Voorkom verrassingen bij het kopen van een huis in Frankrijk

Wouter Haaijman,  donderdag 26 maart 2009

Bijenkorven in de Provence  

Het was vroeger allemaal wat makkelijker. Je kocht een huis in Frankrijk en als het verborgen problemen bleek te hebben dan verkocht je het gewoon weer. Er waren immers kopers in overvloed. Je noemde de problemen natuurlijk niet. De nieuwe eigenaar moest die zelf maar ontdekken. Het verkopen van je huis en het kopen van weer iets nieuws kostte wel wat, maar als je het allemaal goed uitkiende dan kon je destijds best een mooie winst maken.

Het is nu allemaal heel anders. Zoals Wim Bavelaar zegt op zijn site “Wonen en Leven in Frankrijk”: “De euforie is over”.

Veel huizen staan nu maanden of zelfs langer te koop. Een huis weer even verkopen als het niet bevalt, niet geschikt is, of het opknappen teveel gaat kosten, is er tegenwoordig niet meer bij. Dat betekent dat u niet het risico kunt lopen dat u verrassingen krijgt.

Bijna niemand kan zich tegenwoordig veroorloven een huis te kopen zonder vooraf nauwkeurig te weten wat dat huis uiteindelijk gaat kosten. Het gaat niet alleen om de aankoopprijs en de kosten van aankoop. U wilt vooraf ook weten of er dringende reparaties nodig zijn, welke reparaties te verwachten zijn in de toekomst en wat die reparaties zullen kosten.

U wilt ook weten welke problemen u tegen kunt komen nadat u eigenaar van de woning geworden bent en of die problemen oplosbaar zijn.

Denkt u er over om te gaan verbouwen? Dan is het voorkomen van verrassingen minstens net zo belangrijk. Als u bijvoorbeeld een aantal gîtes wilt gaan bouwen in een schuur, dan moet die schuur, of de grond waarop die schuur staat, daarvoor sterk genoeg zijn. Schuren zijn vaak min of meer open ruimtes en oorspronkelijk niet gebouwd om daar later vloeren in te leggen en wanden in op te trekken. Een deskundig iemand – een expert – moet vaststellen of de structuur van de schuur en de grond eronder wel geschikt zijn voor uw plannen.

Soms zijn er problemen die met geld niet op te lossen zijn. U wilt een kasteeltje kopen om daar een hotel in op te zetten. De commandant van de plaatselijke brandweer geeft de noodzakelijke vergunning niet af, omdat de ramen niet voldoen aan de minimale afmetingen. U heeft nu een probleem. De enige oplossing schijnt te zijn het vergroten van de ramen. Dat kost veel geld en u had dat niet voorzien. Helaas blijkt dat de plaatselijke schoonheidscommissie daarvoor geen goedkeuring wil geven. Uw probleem is nog groter geworden.

Een expert zal dit soort zaken onderzoeken, advies uitbrengen en waar mogelijk trachten op te lossen. Zo’n expert was betrokken bij de twee voorbeelden hierboven. De gîtes werden niet gebouwd, omdat de schuur niet stabiel genoeg was. De ramen van het kasteeltje bleven zoals ze waren omdat de commandant van de brandweer een andere oplossing accepteerde en de vergunning verstrekte.

De plannen die u heeft met de woning of het pand zijn belangrijk. Nadat deze in detail zijn besproken kan een expert een gericht onderzoek uitvoeren.

De expert moet onafhankelijk, objectief en competent zijn. Lidmaatschap van een professionele organisatie zoals CEIF (Chambre Expert Immobilier France) of RICS (Royal Society Chartered Surveyors) garandeert de noodzakelijke kundigheid, ervaring en houding.

Kopers van een huis in Frankrijk die het advies krijgen de risico’s te beperken, onder andere door het contract te laten bekijken en het huis te laten inspecteren, vinden dat bijna altijd iets vanzelfsprekends. Toch zijn er relatief weining kopers die daarnaar daadwerkelijk handelen. Gelukkig gaat het vaak goed. In misschien 8 of 9 van de 10 gevallen is er niets aan de hand. Het kan echter goed fout gaan en dat is bijna altijd erg duur. Het is jammer als je als koper tot deze 10% of 20% probleemgevallen behoort.  


Dorpje op het Franse platteland
Zoek je een tweede woning in Frankrijk? Aanbod van particulieren en makelaars. Villa’s te koop in de Provence, fermettes in Bourgondie en de Auvergne. 

Het Franse platteland bij Lagrasse Alhoewel bloggen niet meer zo populair is als een aantal jaren geleden, kun je op Internet nog wel een aantal leuke Frankrijk blogs vinden. Ik heb een selectie gemaakt van blogs die regelmatig worden bijgehouden. Daarnaast heb ik ook een paar goede blogs opgenomen die (helaas) niet meer bijgehouden worden of waar men slechts incidenteel nog nieuwe artikelen posten. Ik heb de blogs gerubriceerd naar onderwerp. 
More articles