie uit het ‘stopcontact’ wint de warmtepomp er 3 tot 4 kWh ‘gratis’ bij uit de buitenlucht of grondwater. Een warmtepomp is dus vier keer zuiniger dan traditionele verwarmingssystemen.

Hebt u altijd gedroomd van een woning in het zuiden van Frankrijk? Wij helpen u graag op weg om uw droom te verwezenlijken.
Lennart van der Meulen
E.
T. 00 33 (0)7 60 95 70 23
Kantoorhoudend Frankrijk

Dit artikel is eerder verschenen op de website van B&R France :  


Dorpje op het Franse platteland
Op zoek naar een vakantiehuis in Frankrijk ? Advertenties van particulieren en makelaars door heel Frankrijk. Fermettes en Gites in Bourgondië, Aquitanië, Auvergne en Basse-Normandie. 

Wijnbouw in de Elzas Vakantiehuis in Frankrijk kopen? Een uitstekende keuze, in een prachtig land! Tenminste, als u rekening houdt met de belangrijke woonnormen. Staat er een vakantiehuis te koop in Frankrijk? Controleer dan of die voldoet aan de normen zoals we die in Nederland en België gewend zijn. Dat is helaas lang niet altijd het geval, waardoor een mooie droom zomaar kan veranderen in een behoorlijke tegenvaller. 
More articles